Aulavartija
"Vartijan pitää tarvittaessa olla jämäkkä mutta asiallinen. Tehtävät edellyttävät tarkkuutta, huolellisuutta sekä luonnollisesti hyviä asiakaspalvelutaitoja."
- Nimeä ei julkaista haastateltavan pyynnöstä.
- Aulavartijana ISS Palvelut Oy:ssä.
- Suorittanut turvallisuusvalvojan erikoisammattitutkinnon Amiedussa.
- Kokemusta alalta 19 vuotta.
Kerro lyhyesti, mitä teet työksesi.
Työskentelen aulavartijana korkean turvatason kohteessa, jossa valvotaan Suomen kansalaisiin kohdistuvia uhkia. Vastaanotan vieraita, aktivoin kulkutunnisteita, suoritan kulunvalvontaa sekä vastaanotan aulaan toimitettavia lähetyksiä. Lisäksi reagoin hälytyksiin ja ylläpidän erilaisia rekistereitä.
Miten olet päätynyt valitsemaasi ammattiin?
Päädyin turvallisuusalalle järjestyksenvalvojan tehtävien myötä. Aluksi suoritin turvallisuusvalvojan erikoisammattitutkinnon, minkä jälkeen hankin vartija- ja turvasuojaajakortit. Työurani alussa tein tapahtuma- ja paikallisvartiointia Helsingin Messukeskuksessa. Sen jälkeen olen työskennellyt monissa eri vartiointialan tehtävissä, kuten aulavartijana, vastaavana hoitajana, tiiminvetäjänä ja kohdevastaavana turvavalvomossa. Vajaa vuosi sitten jäin työttömäksi ja tein keikkatöinä paikallisvartijana, kunnes pääsin nykyiseen kohteeseen henkilöstövuokrausfirman kautta.
Kuvaile tyypillistä työpäivääsi tai työviikkoasi.
Kaikilta kohteeseen saapuvilta vierailta pyydetään henkilöllisyystodistus ja esimerkiksi huoltomiehiltä kysellään tarkemmin, mitä he ovat tulossa kohteeseen tekemään. Lisäksi täytyy selvittää, onko henkilö turvaselvitetty ja jos ei ole, kuka valvoo henkilöä työnteon ajan.
Yleensä ennen isompia kokouksia saamme aulaan vierasluettelon, mikä helpottaa ja nopeuttaa vieraiden sisäänkirjaamista. Kun vieraat on kirjattu järjestelmään, ilmoitamme tämän tapahtumanjärjestäjälle, joka tulee noutamaan vieraat kokouskeskukseen. Lisäksi vastaanotan lähetyksiä, aktivoin kulkutunnisteita, reagoin hälytyksiin ja suoritan kulunvalvontaa kamerajärjestelmän sekä erillisen kulunvalvontajärjestelmän kautta.
Millaisessa työympäristössä tai millaisina työaikoina työskentelet?
Työskentelen virastotyöaikaan eli maanantaista perjantaihin kello 8–16.15.
Millaista osaamista tai ominaisuuksia ammatissa vaaditaan?
Vartijakortin lisäksi vartijoilta edellytetään joko turvallisuusalan perustutkintoa tai turvallisuusvalvojan erikoisammattitutkintoa. Vartijan pitää tarvittaessa olla jämäkkä mutta asiallinen. Tehtävät edellyttävät tarkkuutta, huolellisuutta sekä luonnollisesti hyviä asiakaspalvelutaitoja. Myös suomen kielen erinomainen osaaminen kuuluu vaatimuksiin, minkä lisäksi olisi hyvä hallita englantia ja ruotsia.
Mikä on parasta ammatissasi?
Aulavartijana parasta on vaihtelevuus, sillä vaikka päivät ovat näennäisesti samanlaisia, jokaisessa työpäivässä on kuitenkin vaihtelua. Lisäksi on paljon työtehtäviä, joita voi suorittaa omaan tahtiin.
Mitkä ovat ammatin varjopuolia tai mikä tuntuu haastavalta?
Alalla työskentely vaatii kärsivällisyyttä. Joku voi myös ajatella, että aulavartijan työn huono puoli on se, että työstä ei kerry ilta-, yö- ja viikonloppuvuorojen lisiä. Toisaalta viikonloput ja illat ovat vapaita, ja jos intoa riittää, voi viikonloppuisin tehdä keikkatyötä.
Mitä kertoisit henkilölle, joka harkitsee aulavartijan ammattia?
Turvallisuusalalla on runsaasti erilaisia ammatteja, joten sopivia työtehtäviä löytyy lähes jokaiselle.
Millaisena näet ammattisi tulevaisuuden?
Nykyään on myös virtuaaliauloja, joissa vieras kirjaa itsensä kohteeseen sisään ja robotti lähettää kutsujalle tiedon kirjautumisesta. En kuitenkaan usko, että aulavartioinnin tarve tulee loppumaan täysin, sillä aulavartijoiden työnkuvaan kuuluu lisäksi muita tehtäviä, kuten postin käsittelyä ja kokoustilojen järjestelyitä.