Asiointi-osiossa voi esiintyä häiriöitä uudistuksen takia. Jos et pysty hoitamaan asiaasi, jätä yhteydenottopyyntö Asiointi-osiossa. Asiointi-osiossa on käyttökatko vuodenvaihteessa. Lue lisää

Ohjeet ja tuki⁠

Minut on lomautettu

Kun sinut lomautetaan, työsuhteesi ja palkanmaksu keskeytyvät määräajaksi. Työttömyysturva voi varmistaa toimeentulosi lomautuksen aikana.

Tietoa tilanteesta

Voit ilmoittautua työnhakijaksi Työmarkkinatorin Asiointi-osiossa. Jos jäät työttömäksi tai sinut lomautetaan, ilmoittaudu työnhakijaksi mahdollisimman pian.

Voit ilmoittautua työnhakijaksi ennen kuin työttömyys tai lomautus alkaa, mutta tee se viimeistään ensimmäisenä työttömyyspäivänäsi, koska voit saada työttömyysturvaa vasta ilmoittautumispäivästä alkaen.

Voit kirjautua Työmarkkinatorille verkkopankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai sirullisella henkilökortilla. Jos et voi tunnistautua näillä tavoilla tai et ole EU- tai ETA-maan tai Sveitsin kansalainen, voit ilmoittautua työnhakijaksi TE-palveluiden neuvontapalvelussa tai TE-toimiston toimipaikassa.

Työvoimapalvelut, kuten työnhakijaksi ilmoittautumisen, löydät Asioinnista.

Palvelut
Aiheesta muualla

Jos haet työttömyysturvaa, työnhaun aloittamisen jälkeen saat työvoimapoliittisen lausunnon oikeudestasi työttömyysturvaan. Näet sinulle annetut lausunnot Työmarkkinatorin Asiointi-osiossa. Työttömyysturvaa maksetaan vain siltä ajalta, kun olet työttömänä työnhakijana. Oikeuteesi saada työttömyysturvaa vaikuttaa moni asia. Lue niistä tarkemmin Työttömyysturva-sisällöistä.

Jos olet osallistunut työvoimakoulutukseen tai ollut työssä palkkatuella ja jäät uudelleen työttömäksi, ilmoittaudu työnhakijaksi.

Lue lisää

Sovi oman asiantuntijasi kanssa jatkoasioinnista  

Työnhaun aloituksen yhteydessä sovit TE-toimiston tai kuntakokeilun asiantuntijan kanssa, miten asiakkuutesi TE-palveluissa etenee.

Työmarkkinatorin Asiointi-osion kautta voit pitää yhteyttä asiantuntijaasi, minkä lisäksi näet siellä kaikki avoinna olevat tehtäväsi. 

Työmarkkinatorin Asiointi-osiossa

  • näet työllistymissuunnitelmassasi sovitut työnhakuvelvoitteesi eli työllistymistäsi edistävät tehtävät, ja voit merkitä ne tehdyiksi määräpäiviin mennessä,
  • näet omat työttömyysturvaasi liittyvät tiedot, kuten lausunnot ja avatut selvityspyynnöt,
  • voit päivittää muutokset työnhakutilanteessasi tai ilmoittaa työllistymisestä,
  • voit ylläpitää yhteystietojasi ja
  • voit jättää yhteydenottopyynnön omalle asiantuntijallesi.
Lue lisää

Tämä verkkosivu on osa Euroopan komission Your Europe -portaalia. Löysitkö etsimäsi? Anna palautetta! (europa.eu)

Kun sinut lomautetaan, työskentelysi ja palkanmaksusi keskeytyvät. Työsuhteesi on kuitenkin voimassa lomautuksen ajan. Työttömyysturva voi turvata toimeentulosi lomautuksen aikana.

Työvoimapalvelut, kuten työnhakijaksi ilmoittautumisen, löydät Asioinnista.

Lomautuksella tarkoitetaan työnantajan päätökseen tai hänen aloitteestaan tehtävään sopimukseen perustuvaa työnteon ja palkanmaksun väliaikaista keskeyttämistä. Työsuhde pysyy kuitenkin muutoin voimassa.

Lomautetulla tarkoitetaan sekä kokonaan lomautettua että työaikaa lyhentämällä lomautettua työntekijää. Lomautus voi olla siis kokoaikainen tai osa-aikainen. Kokoaikainen lomautus tarkoittaa sitä, että työntekosi on keskeytetty kokonaan. Osa-aikaisessa lomautuksessa päivittäistä tai viikoittaista työaikaasi lyhennetään.

Kun sinut lomautetaan, ilmoittaudu työnhakijaksi Työmarkkinatorin Asiointi-osiossa viimeistään ensimmäisenä lomautuspäivänäsi. Voit tehdä ilmoittautumisen jo ennen kuin lomautus tai lyhennetty työaika alkaa. Saat lomautuksen ajalta työttömyyskorvausta, jos olet ilmoittautunut työnhakijaksi ja muut etuuden saamisen edellytykset täyttyvät. TE-toimisto tai kuntakokeilu järjestää sinulle alkuhaastattelun mahdollisuuksien mukaan viiden arkipäivän kuluessa työnhakusi alkamisesta.

Sinut voidaan lomauttaa työsuhteestasi joko toistaiseksi tai määräajaksi. Jos lomautuksesi on määräaikainen ja kestää enintään kolme kuukautta, et todennäköisesti tarvitse henkilökohtaista palvelua TE-toimistosta tai kuntakokeilusta. Jos kuitenkin haluat palvelua, voit ottaa yhteyttä TE-toimistoon tai kuntakokeiluun. 

Jos lomautuksesi on kestänyt yli kolme kuukautta, TE-toimisto tai kuntakokeilu järjestää kanssasi työnhakukeskustelun. Työnhakuvelvollisuutesi alkaa sen jälkeen, kun sinulle on järjestetty työnhakukeskustelu ja lomautuksen alkamisesta on kulunut kolme kuukautta. 

Keskustelua ei järjestetä, jos lomautuksesi on päättymässä kuukauden kuluessa siitä, kun työnhakukeskustelu tulisi järjestää. 

Jos sinut on lomautettu osa-aikaisesti, sinuun sovelletaan samoja periaatteita kuin osa-aikatyötä tekeviin työnhakijoihin, mutta työnhakuvelvollisuutesi alkaa vasta sen jälkeen, kun ensimmäisestä työnhakukeskustelusta on kulunut kolme kuukautta.

Lomautetun työnhakuvelvollisuus

Jos olet kokonaan lomautettu, työllistymissuunnitelmaasi sisällytetään työnhakuvelvollisuuden alkamisen jälkeen kolme kuukauden kestävää tarkastelujaksoa, joiden aikana sinun tulee hakea neljää työmahdollisuutta. Kokonaan lomautettuna sinun tulee hakea siis neljää työmahdollisuutta kuukauden aikana, koska kokonaan lomautettu on työtön. 

Jos sinut lomautettu osa-aikaisesi, työllistymissuunnitelmaasi sisällytetään työnhakuvelvollisuuden alkamisen jälkeen yksi kolmen kuukauden tarkastelujakso, jonka aikana sinun tulee hakea yhtä työmahdollisuutta. Osa-aikaisesti lomautettuna sinun tulee hakea siis yhtä työmahdollisuutta kolmen kuukauden tarkastelujakson aikana.

Palvelut
Lue lisää
Aiheesta muualla

Tämä verkkosivu on osa Euroopan komission Your Europe -portaalia. Löysitkö etsimäsi? Anna palautetta! (europa.eu)

Kun olet työtön työnhakija, työttömyysturva varmistaa taloudellisesti mahdollisuutesi hakea työtä sekä parantaa edellytyksiäsi päästä tai palata työmarkkinoille. 

Työvoimapalvelut, kuten työnhakijaksi ilmoittautumisen, löydät Asioinnista.

Ilmoittaudu työnhakijaksi ja aloita työnhaku jo ensimmäisenä työttömyyspäivänäsi, jotta saat työttömyysturvaa heti työttömyytesi alusta lähtien.

Ilmoittautumisen jälkeen saat työvoimapoliittisen lausunnon, jossa kerrotaan, onko sinulla oikeutta työttömyysturvaan. Jos haet työttömyysturvaa, voit saada lisäselvityspyynnön lausunnon antamista varten. 

Voit saada työttömyysturvaasi korotusosan, jos osallistut työllistymistä edistäviin palveluihin. Sinun pitää sopia palveluun osallistumisesta asiantuntijasi kanssa joko työllistymissuunnitelmassa tai sitä korvaavassa suunnitelmassa.

Työttömyysturvan maksaa joko työttömyyskassa tai Kela

Kun haet työttömyysturvaa, selvitä ensin, maksaako työttömyysturvasi työttömyyskassa vai Kela. Eri työttömyysturvan muotoja ovat ansiopäiväraha, peruspäiväraha ja työmarkkinatuki.

  • Jos kuulut työttömyyskassaan esimerkiksi ammattiliittosi kautta, hae ansiopäivärahaa kassastasi.
  • Jos et kuulu työttömyyskassaan, hae peruspäivärahaa tai työmarkkinatukea Kelasta.

Työttömyysturvaa kannattaa hakea työttömyyskassasta tai Kelasta, vaikka mahdollisen lisäselvityspyynnön käsittely olisi TE-toimistossa kesken. Näin vältyt ylimääräiseltä viivytykseltä työttömyysturvan saamisessa silloin, kun todetaan, että sinulla on oikeus työttömyysturvaan. Voit selvittää työttömyyskassan tai Kelan verkkosivuilta, miten pitkän ajan jälkeen työttömyytesi alkamisesta voit lähettää työttömyysturvahakemuksen.

Jos sinulla on kysyttävää työttömyysturvasta, työttömyysturvaneuvonnan puhelinpalvelun asiantuntijat auttavat sinua.

Palvelut
Aiheesta muualla

Tämä verkkosivu on osa Euroopan komission Your Europe -portaalia. Löysitkö etsimäsi? Anna palautetta! (europa.eu)

Jos sinut on lomautettu, voit olla oikeutettu työttömyysturvaan lomautuksen ajan.

Jos sinut lomautetaan, ilmoittaudu työnhakijaksi, jotta TE-toimisto tai kuntakokeilu voi tehdä työvoimapoliittisen lausunnon oikeudestasi työttömyysturvaan. Tämän jälkeen voit hakea työttömyysturvaa joko työttömyyskassasta tai Kelasta. Tarkemmat ohjeet työnhakijaksi ilmoittautumiseen ja työttömyysturvan hakemiseen löydät "Näin haet työttömyysturvaa" -sivulta.

Työttömyysturvan näkökulmasta lomautuksella tarkoitetaan aina työnantajan suorittamaa lomautusta tuotannollisilla ja taloudellisilla syillä (toisin sanoen kurinpidollisilla syillä lomautetut eivät ole oikeutettu työttömyysturvaan).

Palvelut
Lue lisää

Tämä verkkosivu on osa Euroopan komission Your Europe -portaalia. Löysitkö etsimäsi? Anna palautetta! (europa.eu)

Kun ilmoittaudut työnhakijaksi, sinulta kysytään työttömyysturvan saamiseen vaikuttavista asioista. Kun saat työttömyysturvaa, sinun pitää ilmoittaa, jos tilanteesi muuttuu.

Työvoimapalvelut, kuten työnhakijaksi ilmoittautumisen, löydät Asioinnista.

Ilmoita työllisyystilanteesi muutoksista Työmarkkinatorin Asiointi-osiossa, puhelinpalvelussa tai TE-toimiston tai kuntakokeilun toimipaikassa.

Tee ilmoitus esimerkiksi silloin, kun

  • aloitat työnteon, työsi päättyy tai työaikasi muuttuu,
  • harjoitat yritystoimintaa yli kaksi viikkoa (yritystoimintana voidaan pitää oman yritystoimintasi lisäksi työskentelyä perheyrityksessä),  
  • työskentelet ja saat korvausta muuten kuin palkansaajana tai yrittäjänä, esimerkiksi omaishoitajana,  
  • aloitat opiskelun,
  • kansalaisuutesi muuttuu tai oleskelulupaasi tulee muutoksia,   
  • keskeytät työllistymistä edistävän palvelun (ilmoita yksittäisistä poissaoloista vain työttömyyskassalle tai Kelalle päiväraha- tai työmarkkinatukihakemuksessa) tai  
  • yhteystietosi muuttuvat.  

Huomaathan, että edellä on listattu yleisimpiä muutoksia, joista sinun tulee ilmoittaa TE-toimistoon tai kuntakokeiluun. Jos olet epävarma, miten oman tilanteesi muutos vaikuttaa oikeuteesi saada työttömyysturvaa, kannattaa olla yhteydessä TE-toimistoon, kuntakokeiluun tai työttömyysturvaneuvonnan puhelinpalveluun. Asiantuntija antaa sinulle tarkemmat ohjeet myös työn alkamisesta ja päättymisestä ilmoittamiseen silloin, kun teet säännöllisesti esimerkiksi keikkatyötä.

Palvelut
Lue lisää

Tämä verkkosivu on osa Euroopan komission Your Europe -portaalia. Löysitkö etsimäsi? Anna palautetta! (europa.eu)

Jos työnantajasi on tehnyt konkurssin tai ei muusta syystä voi maksaa palkkaasi, voit hakea maksamatta jäänyttä palkkaa tai muita maksuja palkkaturvana.

Palkkaturvajärjestelmä turvaa mahdollisuutesi saada palkan ja muut maksut, jos työnantajasi on kyvytön maksamaan niitä. Sinulle korvataan palkkaturvana maksuja, joiden peruste ja määrä on saatu selvitettyä.

Yksityishenkilönä voit hakea palkkaturvaa ELY-keskuksen sähköisessä asioinnissa. Tarvitset palvelun käyttöön pankkitunnukset, mobiilivarmenteen tai tunnistautumiseen sopivan sirullisen henkilökortin. Ohjeet palkkaturvan hakemiseen löydät ELY-keskuksen verkkosivulta.

Palvelut
Aiheesta muualla

Kun tiedät joutuvasi työttömäksi, ilmoittaudu työnhakijaksi viimeistään ensimmäisenä työttömyyspäivänäsi Työmarkkinatorin Asiointi-osiossa. Sen jälkeen voit hakea työttömyysturvaa Kelasta tai työttömyyskassastasi.

Työvoimapalvelut, kuten työnhakijaksi ilmoittautumisen, löydät Asioinnista.

Asiakaspalvelumallissa saat työnhakijana tiiviisti tukea heti työnhakusi alusta alkaen henkilökohtaisissa ja säännöllisissä tapaamisissa.

Tutustu työnhaun vinkkeihin ja ohjeisiin Työmarkkinatorilla. Kirjaudu ja luo oma työnhakuprofiili, jonka avulla saat juuri sinulle sopivia työpaikkasuosituksia, minkä lisäksi työnantajat voivat ottaa sinuun yhteyttä. 

Lue lisää

Tämä verkkosivu on osa Euroopan komission Your Europe -portaalia. Löysitkö etsimäsi? Anna palautetta! (europa.eu)

Jos sinua ollaan irtisanomassa tuotannollisista ja taloudellisista syistä, saat tukea muutosturvasta.

Muutosturva on palvelu, joka auttaa sinua, jos työnantajasi joutuu irtisanomaan työntekijöitään tuotannollisista ja taloudellisista syistä. Palvelun avulla saat nopeasti tukea työnhakuun ja uudelleen työllistymiseen. Irtisanomistilanteessa TE-toimiston muutosturva-asiantuntija tekee yhteistyötä työnantajasi ja henkilöstön edustajien kanssa. Asiantuntijat järjestävät muun muassa infotilaisuuksia TE-palveluiden asiakkuudesta ja työllistymistäsi edistävistä palveluista jo ennen varsinaista irtisanomistasi, kun olet vielä työsuhteessa.

Sinulla on oikeus työllistymissuunnitelmaan jo irtisanomisaikanasi. Työllistymissuunnitelmassa sovitaan tehtävistä ja palveluista, jotka parhaiten edistävät työllistymistäsi. Irtisanottuna sinulla on oikeus palkalliseen vapaaseen, kun laadit työllistymissuunnitelmaa tai osallistut siinä sovittuun työnhakuvalmennukseen, työvoimakoulutukseen tai uudelleensijoittumisvalmennukseen.

TE-toimisto tarjoaa sinulle muutosturvapalveluja myös työllisyyden kuntakokeiluun kuuluvilla alueilla. Lisäksi TE-toimisto vastaa työllistymissuunnitelman laatimisesta kuntakokeiluun kuuluville työnhakijoille silloin, kun muutosturvan piiriin kuuluva työnhakija ei ole vielä siirtynyt kuntakokeilun asiakkaaksi.

TE-toimistoissa työskentelee nimettyjä muutosturva-asiantuntijoita, jotka auttavat sekä työnantajia että työntekijöitä muutosturvaan liittyvissä asioissa. Käytössäsi ovat myös puhelinpalvelut.

Pidä huolta oikeuksistasi ja velvollisuuksistasi työsuhteesi poikkeuksellisissa tilanteissa.

Laajennettu muutosturva 55 täyttäneiden osalta

Laajennettu muutosturva on tarkoitettu sinulle, joka olet täyttänyt 55 vuotta. Palvelun tarkoituksena on edistää  nopeaa työllistymistäsi sekä parantaa asemaasi työmarkkinoilla.

Olet oikeutettu 55 vuotta täyttäneiden muutosturvaan, jos

  • olet täyttänyt 55 vuotta viimeistään irtisanomispäivänä,
  • työsopimuksesi on irtisanottu tuotannollis-taloudellisista syistä 1.1.2023 tai sen jälkeen,
  • olet ollut irtisanovan työnantajan palveluksessa vähintään viisi vuotta enintään 30 päivän keskeytyksin ja
  • olet ilmoittautunut työnhakijaksi TE-toimistoon 60 päivän sisällä irtisanomisesta.

55 vuotta täyttäneiden muutosturvaan kuuluu

  • muutosturvaraha,
  • muutosturvakoulutus,
  • työllistymisvapaa, joka on 5, 15 tai 25 päivän mittainen.

Muutosturvaraha vastaa suuruudeltaan keskimääräistä kuukauden palkkaasi. Sen määrä lasketaan palkoista, jotka työnantajasi on maksanut sinulle irtisanomispäivää edeltäneiden 12 kalenterikuukauden aikana. Irtisanomista edeltäneet lomautukset ja muut palkattomat poissaolot tai osapalkalliset ajanjaksot voivat siis pienentää muutosturvarahan määrää. Muista hakea muutosturvarahaa omasta työttömyyskassastasi tai Kelalta viimeistään kolmen kuukauden kuluessa työsuhteesi päättymisestä.

Muutosturvakoulutus on 55 vuotta täyttäneelle, työsuhteestaan irtisanotulle henkilölle tarkoitettu palvelu, joka TE-toimiston on henkilölle järjestettävä ja myönnettävä, kun on saatu työnantajalta tieto henkilön irtisanomisesta.

Sinulla voi olla oikeus työllistymisvapaaseen, jos sinua ollaan irtisanomassa joko tuotannollisista tai taloudellisista syistä tai saneerausmenettelyn yhteydessä ja työnantajasi täyttää työntarjoamis- ja koulutusvelvollisuuden. Voit sopia työllistymisvapaasta työnantajasi kanssa myös silloin, jos irtisanomisesi johtuu konkurssista. Voit jäädä työllistymisvapaalle irtisanomisaikanasi, jolloin sinulla on oikeus työllistymissuunnitelman laatimiseen TE-palveluiden kanssa. Työllistymisvapaan aikana sinulla on oikeus osallistua myös työvoimapoliittiseen aikuiskoulutukseen, harjoitteluun ja työssä oppimiseen, jos näistä toimenpiteistä on sovittu työllistymisvapaata koskevassa ohjelmassa.

55 vuotta täyttäneiden laajennettu muutosturva — mitä se tarkoittaa työntekijän kannalta?
Sisältöä ei voida näyttää evästeasetuksista johtuen. Salli evästeistä 'Markkinointi' nähdäksesi sisältö.
Palvelut
Lue lisää
Aiheesta muualla

Tämä verkkosivu on osa Euroopan komission Your Europe -portaalia. Löysitkö etsimäsi? Anna palautetta! (europa.eu)

Palveluita