Kun olet työtön työnhakija, työttömyysturva varmistaa taloudellisesti mahdollisuutesi hakea työtä sekä parantaa edellytyksiäsi päästä tai palata työmarkkinoille.
Asiointi-osiossa voi esiintyä häiriöitä uudistuksen takia. Jos et pysty hoitamaan asiaasi, jätä yhteydenottopyyntö Asiointi-osiossa. Asiointi-osiossa on käyttökatko vuodenvaihteessa. Lue lisää
Työttömyysturvan tarkoitus on korvata taloudellisia menetyksiä, joita työttömyys sinulle aiheuttaa. Ensimmäiseksi sinun tulee ilmoittautua työnhakijaksi TE-palveluiden Oma asiointi -verkkopalvelussa.
Työttömyysturvan tarkoitus on korvata taloudellisia menetyksiä, joita työttömyys sinulle aiheuttaa.
Ilmoittaudu työttömäksi työnhakijaksi, jotta voit saada työttömyysturvaa. Voit ilmoittautua työnhakijaksi Työmarkkinatorin Asiointi-osiossa. Työttömyysturvan eri muotoja ovat ansiopäiväraha, peruspäiväraha ja työmarkkinatuki.
Työvoimapalvelut, kuten työnhakijaksi ilmoittautumisen, löydät Asioinnista.
Asiakaspalvelumallissa saat työnhakijana tiiviisti tukea heti työnhakusi alusta alkaen henkilökohtaisissa ja säännöllisissä tapaamisissa.
Tämä verkkosivu on osa Euroopan komission Your Europe -portaalia. Löysitkö etsimäsi? Anna palautetta! (europa.eu)
Voit ilmoittautua työnhakijaksi Työmarkkinatorin Asiointi-osiossa. Jos jäät työttömäksi tai sinut lomautetaan, ilmoittaudu työnhakijaksi mahdollisimman pian.
Voit ilmoittautua työnhakijaksi ennen kuin työttömyys tai lomautus alkaa, mutta tee se viimeistään ensimmäisenä työttömyyspäivänäsi, koska voit saada työttömyysturvaa vasta ilmoittautumispäivästä alkaen.
Voit kirjautua Työmarkkinatorille verkkopankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai sirullisella henkilökortilla. Jos et voi tunnistautua näillä tavoilla tai et ole EU- tai ETA-maan tai Sveitsin kansalainen, voit ilmoittautua työnhakijaksi TE-palveluiden neuvontapalvelussa tai TE-toimiston toimipaikassa.
Työvoimapalvelut, kuten työnhakijaksi ilmoittautumisen, löydät Asioinnista.
Jos haet työttömyysturvaa, työnhaun aloittamisen jälkeen saat työvoimapoliittisen lausunnon oikeudestasi työttömyysturvaan. Näet sinulle annetut lausunnot Työmarkkinatorin Asiointi-osiossa. Työttömyysturvaa maksetaan vain siltä ajalta, kun olet työttömänä työnhakijana. Oikeuteesi saada työttömyysturvaa vaikuttaa moni asia. Lue niistä tarkemmin Työttömyysturva-sisällöistä.
Jos olet osallistunut työvoimakoulutukseen tai ollut työssä palkkatuella ja jäät uudelleen työttömäksi, ilmoittaudu työnhakijaksi.
Työnhaun aloituksen yhteydessä sovit TE-toimiston tai kuntakokeilun asiantuntijan kanssa, miten asiakkuutesi TE-palveluissa etenee.
Työmarkkinatorin Asiointi-osion kautta voit pitää yhteyttä asiantuntijaasi, minkä lisäksi näet siellä kaikki avoinna olevat tehtäväsi.
Työmarkkinatorin Asiointi-osiossa
Tämä verkkosivu on osa Euroopan komission Your Europe -portaalia. Löysitkö etsimäsi? Anna palautetta! (europa.eu)
Kun ilmoittaudut työnhakijaksi, sinulta kysytään työttömyysturvan saamiseen vaikuttavista asioista. Kun saat työttömyysturvaa, sinun pitää ilmoittaa, jos tilanteesi muuttuu.
Työvoimapalvelut, kuten työnhakijaksi ilmoittautumisen, löydät Asioinnista.
Ilmoita työllisyystilanteesi muutoksista Työmarkkinatorin Asiointi-osiossa, puhelinpalvelussa tai TE-toimiston tai kuntakokeilun toimipaikassa.
Tee ilmoitus esimerkiksi silloin, kun
Huomaathan, että edellä on listattu yleisimpiä muutoksia, joista sinun tulee ilmoittaa TE-toimistoon tai kuntakokeiluun. Jos olet epävarma, miten oman tilanteesi muutos vaikuttaa oikeuteesi saada työttömyysturvaa, kannattaa olla yhteydessä TE-toimistoon, kuntakokeiluun tai työttömyysturvaneuvonnan puhelinpalveluun. Asiantuntija antaa sinulle tarkemmat ohjeet myös työn alkamisesta ja päättymisestä ilmoittamiseen silloin, kun teet säännöllisesti esimerkiksi keikkatyötä.
Tämä verkkosivu on osa Euroopan komission Your Europe -portaalia. Löysitkö etsimäsi? Anna palautetta! (europa.eu)
Koska työttömyysturva on vastikkeellista, sinulla on oikeuksien lisäksi myös velvollisuuksia.
Työvoimapalvelut, kuten työnhakijaksi ilmoittautumisen, löydät Asioinnista.
Työttömällä työnhakijalla tarkoitetaan ilman työtä olevien työnhakijoiden lisäksi muun muassa lomautettuja ja työvoiman ulkopuolella olevia työnhakijoita
Kun olet ilmoittautunut työnhakijaksi, sinulla on oikeus
Teet yhteistyössä TE-toimiston tai kuntakokeilun asiantuntijan kanssa suunnitelman, johon kirjataan työnhakusi tavoitteet ja tehtävät, joiden avulla saavutat tavoitteesi. Arvioit suunnitelmaa ja sen toteutumista kolmen kuukauden välein asiantuntijasi kanssa.
Oikeuteesi saada työttömyysturvaa vaikuttaa se, työskenteletkö palkansaajana, toimitko yrittäjänä, työllistytkö omassa työssä tai oletko opiskelija. Myös tekemäsi työn määrällä ja kestolla on merkitystä.
Asiantuntijasi arvioi aina tapauskohtaisesti toimintasi vaatiman työmäärän, koska sillä on vaikutusta työttömyysturvaasi. Ratkaisevaa päätoimisuutesi arvioinnissa on toimintasi vaatima työmäärä, ei saamasi tulot tai voitto. TE-toimiston tai kuntakokeilun arviointi ei välttämättä ole yhdenmukainen työttömyysturvan maksajien eli KELA:n tai työttömyyskassan tai Verohallinnon tekemien ratkaisujen kanssa.
Jos saat työttömyysturvaa, voit edellytysten täyttyessä
Sinun tulee kuitenkin ilmoittaa etukäteen TE-toimistoon tai kuntakokeiluun tilanteesi muutoksista, jotta oikeutesi työttömyysturvaan tarkistetaan.
Jos haet tai saat työttömyysturvaa, sinun pitää hakea kokoaikatyötä. Ainoastaan työkyvyttömyyseläkettä osaeläkkeenä saavalla työnhakijalla on oikeus työttömyysturvaan, vaikka hän ei hae kokoaikatyötä. Työttömyysturvan saamisen ehdoton edellytys on, että työnhakusi on voimassa. Työnhakusi pysyy voimassa, kun asioit TE-toimiston tai kuntakokeilun kanssa sovitulla tavalla ja sovittuna ajankohtana sekä noudatat sinulle Työmarkkinatorin Asiointi-osiossa tai muun asioinnin yhteydessä annettuja ohjeita ja määräaikoja.
Tämän lisäksi sinun pitää huolehtia seuraavista velvollisuuksista.
Huomaathan, että jos laiminlyöt velvollisuuksiasi, saatat menettää oikeutesi työttömyysturvaan määräajaksi tai toistaiseksi.
Tämä verkkosivu on osa Euroopan komission Your Europe -portaalia. Löysitkö etsimäsi? Anna palautetta! (europa.eu)
Työn tekemisen tavat muuttuvat ja tarjoavat sinulle uusia mahdollisuuksia työllistyä. Palkkatyön sijaan voit työllistää itsesi esimerkiksi yrittäjänä, kevytyrittäjänä, apurahalla, freelancerina tai ammattiurheilijana.
Itsensä voi työllistää monin eri tavoin. Voit hankkia toimeentulosi samanaikaisesti tai vuorotellen useista eri lähteistä. Voit esimerkiksi työskennellä palkkatyön tai opiskelun ohella osa-aikaisesti kevytyrittäjänä tai työsi voi koostua useista lyhytaikaisista vuokratyötilaisuuksista. Oletko tullut ajatelleeksi, että voisit saada tuloja myös harrastuksesi avulla?
Sinulle saattaa nousta mieleen työttömyysturvaan liittyviä kysymyksiä. Ei ole olemassa yksiselitteistä mallia, joka koskisi kaikkia itsensä työllistäjiä, sillä tekemäsi työn määrällä ja kestolla on vaikutusta saamaasi työttömyysturvaan. Kannattaa tutustua Työttömyysturva-osioon sekä kysyä lisätietoja työttömyysturvaneuvonnasta.
Mietitkö, tarvitseeko sinun ilmoittaa TE-toimistoon, kuntakokeiluun tai työttömyysturvan maksajalle työn aloittamisesta tai lopettamisesta? Ratkaisevaa on, kestääkö työ yli vai alle kaksi viikkoa.
Jos olet TE-toimiston tai kuntakokeilun asiakas, ilmoita aina työtilanteesi muutoksista. Voit tehdä ilmoituksen Työmarkkinatorin Asiointi-osiossa tai soittaa puhelinpalveluun.
Ilmoita samalla, aiotko hakea työttömyysturvaa työtilanteesi muuttumisen jälkeen. Saat tarvittaessa uuden työvoimapoliittisen lausunnon oikeudestasi työttömyysturvaan.
Voit saada työttömyysturvaa vain siltä ajalta, kun olet työnhakijana ja haet kokoaikatyötä. Jos olet työnhakija, joka saa työkyvyttömyyseläkettä osaeläkkeenä, sinun ei tarvitse hakea kokoaikatyötä.
Työvoimapalvelut, kuten työnhakijaksi ilmoittautumisen, löydät Asioinnista.
Jos olet yksityinen elinkeinonharjoittaja, sovelletaan yritystoimintaasi toisenlaisia lopettamiskriteereitä kuin yhtiömuotoiseen yritystoimintaan. Työttömyysturvalain mukaan yritystoimintasi yksityisenä elinkeinonharjoittajana katsotaan lopetetuksi silloin, kun tuotannollinen ja taloudellinen toiminta on luotettavana pidettävän ilmoituksesi mukaan päättynyt tai on muuten ilmeistä, ettet jatka enää yritystoimintaa. Lisäksi edellytetään, että olet luopunut mahdollisesta YEL- tai MYEL-vakuutuksesta, pois lukien apurahakauden perusteella otettu MYEL-vakuutus.
TE-toimisto tai kuntakokeilu lähettää ennen asian ratkaisemista kirjallisen selvityspyynnön yritystoiminnastasi.
Kun aloitat enintään kaksi viikkoa kestävän työsuhteen,
Kun aloitat enintään kaksi viikkoa kestävän yritystoiminnan,
Kun lopetat enintään kaksi viikkoa kestäneen työsuhteen tai yritystoiminnan, ilmoita siitä työttömyysturvasi maksajalle.
Kun aloitat yli kaksi viikkoa kestävän työsuhteen tai yritystoiminnan, ilmoita siitä
Jos haluat, voit jatkaa työnhakijana TE-palveluissa tai voit lopettaa työnhakusi kokonaan.
Kun lopetat yli kaksi viikkoa kestäneen työsuhteen tai yritystoiminnan, toimi sen mukaan, onko työnhakusi voimassa.
TE-toimisto tai kuntakokeilu selvittää, onko sinulla oikeutta työttömyysturvaan ja voi pyytää sinua toimittamaan todistuksia yritystoiminnastasi tai työsuhteestasi.
Aiheesta muualla
Tämä verkkosivu on osa Euroopan komission Your Europe -portaalia. Löysitkö etsimäsi? Anna palautetta! (europa.eu)
Oletko alle 25-vuotias, eikä sinulla ole peruskoulun tai lukion jälkeistä ammattikoulutusta? Sinua koskevat osittain muista työnhakijoista poikkeavat ehdot työttömyysturvaan liittyen. Tilanteesi muuttuu, kun hankit ammatillisen koulutuksen tai osallistut työllistymistä edistävään palveluun.
Jos olet alle 18-vuotias, etkä ole suorittanut peruskoulun tai lukion jälkeistä tutkintoon johtavaa, ammatillisia valmiuksia antavaa koulutusta, ei sinulla yleensä ole oikeutta työttömyyden perusteella maksettavaan työmarkkinatukeen.
Jos olet 17-vuotias työnhakija, voit saada
Oikeus työttömyysturvaan voi olla myös alle 18-vuotiaalla, joka on keskeyttänyt oppivelvollisuutensa suorittamisen oppivelvollisuuslaissa mainitun painavan syyn vuoksi. Niitä ovat esimerkiksi pitkäaikainen sairaus, vanhempainvapaa tai ulkomailla olo.
Oletko alle 25-vuotias, eikä sinulla ole peruskoulun tai lukion jälkeistä koulutusta? Jotta saisit työttömyysturvaa, sinun pitää hakea keväällä vähintään kahta opiskelupaikkaa seuraavana syksynä alkavaan tutkintoon johtavaan, ammatillisia valmiuksia antavaan koulutukseen, joiden opiskelijaksi ottamisen edellytykset täytät.
Jos esimerkiksi terveydentilaasi tai kielitaitoosi liittyvät syyt estävät sinua hakemasta koulutukseen, keskustele asiasta TE-toimiston tai kuntakokeilun asiantuntijan kanssa. Voitte sopia hakuvelvollisuuden täyttämisestä myös jollain muulla tavalla.
Jos olet syyslukukauden alussa eli 1.9. edelleen työtön työnhakija, TE-toimiston tai kuntakokeilun asiantuntija tiedustelee sinulta, mihin koulutuksiin olet hakenut.
Menetät oikeutesi työttömyysturvaan syyslukukauden alusta eli 1.9. alkaen toistaiseksi, jos
Jos keskeytät opinnot ilman pätevää syytä, menetät oikeuden työttömyysturvaan keskeyttämispäivästä alkaen.
Työttömyysturvan saaminen ei edellytä, että haet syksyllä keväällä alkavaan koulutukseen. Jos kuitenkin haet koulutukseen syksyllä ja saat opiskelupaikan, mutta ilman pätevää syytä jätät aloittamatta koulutuksessa keväällä, menetät oikeuden työttömyysturvaan toistaiseksi.
Oikeutesi työttömyysturvaan palautuu, kun jokin seuraavista ehdoista täyttyy.
Kela voi määrätä sinulle työmarkkinatuen odotusajan, jota ennen et saa työmarkkinatukea. Odotusajan kesto on enintään 21 viikkoa. Odotusajan ratkaisee Kela.
Jos et voi saada työttömyysturvaa, koska et hakeutunut koulutukseen tai keskeytit koulutuksen, voit kuitenkin saada työttömyysturvaa siltä ajalta, kun osallistut työllistymistä edistävään palveluun.
Työllistymistä edistäviä palveluja ovat esimerkiksi kuntouttava työtoiminta, työnhakuvalmennus, uravalmennus, työkokeilu ja työvoimakoulutus.
Tämä verkkosivu on osa Euroopan komission Your Europe -portaalia. Löysitkö etsimäsi? Anna palautetta! (europa.eu)
Tämä verkkosivu on osa Euroopan komission Your Europe -portaalia. Löysitkö etsimäsi? Anna palautetta! (europa.eu)