Ohjeet ja tuki⁠

DEI-kouluttaja ja -konsultti

Haastattelut Julkaistu

"DEI on lyhenne englanninkielisistä sanoista diversity, equity ja inclusion, jotka tarkoittavat monimuotoisuutta, yhdenvertaisuutta ja osallisuutta. Tarjoan koulutusta ja neuvontaa, jotka auttavat organisaatioita edistämään näitä arvoja työyhteisöissään ja menestymään paremmin."

  • Priya Janssen
  • DEI-kouluttajana ja -konsulttina sekä yrittäjänä ToDEI Consultingissa.
  • Valmistunut kauppatieteiden kandidaatiksi Helsingin kauppakorkeakoulusta ja filosofian maisteriksi Turun kauppakorkeakoulusta.
  • Kokemusta alalta kolme vuotta.

Kerro lyhyesti, mitä teet työksesi.

Työskentelen DEI-kouluttajana ja -konsulttina omassa yrityksessäni. DEI on lyhenne englanninkielisistä sanoista diversity, equity ja inclusion, jotka tarkoittavat monimuotoisuutta, yhdenvertaisuutta ja osallisuutta. Tarjoan koulutusta ja neuvontaa, jotka auttavat organisaatioita edistämään näitä arvoja työyhteisöissään ja menestymään paremmin.

Miten olet päätynyt valitsemaasi ammattiin?

Äitini on suomalainen ja isäni malesialainen, joten perheeni on monikulttuurinen. Taustani vuoksi olen aina ollut kiinnostunut erilaisista kulttuureista ja uskonnoista, ja olenkin asunut ja työskennellyt Suomen lisäksi Malesiassa, Saksassa ja Ranskassa. Monimuotoisuus, yhdenvertaisuus ja osallisuus ovat olleet aina minulle tärkeitä arvoja.

Urallani olen tehnyt erilaisia kehittämis- ja koulutustehtäviä eri organisaatioiden henkilöstön parissa. Viimeisimmässä työtehtävässäni pääsin keskittymään entistä syvemmin DEI-teemaan, joka tuntui heti omalta. Halusin syventyä tähän aiheeseen enemmän, joten ryhdyin yrittäjäksi.

Kuvaile tyypillistä työpäivääsi tai työviikkoasi.

Tyypillisen työviikon aikana olen yhteydessä asiakkaisiini ja sovin tulevien koulutusten ajankohdat, toteutukset ja sisällöt. Eniten aikaa vie konsultointityö, koska se edellyttää tutkimuksen ja selvittelyjen tekemistä. Kuukauden aikana pidän yleensä muutamia koulutuksia joko kasvokkain asiakkaan tiloissa tai etänä. Lisäksi etsin uusia asiakkaita, joten käytän paljon aikaa markkinointiin sosiaalisessa mediassa, minkä lisäksi kirjoitan blogitekstejä ja erilaisia artikkeleita.

Millaisessa työympäristössä tai millaisina työaikoina työskentelet?

Työskentelen enimmäkseen kotona. Tapaamiset ja koulutukset pidetään yleensä asiakkaiden tiloissa.

Koska työskentelen yrittäjänä, työnteko on joustavaa. Yleensä teen viikoittain 20–40 työtuntia.

Mikä on parasta ammatissasi?

Parasta DEI-kouluttajan työssä on se, että siinä oppii itsekin ymmärtämään paremmin erilaisia ihmisiä ja moninaisuutta. Samalla se tarjoaa jatkuvasti mahdollisuuksia laajentaa omia ja muiden näkökulmia ja kyseenalaistaa omia ajattelumalleja ja ennakkoluuloja.

Millaista osaamista tai ominaisuuksia ammatissa vaaditaan?

Tässä ammatissa vaaditaan kärsivällisyyttä, mutta kokemuksen myötä haastavissa tilanteissa toimiminen helpottuu.

Yrittäjän työ on hyvin monipuolista, mikä konkretisoitui minulle vasta yrittäjyyden myötä. Minun täytyy hallita DEI- ja koulutusosaamisen lisäksi myyntiin, markkinointiin ja yrityksen talouteen liittyviä tehtäviä. Yrittäjyys tarjoaa vapautta, mutta se tuo mukanaan myös täyden vastuun omasta menestyksestä.

Mitkä ovat ammatin varjopuolia tai mikä tuntuu haastavalta?

Tässä työssä joutuu sietämään vastarintaa ja kritiikkiä. Lisäksi yrittäjänä on itse vastuussa omasta menestyksestään, joten työtä täytyy tehdä paljon.

Mitä kertoisit henkilölle, joka harkitsee DEI-kouluttajan ja -konsultin ammattia?

Yrittäjyyttä harkitseville sanoisin, että on tärkeää pohtia tarkkaan, mitä haluaa tehdä. Yrittäjyys voi olla yksinäistä, jos ei kuulu mihinkään yhteisöön tai kohtaa asiakkaita säännöllisesti. Toisaalta yrittäjyys tarjoaa vapauden tehdä juuri sitä, mikä tuntuu itsestä merkitykselliseltä.

DEI-konsultiksi tai -kouluttajaksi haluaville sanoisin, että työssä voi kohdata haasteita ja epäilyjä, mutta siitä huolimatta se on erittäin merkityksellistä ja palkitsevaa.

Millaisena näet ammattisi tulevaisuuden?

Uskon, että monimuotoisuuden, yhdenvertaisuuden ja osallisuuden merkitys kasvaa ja vahvistuu tulevaisuudessa, vaikka tällä hetkellä joissain maissa esiintyy voimakasta vastarintaa.

Jaa artikkeli