Rekrytoin ulkomailta

Onko organisaatiosi palkkaamassa työntekijän ulkomailta? Lue, mitä sinun on työnantajana otettava huomioon.

Jos haluat yritykseesi kansainvälistä osaamista, eikä Suomesta löydy sopivaa tekijää, kannattaa etsiä työntekijää tai harjoittelijaa ulkomailta. On kuitenkin tärkeä muistaa, että voit tarvita erillisen luvan ulkomaalaisen tekijän palkkaamiseen.

Jos et löydä sopivaa työntekijää Suomesta, voit etsiä työvoimaa ulkomailta. Myös suurissa rekrytoinneissa voit työnantajana hyödyntää Suomea laajempaa työmarkkina-aluetta.

Voit tarvita erillisen luvan tekijän palkkaamiseen ulkomailta, ja EU- tai ETA-alueen ulkopuolelta tulevalla työntekijällä tulee olla työnteko-oikeus Suomessa. Huomaa myös, että ulkomaalaisia työntekijöitäsi koskevat samat työsuhteeseen liittyvät oikeudet ja velvollisuudet, työehdot, työturvallisuusvaatimukset ja lakisääteiset vakuutukset kuin suomalaisia työntekijöitä.

Work in Finland apuna kansainvälisessä rekrytoinnissa

Work in Finland kansainvälisen rekrytoinnin työnantajaneuvonta on valtakunnallinen ja keskitetty palvelu, joka tarjoaa työnantajille yleistason neuvontaa kansainväliseen rekrytointiin ja työperäiseen maahanmuuttoon liittyen.

Palvelu on avoinna ma–pe klo 9–15. Voit soittaa numeroon 0295 016 770 ja saada palvelua tai jättää puhelinpalveluun soittopyynnön. Voit myös lähettää sähköpostia osoitteeseen tyonantajaneuvonta@workinfinland.fi.

Palvelut
 •  

  EURES auttaa rekrytoinnissa Euroopasta

  EURES (European Employment Services) on kattava eurooppalainen yhteistyöverkosto ja laadukas julkinen palvelu, jonka avulla työnantajat ja työntekijät kohtaavat helpommin koko Euroopan alueella.

  Rekrytoinnissa auttavat koulutetut ja eurooppalaiseen työnvälitykseen erikoistuneet EURES-asiantuntijat kaikissa EU- ja ETA-maissa. Ainutlaatuisen kattavaan verkostoon kuuluu noin 1 000 asiantuntijaa. EURES välittää vuosittain 50 000 työntekijää maasta toiseen.

  EURES-asiantuntijat

  • tuntevat eurooppalaiset työmarkkinat ja toimivat linkkinä rekrytoinnissa,
  • auttavat löytämään sopivan kohdemaan Euroopassa ja käynnistämään rekrytoinnin,
  • avustavat messuille osallistumisessa ja markkinoivat yrityksen avoimia työpaikkoja,
  • järjestävät tarvittaessa rekrytointitilaisuuden kohdemaassa,
  • vastaavat työnhakijoiden tiedusteluihin,
  • tekevät tarvittaessa esivalinnan – työnantaja tekee aina lopullisen valinnan ja
  • neuvovat ulkomaisia työntekijöitä muuttoon ja suomalaiseen työelämään liittyvissä asioissa.

  Löydät maksuttomat EURES-palvelut lähimmästä TE-toimistosta.

  Palvelut
  Aiheesta muualla

  Työntekijä, joka on jonkun muun kuin EU-valtion, Islannin, Norjan, Liechtensteinin tai Sveitsin kansalainen, tarvitsee yleensä työntekoa varten joko työntekijän oleskeluluvan tai muun ansiotyöhön oikeuttavan oleskeluluvan. 

  Palvelut
  Lue lisää

  EURES-portaali ja tapahtumat helpottavat rekrytointia

  Eurooppalainen CV-pankki

  Rekrytoinnin yksi työkalu on EURES-portaali, jossa on eurooppalainen työpaikka- ja CV-pankki. Portaalissa voit ilmoittaa avoimista työpaikoista sekä selata työnhakijoiden ansioluetteloita.

  Työpaikkailmoituksen avaaminen

  TE-toimiston EURES-asiantuntijoiden kautta työnantajan on mahdollista avata työpaikkailmoitus suoraan toisen EURES-verkostoon kuuluvan jäsenmaan työnhakusivuille ja laajentaa rekrytointia Suomen rajojen ulkopuolelle. Ota yhteys lähimpään EURES-asiantuntijaan rekrytoinnin käynnistämiseksi.

  Rekrytointitapahtumat

  Voit osallistua Euroopassa järjestettäviin rekrytointitapahtumiin yhdessä asiantuntijoiden kanssa. Voit myös 

  • lähteä itse messuille ja haastatella siellä työnhakijoita,
  • jättää työpaikkailmoituksen asiantuntijalle, joka mainostaa sitä sopiville hakijoille tai
  • osallistua verkossa järjestettäviin European Online Job Days -rekrytointitapahtumiin.

  Messuille osallistuminen on yleensä maksutonta. Maksat itse oman matkasi ja majoituksesi.

  Ota yhteyttä paikalliseen EURES-asiantuntijaasi. He auttavat sinua löytämään yrityksellesi parhaat rekrytointitapahtumat.

  Aiheesta muualla

  Rekrytointi Targeted Mobility Schemes -liikkuvuushankkeiden avulla 

  Targeted Mobility Scheme -hankkeella helpotetaan taloudellisen tuen avulla osaajien rekrytointia toisesta EU-maasta, Norjasta tai Islannista. Hanketta koordinoi Ruotsin työvoimapalvelut yhdessä EURES-verkoston jäsenten kanssa.

  Hankkeen kautta yritykselle voidaan myöntää taloudellista tukea työntekijän perehdyttämisestä ja uuteen maahan sopeutumisesta aiheutuviin kustannuksiin. Työnantajalle myönnettävän tuen suuruus määräytyy työhön tulevalle tarjotun perehdytyksen laajuuden perusteella. Suomessa sijaitsevalle työnantajalle tuen suuruusluokka on 1 390–1 750 euroa rekrytoitua työntekijää kohden.

  Voit saada taloudellista tukea, kun seuraavat ehdot täyttyvät.

  • Palkattavan työntekijän tulee olla vähintään 18-vuotias EU:n, Norjan tai Islannin valtiossa pysyvästi asuva henkilö.
  • Sinun tulee tarjota maahan saapuvalle työntekijälle työhön perehdytystä, apua paikkakunnalle asettautumiseen tai kielikoulutusta.
  • Organisaatiosi on henkilöstömäärältään enintään 250 henkilöä ja se on sijoittautunut laillisesti johonkin EU-maahan, Norjaan tai Islantiin.
  • Teet rekrytoitavan kanssa vähintään kuuden kuukauden työsopimuksen, jonka palkka- ja työehdot ovat kansallisen työlainsäädännön mukaiset ja työsopimus koskee koko- tai osa-aikaista työtä, mutta kuitenkin vähintään 50% kokopäiväisestä työajasta.
  • Työtehtävä on ollut julkisesti haussa.

  Myös työnhakijalla on mahdollisuus hakea tukea työhaastattelumatkaan ja asettautumiseen sekä kielikurssiin ja tutkinnon tunnustamisesta aiheutuviin kustannuksiin. 

  Huomioithan, että tukea hakeaksesi sinun tulee olla yhteydessä alueesi EURES-asiantuntijaan.

  Hakemus

  Hakemuslomakkeista löydät tarkemmat ohjeet siitä, mitä esimerkiksi perusperehdytyksen tai laajemman perehdytyksen tulee sisältää ja mitä liitteitä tarvitaan tuen hakemiseksi. Tuki on työntekijäkohtainen eli jos on useampi palkattava työntekijä, jokaisesta palkattavasti voi saada tämän summan. Huomaathan että hankkeella on oikeus tehdä muutoksia tukisummiin.

  Tukihakemus lähetetään Suomen osalta käsiteltäväksi joko BBi Communication Finland Oy:lle osoitteeseen eures@bbi.se tai Allianssin nuorisovaihto ry:lle osoitteeseen eures@alli.fi.

   

  Euroopan unionin rahoittama

   

  Aiheesta muualla

  Työpaikkasuomi ja Työpaikkaruotsi avuksi työarkeen

  Työpaikkasuomi ja -ruotsi vastaa tämän päivän kansainvälistyvän työelämän tarpeisiin. Yrityskohtaisesti räätälöitävä kielikoulutus tarjoaa yrityksesi ulkomaalaistaustaisille työntekijöille mahdollisuuden menestyä työssään suomen tai ruotsin kielellä.

  Työpaikkasuomi tai -ruotsi parantaa ulkomaalaistaustaisten työntekijöiden valmiuksia selviytyä suomen tai ruotsin kielellä työssään ja työpaikkansa viestintätilanteissa. Koulutuksen tavoitteena on tukea työntekijän ammatillista osaamista, työssä tarvittavan ammatillisen sanaston oppimista ja integroitumista työyhteisöön. Tavoiteltavasta kielitaidon tasosta sovitaan yksilöllisesti ja/tai ryhmäkohtaisesti.

   Koulutettavan työntekijän motivaatio ja osaaminen nousee kielitaidon karttuessa, mistä koko työyhteisö hyötyy.

  Palvelut
  Aiheesta muualla

  Kun laadit työpaikkailmoituksesi englanniksi, mahdollisten työnhakijoiden määrä kasvaa. Näiden yksinkertaisten ohjeiden avulla onnistut houkuttelemaan osaavia työntekijöitä avoinna oleviin tehtäviisi ympäri maailmaa.

  Kirjaudu sisään ja laadi työpaikkailmoitus

  Jos avoinna olevassa tehtävässä pärjää muulla kuin suomen tai ruotsin kielellä, kannattaa työpaikkailmoitus laatia englanniksi. Valitse ilmoituksen kieleksi englanti, ja kirjoita ilmoituksen sisältö englanniksi. Muista valita myös työkieleksi englanti. Sekä työpaikkailmoituksen kieli että työkieli valitaan heti lomakkeen alussa. Kun laadit ilmoituksen englanniksi, saat parhaan mahdollisen näkyvyyden työtehtävälle sekä Suomessa jo asuvien kansainvälisten työnhakijoiden että ulkomailla asuvien osaajien keskuudessa.

  Pääsääntöisesti kansainvälisille työntekijöille suunnattuun englanninkieliseen työpaikkailmoitukseen pätevät samat suositukset kuin suomenkielisiin työpaikkailmoituksiin. Ilmoituksessa kannattaa kertoa mahdollisimman tarkasti työtehtävän sisällöstä, tehtävässä vaadittavasta osaamisesta sekä siitä, mitä tarjoat työnantajana työntekijälle. Kun houkuttelet osaajia ulkomailta Suomeen, kannattaa lisäksi kertoa organisaatiosta hieman laajemmin sekä kuvailla yleisesti paikkakuntaa, jolla työpaikka sijaitsee. Voit hyödyntää työpaikkailmoituksen tekemisessä erilaisia Suomea esitteleviä markkinointimateriaaleja. Niitä on julkisesti saatavilla Finland Toolbox -sivustolla.

  Kansainvälisen rekrytoinnin työnantajaneuvonnan yhteystiedot

  Jos tarvitset apua kansainvälisen rekrytoinnin työpaikkailmoituksen tekemiseen, voit olla yhteydessä Work in Finland -työnantajaneuvontaan. Palvelu on avoinna maanantaista perjantaihin kello 9–15. Voit soittaa numeroon 0295 016 770 ja saada palvelua tai voit jättää puhelinpalveluun soittopyynnön. Voit myös lähettää sähköpostia osoitteeseen tyonantajaneuvonta@workinfinland.fi.

  Haluatko saada suoraan ehdotuksia avoimeen työpaikkaasi sopivista työnhakijoista? Työmarkkinatorilla voit luoda työpaikkailmoituksen ja saada ehdotuksia työnhakijoista, jotka vastaavat työpaikan tarpeisiin. Työnhakijakäyttäjät voivat myös bongata työpaikkailmoituksesi avoimia työpaikkoja tai työpaikkasuosituksia selatessaan.

  Kun haluat luoda työpaikkailmoituksen Työmarkkinatorille, seuraa seuraavia ohjeita.  

  1. Kirjaudu sisään Työmarkkinatorille aivan kuten kirjautuisit henkilöasiakkaana. Haluamme pitää tietoturvasta ja henkilötiedoistasi erityisen hyvää huolta, joten kirjautuminen tapahtuu verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.
    
  2. Kysymme sinulta muutamia perustietoja, kuten sähköpostiosoitteesi. Voit myös valita, haluatko sähköpostiisi tiedotteita Työmarkkinatorin kehityksestä.
    
  3. Luodaksesi työpaikkailmoituksen sinun tulee vaihtaa roolisi yrityksen edustajaksi. Tämä onnistuu sivun yläreunan violetista painikkeesta, jossa lukee oma nimesi tai edustamasi yrityksen nimi. Jos haluamasi yritys ei näy roolien valintalistalla, tarkista, onko sinulla tarvittavat valtuudet edustaa yritystä. Lisää tietoa valtuuksista löydät sivulta "Työmarkkinatori ja valtuudet".
  1. Kun olet valinnut oikean roolin, voit aloittaa työpaikkailmoituksen täyttämisen kohdasta ”Työpaikkailmoitukset” avautuvasta sivusta ”Luo uusi työpaikkailmoitus”. Täytä lomakkeelta vähintään pakolliset kentät, jotka on merkitty punaisella tähdellä.
    
   • "Kielivalinta"-välilehdellä valitset, millä kielillä haluat tehdä työpaikkailmoituksen. Tämä on eri tieto kuin esimerkiksi se, mitä kieliä työssä tulee osata.
   • "Kuvaus"-välilehdellä kirjoitat työpaikkasi kuvauksen. Kuvaile huolellisesti, millaisesta työtehtävästä on kyse. Kirjoita myös tiivis otsikko, joka näkyy esimerkiksi työpaikkahaussa.
   • "Avainsanat"-välilehdellä valitset työtehtävään liittyviä avainsanoja. Näitä ehdotetaan sinulle "Kuvaus"-välilehdelle kirjoittamasi sisällön perusteella. Voit lisätä kattavalta listalta myös muita avainsanoja.
   • "Vaaditut taidot" -välilehdellä voit ilmoittaa työtehtävässä vaadittuja osaamisia. Nämä rajaavat listaa, jonka saat suositelluista työnhakijoista.
   • "Tarkemmat tiedot" -välilehdellä voit kuvata työtehtävään liittyviä muita tietoja. Tietoja hyödynnetään esimerkiksi työpaikkahaun ja selausten suodattimissa.
   • "Hakuohjeet"-välilehdellä voit kertoa, kuinka pitkään haku työtehtävään on auki sekä lisätä linkin erilliselle hakulomakkeelle. Työpaikkasi voidaan siirtää halutessasi myös paikat.te-palvelut.fi-verkkopalvelun työpaikkahakuun.

  Sanasto perustuu Euroopan laajuiseen ammatti- ja osaamissanastoon, josta ei valitettavasti löydy aivan kaikkia Suomessa tunnettuja ammatteja tai niihin liittyviä osaamisia. Älä anna tämän estää työpaikkailmoituksen luomista, vaan valitse mahdollisimman sopivia ammattinimikkeitä ja osaamistermejä. Voit tutustua näihin nimikkeisiin ja termeihin ESCO-ammattisanaston nettisivuilla.

  1. Kun olet täyttänyt työpaikkailmoitukselle vähintään kaikki pakolliset tiedot, voit esikatsella sitä ja julkaista sen. Tämän jälkeen työpaikkasi löytyy Työmarkkinatorin työpaikkahausta sekä ilmestyy "Suositelluksi työpaikaksi" niille profiilinsa täyttäneille työnhakijoille, joiden osaaminen ja kokemus vastaavat työpaikkasi vaatimuksia.
    
  2. Saat ehdotuksia työpaikkaasi sopivista työnhakijoista, jotka ovat julkaisseet profiilinsa Työmarkkinatorilla. Jos löydät kiinnostavan profiilin, voit ottaa työnhakijaan suoraan yhteyttä Työmarkkinatorin kautta. Halutessasi voit lukea kohtaannosta lisää sivulta "Näin kohtaanto toimii".
  Sisältöä ei voida näyttää evästeasetuksista johtuen. Salli evästeistä 'Markkinointi' nähdäksesi sisältö.

  Yritystoimintaan liittyvät toiminnot vaativat tietyn roolin yrityksessä tai yhteisössä. Jos sinulla ei tätä roolia ole, mutta haluat käyttää Työmarkkinatoria, tarvitset Suomi.fi-valtuuden.

  Valitse alta tilanteesi ja tarkista valtuustarpeesi. Alta löydät myös ohjeet valtuuttamiseen. Työmarkkinatori ei ole osana valtuutusprosessia, vaan se on aina valtuuttavan yrityksen ja valtuutettavan henkilön välistä toimintaa Suomi.fi-palvelussa.

  Valtuuden poistaminen

  Muistathan, että valtuutus pitää poistaa erikseen, jos esimerkiksi valtuuttamasi henkilö vaihtaa työpaikkaa, etkä halua hänen enää edustavan organisaatiotasi Työmarkkinatorilla. Valtuuden poistaminen onnistuu Suomi.fi-Valtuudet-palvelussa.

  Henkilöasiakas

  Henkilöasiakkaana et tarvitse Työmarkkinatorille erillistä valtuutta. Sinulla tulee kuitenkin olla mahdollisuus kirjautua palveluun Suomi.fi-tunnistautumisen avulla. Tähän tarvitset joko suomalaiset verkkopankkitunnukset, mobiilivarmenteen tai sirullisen henkilökortin.

  Yritys tai yhteisö, jolla on Y-tunnus

  Et tarvitse erillistä valtuutta Työmarkkinatorin käyttöön. Voit käyttää palvelumme kaikkia toimintoja yrityksesi puolesta.

  Voit halutessasi antaa valtuuden toiselle henkilölle edustaa yritystäsi Työmarkkinatorilla. Valtuuksia on neljä erilaista ja ne on tarkoitettu eri toimintoihin – voit antaa yrityksen edustajalle täydet valtuudet tai rajata henkilön toimivaltaa Työmarkkinatorilla. Valtuudet annetaan Suomi.fi-valtuudet -palvelussa. Löydät tähän ohjeet alempaa.

  Yrityksen nimenkirjoitusoikeudellisen henkilön tulee antaa sinulle valtuutus Työmarkkinatorin käyttöön.

  1. Siirry Suomi.fi-valtuudet-palveluun: Suomi.fi-valtuudet (suomi.fi)
  2. Tunnistaudu palveluun henkilökohtaisilla verkkopankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai varmennekortilla.
  3. Valitse "Yrityksen valtuudet"
  4. Valitse listalta haluamasi yritys.
  5. Valitse "Anna valtuuksia". Jatka seuraaville sivuilla sivun oikean alareunan ”Seuraava” painikkeesta.  
  6. Valitse "lisää henkilö". Kirjoita valtuutettavan henkilön henkilötiedot ja valitse "Lisää".
  7. Valitse haluamasi valtuusasiat. Työmarkkinatorin valtuusasioita ovat "Työilmoitusten hallinnointi", "Työnhakijatietojen tarkastelu ja yhteydenotto hakijoihin" sekä "Työntarjoajan kuvauksen päivitys".
   • "Työilmoitusten hallinnointi" -valtuutuksella valtuutettu henkilö voi muokata, julkaista ja poistaa julkaisusta työpaikkailmoituksia.
   • "Työnhakijatietojen tarkastelu ja yhteydenotto hakijoihin"-valtuutuksella valtuutettu henkilö voi ottaa yhteyttä työnhakuprofiilin julkaisseisiin työnhakijoihin
   • "Työntarjoajan kuvauksen päivitys"-valtuutuksella valtuutettu henkilö voi muokata työntarjoajan yleistä kuvausta, joka näytetään kaikissa työpaikkailmoituksissa.
  8. Valitse voimassaoloaika.
  9. Lopuksi valitse "vahvista".

  Yritys-Suomi-puhelinpalvelu antaa neuvontaa Suomi.fi-valtuuttamiseen.

  Kirjaudu sisään

  Ulkomaalaisten työnteko-oikeus Suomessa määräytyy kansalaisuuden mukaan.

  Työntekijä, joka on jonkun muun kuin EU-valtion, Islannin, Norjan, Liechtensteinin tai Sveitsin kansalainen, tarvitsee yleensä työntekoa varten joko työntekijän oleskeluluvan tai muun ansiotyöhön oikeuttavan oleskeluluvan. Joitain ulkomaalaislaissa erikseen mainittuja tehtäviä on mahdollista tehdä rajoitetun ajan viisumilla tai viisumivapaasti.

  Työntekijän oleskelulupa myönnetään kaksivaiheisesti. TE-toimisto tekee työntekijän oleskelulupahakemukseen osapäätöksen ja Maahanmuuttovirasto lopullisen päätöksen. TE-toimiston osapäätös perustuu kokonaisharkintaan, joka sisältää työvoiman saatavuuden, työsuhteen ehtojen sekä työnantajan ja työntekijän edellytysten arvioinnin. Myös työntekijän toimeentulosta ansiotyöllä on varmistuttava.

  Työntekijän oleskeluluvat käsitellään valtakunnallisesti ilman alueellisia toimivaltarajoja. Ahvenanmaalla hakemuksia käsittelee Ålands arbetsmarknads- och studieservicemyndighet.

  Käsittelyajat

  Työntekijän oleskelulupahakemukset käsitellään viimeistään kahden kuukauden kuluessa siitä, kun viranomainen on vastaanottanut asianmukaisesti täytetyn hakemuksen liitteineen. TE-toimisto tekee ensin osapäätöksen, jonka jälkeen Maahanmuuttovirasto tekee hakemukseen päätöksen.

  Aiheesta muualla

  Milloin työntekijän oleskelulupa tarvitaan?

  Ulkomaalaisten työnteko-oikeus Suomessa määräytyy kansalaisuuden mukaan.

  EU-kansalaiset, samoin kuin Norjan, Islannin, Liechtensteinin ja Sveitsin kansalaiset, saavat työskennellä Suomessa ilman oleskelulupaa. Yli kolme kuukautta kestävä oleskelu tulee kuitenkin rekisteröidä Maahanmuuttovirastolle. Pohjoismaiden kansalaisten tulee rekisteröityä Digi- ja väestötietovirastossa. Hakija on itse vastuussa oleskelunsa rekisteröimisestä. Schengen-maan myöntämä oleskelulupa tai viisumi ei oikeuta Suomessa työskentelyyn lukuun ottamatta ulkomaalaislain 79 §:ssä erikseen nimetyissä töissä.

  Työntekijä, joka on jonkun muun kuin edellä mainitun maan kansalainen eli ns. kolmannen maan kansalainen, tarvitsee työntekoa varten yleensä joko työntekijän oleskeluluvan tai muun ansiotyöhön oikeuttavan oleskeluluvan. Työntekijän oleskelulupaa haetaan silloin, kun työntekijällä ei ole muuta ansiotyöhön oikeuttavaa oleskelulupaa, eikä kyseiseen työtehtävään voida myöntää muuta oleskelulupaa ansiotyötä varten tai työtä ei voi tehdä ilman oleskelulupaa.

  Aiheesta muualla

  Sinun tulee varmistaa työntekijän työnteko-oikeus

  Sinulla on työnantajana velvollisuus varmistaa, että ulkomaalaisella työntekijällä on työnteko-oikeus Suomessa. Työnteko-oikeuden voi tarkistaa oleskelulupakortista. Jos työntekijällä ei ole voimassa olevaa oleskelulupaa tai hänen työnteko-oikeutensa on rajoitettu koskemaan esimerkiksi toisella ammattialalla työskentelyä, et voi ottaa häntä palvelukseesi ennen kuin hänelle on myönnetty asianmukainen oleskelulupa.

  Maahanmuuttovirasto antaa tietoa ulkomaalaisen työnteko-oikeudesta ja siitä, millainen oleskelulupa työntekoa varten tarvitaan tai voiko työtä tehdä ilman oleskelulupaa.

  Aiheesta muualla

  Työnteko-oikeus työntekijän oleskeluluvalla

  Jos hakemus on työntekijän ensimmäinen oleskelulupahakemus tai hakemus on eri alalle kuin työntekijälle aiemmin myönnetty työnteko-oikeus, ei työntekoa voi aloittaa ennen kuin työntekijän oleskelulupa on myönnetty.

  Työntekijän oleskelulupa myönnetään ammattialakohtaisesti. Työntekijän oleskelulupakortissa on mainittu ammattialat, joilla hän voi työskennellä. 

  Työntekoa voi jatkaa jatkolupahakemuksen käsittelyn ajan, jos jatkolupaa haetaan ennen edellisen luvan päättymistä ja työ jatkuu samalla työnantajalla tai ammattialalla.

  Aiheesta muualla

  Ilmoitus ulkomaalaisesta työntekijästä

  Sinun pitää tehdä ilmoitus, kun palkkaat työntekijän, joka ei ole EU- tai ETA-maan tai Sveitsin kansalainen. Ilmoitusta ei tarvitse tehdä, jos työntekijä on EU- tai ETA-maan tai Sveitsin kansalaisen perheenjäsen.

  Tee ilmoitus työnantajan Enter Finland -verkkopalvelussa.

  Voit tehdä ilmoituksen myös TEM055 -liitelomakkeella. Lähetä TE-toimistoon täytetty lomake ja kopio työntekijän passista tai oleskelulupakortista.

  Kun olet ilmoittanut työehdot työperusteisen oleskelulupahakemuksen yhteydessä, sinun ei tarvitse tehdä työntekijäilmoitusta.

  Ilmoitusta ei myöskään tarvitse tehdä, jos olet ilmoittanut työehdot kausityöoleskelulupahakemuksen, kausityötodistuksen tai kausityöviisumin yhteydessä.

  Sinun tulee ilmoittaa ulkomaalaisesta työntekijästä työpaikan luottamushenkilöille ja säilyttää tiedot työsuhteesta kaksi vuotta palvelussuhteen päättymisestä.

  Palvelut
  Aiheesta muualla

  Alalla noudatettava työehtosopimus ja työntekijän henkilökohtainen työsopimus rajoittavat työnantajan yksipuolista oikeutta eli työnjohto-oikeutta.

  Työnantajana sinun on kuitenkin noudatettava seuraavia periaatteita.

  • Työnjohto-oikeus koskee vain työaikaa.
  • Lain tai hyvän tavan vastaiset määräykset ovat kiellettyjä.
  • Työntekijän fyysiset ja ammatilliset edellytykset suoriutua annetusta tehtävästä on huomioitava,
  • Työntekijän asemaan olennaisesti vaikuttavissa muutoksissa on käytävä yhteistoimintamenettelyn mukaiset neuvottelut.
  • Työntekijän yksityisyyden suojaa ei saa loukata.

  Lisäksi työsopimuksessa on voitu sopia asioita, jotka rajoittavat työnjohto-oikeutta. Esimerkiksi jos työaikaa tai työtehtäviä ei ole kirjattu työsopimukseen, sinun pitää antaa sinulle kirjallinen selvitys työntekijälle viimeistään ensimmäisen palkanmaksukauden päätyttyä.

  Muista, että työnantajana et voi yleensä yksipuolisesti muuttaa työsopimuksessa kuvattuja työehtoja vaan niistä pitää sopia uudelleen työntekijän kanssa.

  Työsuojeluhallinnon verkkosivuilla on lueteltu tarkasti laissa säädetyt työnantajan velvollisuudet.

  Aiheesta muualla
  Lue lisää