Työnhaku

Työnhaku vaatii aktiivisuutta ja oma-aloitteisuutta. Omia työnhakutaitojaan voi ja kannattaa kehittää. Työmarkkinatorilla voit tutustua työnhaun vinkkeihin ja sääntöihin sekä luoda oman työnhakuprofiilin, jonka avulla saat juuri sinulle suunnattuja työpaikkasuosituksia.

Ilmoittautuminen työnhakijaksi

Työmarkkinatorilta löydät kootusti työelämään liittyvät sisällöt ja palvelut. Voit ilmoittautua työnhakijaksi Oma asiointi -verkkopalvelussa, luoda työnhakuprofiilin ja etsiä työpaikkoja.

Jos jäät työttömäksi tai sinut lomautetaan, ilmoittaudu työnhakijaksi mahdollisimman pian. Voit ilmoittautua työnhakijaksi ennen kuin työttömyys tai lomautus alkaa, mutta tee se viimeistään ensimmäisenä työttömyyspäivänäsi, koska voit saada työttömyysturvaa vasta ilmoittautumispäivästä alkaen.

Lue lisää

Työmarkkinatori auttaa sinua työnhaussa

Kun kirjaudut sisään Työmarkkinatorille ja luot työnhakuprofiilin, saat ehdotuksia sinulle sopivista avoimista työpaikoista, joita ehdotetaan sinulle kokemuksesi ja osaamisesi perusteella. Voit kirjautua Työmarkkinatorille esimerkiksi verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Työmarkkinatorin käyttö on maksutonta.

Työnantajat voivat selata Työmarkkinatorilla käyttäjien julkaisemia työnhakuprofiileja ja etsiä sopivia tekijöitä. Voit itse päättää, mitä tietoja julkaiset työnantajien nähtäväksi. Muista ylläpitää profiiliasi ja lisätä sinne myös harrastusten ja luottamustehtävien kautta kertynyt osaaminen.

TE-toimistoissa ja kuntakokeiluissa on käytössä työnhakijan asiakaspalvelumalli. Tavoitteena on, että työnhakijat työllistyvät mahdollisimman nopeasti. Työnhakijalle järjestetään työllistymisen edistämiseksi alkuhaastattelu ja työnhakukeskusteluita.

Töihin ulkomaille

Jos haluat työskennellä ulkomailla, tutustu Kansainvälisyys-osioon.

  • Voit ilmoittautua Työmarkkinatorilla työnhakijaksi Oma asiointi -verkkopalvelussa. Jos jäät työttömäksi tai sinut lomautetaan, ilmoittaudu työnhakijaksi mahdollisimman pian.

  • Työnhaussa tarvitaan omaa aktiivisuutta, mutta kaikkea ei tarvitse tehdä yksin. Erilaiset palvelut auttavat sinua työnhaussa eri elämäntilanteissa.

  • Työllisyyden kuntakokeilussa osa tiettyjä asiakasryhmiä koskevista TE-toimiston tehtävistä siirrettiin lainsäädännöllä työllisyyden kuntakokeiluun kuuluvien kuntien tehtäviksi. Alueelliset kokeilut käynnistyivät 1.3.2021. Kaikki kuntakokeilut päättyvät 31.12.2024.

  • Nuorisotakuun tarkoitus on edistää nuorten sijoittumista koulutukseen ja työmarkkinoille, estää työttömyyden pitkittymistä ja ehkäistä syrjäytymistä.

  • Sesonki- eli kausityö voi työllistää sinut osaksi vuotta. Lyhytaikaiseen sesonkiluontoiseen työhön voit hakeutua ympäri vuoden.

Oletko palaamassa työelämään?

Oletko palaamassa työelämään esimerkiksi vanhempainvapaan tai omaishoidon jälkeen? Työmarkkinatorilta löydät neuvoja ja palveluita työnhaun ja ammatinvaihdon tueksi. Lue lisää:

Olen palaamassa työelämään

Onko työttömyytesi jatkunut pitkään?

Tuntuuko työn saanti vaikealta tai onko edellisestä työsuhteestasi kulunut jo pidemmän aikaa? Tarjolla on monenlaista apua. Löydät tietoa eri vaihtoehdoista Työmarkkinatorilta. Lue lisää:

Työttömyyteni on jatkunut pitkään

Oletko työtön tai jäämässä työttömäksi?

Tutustu työnhaun vinkkeihin ja työttömyysturvan hakemisen sääntöihin Työmarkkinatorilla. Kirjaudu ja luo oma työnhakuprofiili, jonka avulla saat juuri sinulle sopivia työpaikkasuosituksia. Lue lisää:

Olen työtön tai jäämässä työttömäksi

Onko sinut lomautettu?

Kun sinut lomautetaan, työsuhteesi ja palkanmaksu keskeytyvät määräajaksi. Työttömyysturva voi varmistaa toimeentulosi lomautuksen aikana. Lue lisää:

Minut on lomautettu

Aiotko hakea työttömyysturvaa?

Työttömyysturvan tarkoitus on korvata taloudellisia menetyksiä, joita työttömyys sinulle aiheuttaa. Ensimmäiseksi sinun tulee ilmoittautua työnhakijaksi TE-palveluiden Oma asiointi -verkkopalvelussa. Lue lisää:

Haen työttömyysturvaa

Tarvitsetko apua työkyvyn tueksi?

Joskus voit olla tilanteessa, jossa mahdollisuutesi saada työtä tai säilyttää työpaikkasi on heikentynyt. Voit saada apua esimerkiksi työhönvalmennuksesta tai kuntouttavasta työtoiminnasta. Lue lisää:

Tarvitsen apua työkyvyn tueksi

Oletko tulossa Suomeen töihin?

Työmarkkinatorilta löydät tietoa työn aloittamisesta ja työelämästä Suomessa. Lue lisää:

Olen tulossa Suomeen töihin

Tämä verkkosivu on osa Euroopan komission Your Europe -portaalia. Löysitkö etsimäsi? Anna palautetta! (europa.eu)

Päivitetty: