Työmarkkinatorin Asiointi-osiossa voi esiintyä virhetilanteita uudistuksen takia. Jos et pysty hoitamaan asiaasi virheen vuoksi, jätä yhteydenottopyyntö Asiointi-osiossa. Lue lisää

Ohjeet ja tuki⁠

Metsäasiantuntija

Haastattelut Julkaistu

"Tässä työssä täytyy pystyä kävelemään tai hiihtämään metsässä useita kilometrejä: saatan aamupäivän aikana käydä 1–6 eri metsätilalla. Joskus käyn tarkastamassa vain tien kuntoa, eikä silloin ole tarvetta käydä metsässä asti. Iltapäivällä teen töitä toimistossa: teen suunnitelmia, hoidan puukauppoja sekä myyn taimikonhoito- ja istutustöitä."

Metsäasiantuntija Matleena Teppola
  • Matleena Teppola
  • Metsäasiantuntijana Etelä-Savon metsänhoitoyhdistyksessä.
  • Suorittanut metsätalousinsinöörin tutkinnon (YAMK) Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa.
  • Työkokemusta alalta 11 vuotta.

Kerro lyhyesti, mitä teet työksesi. 

Työskentelen metsäasiantuntijana eli autan metsänomistajia erilaisissa metsään liittyvissä asioissa, kuten puukaupoissa, istutuksissa ja taimikonhoidossa. Metsurit ja kaivinkonekuskit tekevät konkreettiset työt minun ohjauksessani. Myyn myös metsäarvioita ja -suunnitelmia. Metsänhoitoyhdistykseltä saa laajasti erilaisia palveluja, ja asiakkaat ottavat ensimmäisenä yhteyttä minuun. Olen tavallaan siis myyjä tai asiakaspalvelija, johon metsänomistajat ovat yhteydessä.

Miten olet päätynyt valitsemaasi ammattiin?

Vanhempani ovat metsänomistajia. Isäni vei minua usein metsään, kun olin lapsi. Näistä lapsuuden kokemuksista syntyi kiinnostus metsäalaan. Isäni vei minua myös metsätaitokilpailuihin, joissa tapasin muita metsänomistajia.

Kuvaile tyypillistä työpäivääsi tai työviikkoasi.

Aloitan päivät lukemalla ensin sähköpostit. Aamupäiviksi sovin yleensä käyntejä metsätiloille eli kiertelen metsäpalstoilla joko yhdessä metsänomistajien kanssa tai yksinäni. Lisäksi valvon hakkuita ja muita töitä. Tässä työssä täytyy pystyä kävelemään tai hiihtämään metsässä useita kilometrejä: saatan aamupäivän aikana käydä 1–6 eri metsätilalla. Joskus käyn tarkastamassa vain tien kuntoa, eikä silloin ole tarvetta käydä metsässä asti. Iltapäivällä teen töitä toimistossa: teen suunnitelmia, hoidan puukauppoja sekä myyn taimikonhoito- ja istutustöitä. Joskus on myös pakollisia kokouksia.

Millaisessa työympäristössä tai millaisina työaikoina työskentelet?

Teen töitä metsässä ja toimistossa. Tätä työtä voi tehdä myös täysin etänä. Suunnittelen työaikani ja aikataulutan työt kalenteriini itse. Normaali työaika minulla on arkisin kello 8–16 lähinnä siksi, että minulla on pieniä lapsia. Näitä töitä voi tehdä myös iltaisin ja viikonloppuisin, jos haluaa ja pystyy.

Millaista osaamista tai ominaisuuksia ammatissa vaaditaan?

Asiakaspalvelutaidot ovat mielestäni erittäin tärkeitä. Tässä ammatissa saa tehdä työtä monenlaisten ihmisten, kuten metsänomistajien, puun ostajien ja metsurien, kanssa. Lisäksi pitää pystyä sietämään erilaisia sääolosuhteita ja olla sisukas, sillä metsään on mentävä, oli sää millainen tahansa. Mielestäni tärkeää on myös mielenkiinto metsää kohtaan. Kouluaineista oleellisia ovat biologia ja maantieto, sillä työssä tarvitaan esimerkiksi kasvien tuntemusta.

Tämä työ sopii siinä mielessä hyvin erilaisille persoonille, että työpäivän sisällön voi suunnitella ja säädellä itse. Yhtenä päivänä voit olla sosiaalinen ja tavata metsänomistajia, toisena päivänä voit olla rajaamassa leimikkoa omissa oloissasi. Omaa sosiaalista kuormitusta voi siis säädellä.

Mikä on parasta ammatissasi?

Parasta on vapaus, koska voi määritellä itse oman työaikansa. Välillä voi tehdä lyhyempää tai pidempää päivää. Lisäksi tämä työ on todella vaihtelevaa.

Mitkä ovat ammatin varjopuolia tai mikä tuntuu haastavalta?

Vaikka vastuullisen työn tekeminen tuntuu hyvältä, välillä vastuu metsänomistajan omaisuudesta painaa, sillä toisen omistamaa metsää on hoidettava hyvin ja toteutettava hyviä puukauppoja. 

Mitä kertoisit henkilölle, joka harkitsee metsäasiantuntijan ammattia?

Minusta tämä on aivan paras ammatti. Jos viihtyy luonnossa ja tykkää asiakaspalvelusta, tämä työ on oikein hyvä.

Millaisena näet ammattisi tulevaisuuden? 

Kaikkien toimialojen täytyy muuttua toimintaympäristön muuttuessa. Varmasti metsäalallakin tapahtuu muutoksia. Tyypillinen metsänomistaja ei enää välttämättä asu itse metsätilalla, ja asioita hoidetaan yhä enemmän etänä.

Metsällä ei ole pelkästään taloudellista merkitystä, joten tulevaisuudessa kiinnitetään huomiota muihinkin asioihin kuin taloudelliseen tuottoon. Metsänomistajilla on yhä enemmän toisistaan eroavia toiveita, miten metsää pitäisi hoitaa. Sen vuoksi myös palveluja pitää olla erilaisia. Voi olla, että tulevaisuudessa myydään hiilinieluja, eikä pelkästään puuta. Tämä vaatii ajatusmaailman uudistamista metsäalalla. Myös metsään liittyvässä lainsäädännössä voi tapahtua muutoksia, joista pitää pysyä selvillä. Työssä voi kehittyä koko ajan, ja uutta opittavaa riittää.

Kuva: Ilona Savitie

Jaa artikkeli