Ohjeet ja tuki⁠

Sähköverkkoasentaja, aluekoordinaattori

Haastattelut Julkaistu

"Sähköalalla tarvitaan matemaattisia taitoja ja kiinnostusta tekniikkaan. Lisäksi on tärkeää, että pitää käytännönläheisestä työstä. Ala tarjoaa monipuolisia mahdollisuuksia, joista löytyy jokaiselle varmasti sopiva tehtävä."

  • Noora Syvänperä
  • Sähköverkkoasentajana Koillis-Satakunnan Sähkö Oy:ssä.
  • Suorittanut sähkö- ja automaatiotekniikan perustutkinnon Seinäjoen koulutuskuntayhtymä Sedussa sekä valmistunut sähkö- ja automaatiotekniikan insinööriksi Jyväskylän ammattikorkeakoulusta.
  • Työkokemusta alalta seitsemän vuotta.

Kerro lyhyesti, mitä teet työksesi.

Toimin sähköverkkoyhtiössä asentajana ja aluekoordinaattorina. Vastaan sähköverkon kunnossapidosta ja rakentamisesta pääasiassa Ähtärin, Töysän ja Keuruun alueella. Tehtäviini kuuluu työn johtaminen, työsuunnitelmien laatiminen, tarvikehankinnat ja asiakaspalvelu.

Miten olet päätynyt valitsemaasi ammattiin?

Aloitin lukio-opintoni taidepainotteisella linjalla, mutta huomasin melko nopeasti, ettei se ollut minulle oikea valinta. En kuitenkaan halunnut keskeyttää lukiota kokonaan, vaan kaipasin teoreettisen opiskelun rinnalle käytännönläheisempää tekemistä. Päädyin suorittamaan kaksoistutkintoa. Tekniikka on aina kiinnostanut minua, joten ammattiopintojen puolelta valitsin sähköalan. Ajattelin, että työ on siistiä, sopivan kevyttä ja tarjoaa laajat mahdollisuudet erikoistumiseen.

Kuvaile tyypillistä työpäivääsi tai työviikkoasi.

Työpäivän ohjelmassa voi olla esimerkiksi valmiiksi tehdyn sähköverkon piirtäminen kartalle. Päivään sisältyy usein myös asiakaspalvelua sähköverkkoon liittyvissä asioissa. Lisäksi tarkistan, onko varastossa riittävästi tarvikkeita, ja tilaan tarvittaessa lisää. Toisinaan opastan työryhmiä, koordinoin työtehtäviä sekä huolehdin työkalujen ja ajoneuvojen kunnosta.

Millaisessa työympäristössä tai millaisina työaikoina työskentelet?

Työskentelen pääasiassa toimistolla, mutta joskus käyn myös maastossa. Voimakkaiden myrskyjen jälkeen korjaan sähköverkkoja ulkona kellon ympäri. Yleensä työpäiväni kuitenkin alkaa kello 7.30 ja päättyy kello 16.

Millaista osaamista tai ominaisuuksia ammatissa vaaditaan?

Tämäntyyppisissä tehtävissä tarvitaan sähköalan koulutusta sekä kykyä huomioida turvallisuuteen liittyviä asioita. Lisäksi vaaditaan huolellisuutta, suunnitelmallisuutta, ongelmanratkaisukykyä sekä joustavuutta, sillä tilanteet voivat muuttua nopeasti. Myös halu oppia uutta on olennainen. Hyvät ryhmätyötaidot ja empaattinen suhtautuminen muihin ovat arvokkaita ominaisuuksia yhteistyötilanteissa.

Mikä on parasta ammatissasi?

Parasta ammatissani ovat laajat mahdollisuudet kehittyä omalla alalla. Työssä on sopivassa suhteessa vaihtelua ja rutiiniluonteisia tehtäviä.

Mitkä ovat ammatin varjopuolia tai mikä tuntuu haastavalta?

Sähköverkkoasentajan työn haasteisiin kuuluvat myrskyt, jotka kaatavat puita sähkölinjoille ja aiheuttavat laajoja vaurioita sähköverkkoon. Vikojen korjaaminen vaatii asentajilta sekä fyysistä että henkistä kestävyyttä. Työtä tehdään ulkona sääolosuhteista riippumatta, mikä lisää työn vaativuutta.

Mitä kertoisit henkilölle, joka harkitsee sähköverkkoasentajan ammattia?

Sähköalalla tarvitaan matemaattisia taitoja ja kiinnostusta tekniikkaan. Lisäksi on tärkeää, että pitää käytännönläheisestä työstä. Ala tarjoaa monipuolisia mahdollisuuksia, joista löytyy jokaiselle varmasti sopiva tehtävä.

Millaisena näet ammattisi tulevaisuuden?

Sähköalalle muodostuu jatkuvasti uusia tehtäviä. Tulevaisuudessa ammattilaisia työllistävät erityisesti sähköverkon ylläpidon ja kehittämisen osalta uusiutuvan energian ratkaisut, akustot ja datakeskukset. Myös kiinteistöjen sähköjärjestelmien saneeraukset, asuntojen automaatioratkaisut, sähköautot ja niiden latausjärjestelmät sekä tehdas- ja teollisuusautomaatiot kasvattavat alan osaajien tarvetta. Toisin sanoen sähköalalla riittää varmasti työtä myös tulevaisuudessa.

Jaa artikkeli