Webmaster
Webmaster vastaa verkkosivuston teknisestä ylläpidosta, toimivuudesta ja kehittämisestä. Hän huolehtii sivuston päivittämisestä, suorituskyvystä ja tietoturvasta ja varmistaa, että se toimii oikein eri laitteilla ja selaimilla. Tehtäviin voi kuulua myös hakukoneoptimointi, sisällönhallinta ja käyttäjäkokemuksen parantaminen. Webmasterin työssä tarvitaan osaamista verkkoteknologioista, kuten HTML:stä, CSS:stä, JavaScriptistä ja sisällönhallintajärjestelmistä. Ammatissa vaaditaan tietoteknistä osaamista, viestinnän tuntemusta sekä yhteistyö- ja asiakaspalvelutaitoja.
Yrityksissä, julkisella sektorilla ja verkkokaupoissa sekä freelancereina tai yrittäjinä.
Webmasterilta vaaditaan monipuolista teknistä ja sisällöllistä osaamista verkkosivustojen hallintaan ja kehittämiseen liittyen. Ammatissa edellytetään hyvää tuntemusta verkkoteknologioista, kuten HTML:stä, CSS:stä, JavaScriptistä ja sisällönhallintajärjestelmistä, kuten WordPressistä tai Drupalista. Hakukoneoptimointi (SEO), analytiikkatyökalujen käyttö sekä tietoturvan perusteiden hallinta ovat myös tärkeitä taitoja. Lisäksi webmasterin on osattava ylläpitää palvelimia, hallita verkkotunnuksia ja varmistaa sivuston suorituskyky eri laitteilla ja selaimilla.
Työ vaatii ongelmanratkaisukykyä, tarkkuutta ja jatkuvaa uuden oppimista, sillä verkkoteknologiat kehittyvät nopeasti. Hyvät viestintä- ja yhteistyötaidot ovat hyödyllisiä erityisesti silloin, kun työskentelee kehittäjien tai asiakkaiden kanssa. Pienemmissä yrityksissä työntekijät ovat usein moniosaajia, joiden on hallittava vähän kaikkea.
Työssä tarvitaan erityisesti englannin kielen taitoa. Tietotekniikan nopea kehittyminen edellyttää jatkuvaa opiskelua.
Toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa voi suorittaa tieto- ja viestintätekniikan perustutkinnon (datanomi). Osaamisen kartuttua voidaan suorittaa myös tieto- ja viestintätekniikan ammattitutkinto ja tieto- ja viestintätekniikan erikoisammattitutkinto. Toisen asteen ammatillisen tutkinnon voi suorittaa myös oppisopimuksella.
Ammattikorkeakouluissa voi opiskella tietojenkäsittelyä ja suorittaa liiketalouden ammattikorkeakoulututkinnon tradenomi (AMK). Ammattikorkeakouluissa voi opiskella myös tieto- ja viestintätekniikkaa ja suorittaa tekniikan ammattikorkeakoulututkinnon insinööri (AMK).
Mediaanipalkka
3941 €/kk
Tiedot perustuvat mediaanituloon eli palkan määrään, joka on suuruusjärjestykseen laitettujen palkkamäärien keskimmäinen.