Työmarkkinatorin Asiointi-osiossa voi esiintyä virhetilanteita uudistuksen takia. Jos et pysty hoitamaan asiaasi virheen vuoksi, jätä yhteydenottopyyntö Asiointi-osiossa. Lue lisää

Ohjeet ja tuki⁠

Osastofarmaseutti

Haastattelut Julkaistu

"Parasta on, kun onnistuu haastattelutilanteessa lisäämään potilaan ymmärrystä tai tietämystä omasta lääkityksestään. Tykkään myös selvittelytyöstä, ja tässä työssä asioiden selvittäminen voi vaatia useiden lähteiden käyttöä."

Osastofarmaseutti Petra Rinne
  • Petra Rinne
  • Osastofarmaseuttina Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä (HUS).
  • Suorittanut farmaseutin tutkinnon Helsingin yliopistossa.
  • Työkokemusta alalta viisi vuotta.

Kerro lyhyesti, mitä teet työksesi.

Työskentelen osastofarmaseuttina erikoissairaanhoidon poliklinikalla ja osastolla. Päätehtäväni on kotilääkelistojen tarkistus eli selvitän, millainen lääkitys potilaalla on selvityshetkellä käytössä. Tämän teen yleensä haastattelemalla potilasta ja tarkastelemalla lääkkeiden toimitustietoja Reseptikeskuksesta. 

Lisäksi etsin vastauksia erilaisiin lääkkeisiin liittyviin kysymyksiin, perehdytän lääkeasioihin ja hoidan yksiköiden lääkelogistiikkaan liittyviä tehtäviä. Yleensä lääkkeiden tilaaminen on yksiköissä osastofarmaseutin tehtävä, mutta omassa työnkuvassani tätä on normaalia vähemmän.

Miten olet päätynyt valitsemaasi ammattiin?

Päädyin opiskelemaan farmasiaa, koska minua kiinnostivat sekä luonnontieteet että ihmisläheinen työ. Opiskelujen aikana aloin innostua erityisesti sairaalatyöstä ja kliinisestä farmasiasta. Työskentelin valmistumiseni jälkeen avoapteekissa, mutta pari vuotta sitten tarjoutui mahdollisuus vaihtaa sairaalaan ja sillä tiellä ollaan.

Kuvaile tyypillistä työpäivääsi tai työviikkoasi.

Tyypillinen työpäivä tai -viikko riippuu hyvin paljon siitä, missä yksikössä työskentelen. Tähän asti työpäiväni ovat kuluneet pääosin potilaille soitellessa ja heitä vastaanotolla haastatellessa, minkä lisäksi olen hoitanut joitakin muita tehtäviä. Nyt olen siirtymässä osastotyöhön, joten jatkossa työpäivällä on selkeämpi rakenne, koska tietyt työtehtävät, esimerkiksi lääkkeiden tilaaminen, pitää hoitaa tiettyyn kellonaikaan mennessä.

Millaisessa työympäristössä tai millaisina työaikoina työskentelet?

Työskentelen yleensä kello 7.30–16 välillä, sillä työaikani on joustava. Riippuu työtehtävistä ja yksiköstä, milloin työpäivä on järkevin aloittaa, mutta kaikissa yksiköissä työaika alkaa kello 7–9 välillä.

Millaista osaamista tai ominaisuuksia ammatissa vaaditaan?

Farmaseutin tutkinto on kandidaatin tutkinto. Opiskelijaksi pääseminen vaatii, että on kirjoittanut ylioppilaskokeessa kemian tai ainakin osaa vastaavat asiat, jotta pärjää pääsykokeessa ja opinnoissa.

Farmaseutin työssä on hyötyä yhteistyötaidoista ja asiakaspalveluosaamisesta. Lisäksi pitää olla paineensietokykyä ja alan tietolähteet kannattaa hallita melko hyvin, jotta voi etsiä tietoa tarvittaessa nopeastikin. Hyvä kielitaito auttaa eri kielisten potilaiden haastattelussa.

Mikä on parasta ammatissasi?

Parasta on, kun onnistuu haastattelutilanteessa lisäämään potilaan ymmärrystä tai tietämystä omasta lääkityksestään. Tykkään myös selvittelytyöstä, ja tässä työssä asioiden selvittäminen voi vaatia useiden lähteiden käyttöä. Kysymykset voivat liittyä esimerkiksi lääkevalmisteiden koostumuksiin, lääkkeiden yhteisvaikutuksiin tai siihen, voiko tietyn tablettivalmisteen murskata tai liettää veteen.

Mitkä ovat ammatin varjopuolia tai mikä tuntuu haastavalta?

Asiat menevät harvoin oppikirjan mukaan, ja tietty epätäydellisyys on hyväksyttävä. Kaikkiin lääkkeisiin liittyviin kysymyksiin ei löydy vastausta, ja esimerkiksi jossain sairauksissa esimerkiksi iäkkäidenkin on vain pakko käyttää lääkkeitä, joita ei heidän ikäisillään suositella käytettävän.

Mitä kertoisit henkilölle, joka harkitsee farmaseutin ammattia?

Farmaseutin työssä auttaa, jos pitää työstä, jossa on toistuvia rutiineja, mutta toisaalta ei säikähdä yllättäviäkään tilanteita, sillä niitä tulee vastaan säännöllisesti. Työ vaatii tarkkuutta ja huolellisuutta, mutta koen, että opinnoista ei tarvitse muistaa kaikkea nippelitietoa, vaan tärkeintä on hahmottaa kokonaisuuksia. Lisäksi pitää osata etsiä tietoa ja olla valmis oppimaan koko ajan uutta.

Vaikka farmaseutin tutkinnolla voi työllistyä muuallekin kuin apteekkiin tai sairaalaan, alalle hakeutuvan on hyvä tiedostaa, että opintoihin kuuluu kaksi kolmen kuukauden harjoittelua, jotka molemmat suoritetaan joko avoapteekissa tai niin, että toinen tehdään avoapteekissa ja toinen sairaalassa.

Millaisena näet ammattisi tulevaisuuden?

Farmasia-ala on murroksessa tällä hetkellä. Apteekkiuudistuksesta ja apteekkien tulevaisuudesta käydään paljon keskustelua. Toisaalta farmasian ammattilaisia on alettu hyödyntämään enemmän terveydenhuollossa, joten osastofarmaseutteja on nykyään huomattavasti enemmän kuin silloin, kun aloitin alan opinnot. Tällä hetkellä alan työllisyystilanne on hyvä.

Ammatit

Ammattialat

Lisää haastatteluita

Jaa artikkeli