Työmarkkinatorin Asiointi-osiossa voi esiintyä virhetilanteita uudistuksen takia. Jos et pysty hoitamaan asiaasi virheen vuoksi, jätä yhteydenottopyyntö Asiointi-osiossa. Lue lisää

Ohjeet ja tuki⁠

Sikalanhoitaja

Ammatit Julkaistu

Sikalanhoitajan työ on pääasiassa eläinten hoitoa ja ruokintaa. Sikalanhoitajat toimivat sikatalouteen erikoistuneina yrittäjinä tai sikojen hoitajina vieraissa sikaloissa. Työssä tarvitaan huolellisuutta ja vastuullisuutta, sillä hoidon laatu vaikuttaa eläinten hyvinvointiin, elintarvikkeiden laatuun ja sikalan taloudelliseen tulokseen. Sikalanhoitajan työ sisältää myös fyysisesti raskaita työvaiheita.

Yrittäjinä tai sikojen hoitajina toisten omistamissa sikaloissa.

Selaa avoimia työpaikkoja: Sikalanhoitaja

Sikalanhoitajan on tunnettava sikojen hoidon ja hyvinvoinnin perusasiat, kuten ruokinta, veden saanti, tilojen puhtaanapito ja terveyden seuranta. Sikalanhoitaja huolehtii eläinten päivittäisistä tarpeista ja tunnistaa sairauksien tai epänormaalin käyttäytymisen merkit. Hygieniasäädösten tuntemus on tärkeää tartuntatautien ehkäisemiseksi. 

Sikalanhoitaja tulee osata käyttää erilaisia koneita ja laitteita, kuten ruokinta- ja vesijärjestelmiä, ilmanvaihtojärjestelmiä sekä trukkeja tai traktoreita, joita tarvitaan päivittäisiin tehtäviin. Työhön kuuluu myös sikatalouteen liittyvän lainsäädännön ja eläinsuojelusäädösten tunteminen. Hoitajan on huolehdittava siitä, että sikala toimii näiden sääntöjen mukaisesti.

Sikalanhoitajan tulee olla hyvä organisoimaan ja aikatauluttamaan tilan päivittäiset työt, jotta kaikki tehtävät hoidetaan ajallaan. Sikalayrittäjän on osattava työskennellä itsenäisesti, mutta myös yhteistyössä tilan omistajan kanssa, mikäli yrittäjä itse ei omista tilaa. Ammatissa tulee olla valmis reagoimaan hätätilanteisiin, kuten sähkökatkoksiin, eläinten sairauksiin tai muihin odottamattomiin ongelmiin.

Sikalanhoitajan työ voi olla fyysisesti vaativaa, sillä se sisältää paljon liikkumista, nostamista ja siirtelyä. Työ ei sovi rehu- tai eläinpölylle allergisille henkilöille.

Toisella asteella voi suorittaa maatalousalan perustutkinnon. Osaamisen kartuttua voidaan suorittaa myös maatalousalan ammattitutkinto ja erikoisammattitutkinto. Tutkinto on mahdollista suorittaa myös oppisopimuskoulutuksena. 

Etsi koulutuksia (opintopolku.fi)⁠

Toisen palveluksessa palkkaus perustuu Maaseutuelinkeinojen työehtosopimukseen. Palkkaryhmä riippuu tehtävien vastuullisuudesta ja niiden vaatimasta osaamisesta.

Ammattialat