Tarvitsen tukea työnantajuuteen
Työnantajana voit välillä tarvita apua erilaisiin tilanteisiin. Työmarkkinatorilta voit lukea, mistä saat palveluja, taloudellista tukea tai neuvontaa.
Työnantajana sinulla on monenlaisia lakisääteisiä velvollisuuksia sekä työntekijöitäsi että viranomaisia kohtaan.
Palkanmaksu ei ole ainoa velvollisuus, joka koskee sinua työnantajana. Sinun tulee myös tarjota työterveyshuolto, huolehtia työsuojelusta, vakuuttaa työntekijäsi ja laatia tasa-arvosuunnitelma. Jotta työnteko olisi mahdollisimman turvallista, tarkkaile työympäristöä, työtiloja ja työtapoja. Muista hoitaa myös palkkaperusteiset ja muut ilmoitukset eri viranomaisille. Jos toimialallasi on voimassa oleva työehtosopimus, tulee työehtojen olla sen mukaisia.
Työterveyshuolto parantaa työntekijöidesi työkykyä
Työterveyshuoltolaki velvoittaa sinut työnantajana järjestämään henkilöstöllesi työterveyshuollon, kun työntekijöitä on vähintään yksi. Työterveyshuolto kuuluu kaikille työntekijöillesi riippumatta heidän työajastaan tai työsuhteidensa kestosta. Työterveyshuollon tavoitteena on edistää työntekijöidesi terveyttä ja turvallisia työoloja, tukea työkykyä koko työuran ajan sekä ehkäistä työhön liittyviä sairauksia ja tapaturmia.
Työsuojelun avulla varmistat turvallisen työnteon
Työsuojelun tavoitteena on luoda turvallinen, terveellinen ja tuottava työpaikka. Työnantajana sinulla on velvollisuus tehdä työsuojelun toimintaohjelma. Lisäksi vastuullasi on arvioida ja vähentää mahdollisia vaaroja ja vikatilanteita.
Vakuutukset antavat turvaa tapaturmien varalle
Vakuutus antaa sinulle turvaa sen varalle, että työntekijäsi loukkaantuu työtapaturmassa tai työmatkalla tai sairastuu ammattitautiin. Voit ottaa vakuutuksen haluamastasi vahinkovakuutusyhtiöstä. Eri vakuutusyhtiöillä on erilaisia käytäntöjä, joten vakuutuksen tarkka hinta vaihtelee. Jos haluat, voit kilpailuttaa vakuutusyhtiöitä.
Työntekijöille otettavia pakollisia vakuutuksia ovat työeläkevakuutus, työtapaturma- ja ammattitautivakuutus, ryhmähenkivakuutus, työttömyysvakuutusmaksu ja sairausvakuutusmaksu. Jos haluat, voit ottaa lisäksi myös vapaaehtoisia vakuutuksia.
Osatyökykyisten työkyvyttömyyseläkkeiden vaikutus suurtyönantajien työeläkemaksuun
Jos olet suurtyönantaja, työeläkemaksun (TyEl) maksuluokkasi määritellään vertaamalla työkyvyttömyysriskiäsi keskimääräiseen riskiin. Laskennassa verrataan aiemmin myönnettyjen työkyvyttömyyseläkkeiden määrää TyEl:n keskimääräiseen määrään.
TE-toimiston tai kuntakokeilun asiakkaan, joka on työllistymässä osatyökykyisenä palvelukseesi, pitää työsuhteen alkaessa pyytää TE-toimistosta tai kuntakokeilusta todistus, että hänet on merkitty TE-palveluiden asiakasrekisteriin osatyökykyisenä työnhakijana. Tämän jälkeen hänen täytyy itse toimittaa todistus sinulle. Työnantajana sinun täytyy säilyttää todistus.
Jos osatyökykyinen tulee työkyvyttömäksi työssäolon viiden ensimmäisen vuoden aikana, sinun täytyy toimittaa työntekijältä saamasi todistus osatyökykyisyydestä työeläkevakuutusyhtiöllesi, jolloin työntekijän työkyvyttömyyseläke ei vaikuta työeläkemaksuluokkaasi.
Kun työntekijäsi pyytää todistuksen osatyökykyisyydestään työsuhteen alkaessa ja toimittaa sen sinulle, vältyt vaikutuksilta, joita työntekijäsi mahdollinen työkyvyttömyyseläkkeelle jääminen työeläkemaksuusi aiheuttaisi. Tämä voi osaltaan kannustaa osatyökykyisen työntekijän palkkaamiseen.
Aiheesta muualla
Työyhteisössä voi syntyä ristiriitatilanteita. Työnantajana sinun tulee tunnistaa työyhteisön haasteet ja yrittää ratkaista ongelmia.
Työntekijöilläsi on varmasti erilaisia näkemyksiä työn tekemiseen liittyen. Jos työyhteisössä ei voida käsitellä erilaisia mielipiteitä, voi syntyä erimielisyyksiä. Kuuntele ja ota huomioon työntekijöidesi ajatukset, sillä niiden avulla voit kehittää organisaatiosi toimintaa. Pyri luomaan työyhteisöstäsi paikka, jossa voitte keskustella luontevasti ja rakentavasti.
Ristiriidat voivat pohjautua myös syrjintään tai muuhun asiattomuuteen. Luo työyhteisöön ilmapiiri, jossa työntekijöidesi on helppo kertoa esimerkiksi työpaikkakiusaamisesta. Työnantajana sinun tulee puuttua syrjintään tai kiusaamiseen.
- Kannusta työntekijöitäsi kertomaan avoimesti, jos he kohtaavat syrjintää, kiusaamista tai väkivaltaa työpaikalla.
- Kun ratkot ristiriitatilanteita, kuuntele kaikkia osapuolia.
- Pyri löytämään tilanteeseen kaikkia tyydyttävä ratkaisu yhdessä työyhteisösi kanssa.
- Selvitä, mistä ristiriita syntyi. Pohdi, millaisia muutoksia voit tehdä, jotta ongelma ei toistuisi.
- Luo työyhteisösi kanssa ristiriitatilanteisiin toimintamalli, jos sellaista ei jo ole.
Työturvallisuuskeskus tarjoaa kattavat oppaat työyhteisön ristiriitatilanteisiin. Niihin kannattaa tutustua, jotta tiedät, miten toimia vaikeissa tilanteissa.
Aiheesta muualla
Työnantajana tehtäväsi on tukea monimuotoista työyhteisöäsi ja erilaisia työntekijöitäsi.
Jokainen työyhteisö on monimuotoinen, joten kohtele henkilöstöäsi tasa-arvoisesti. Tee monimuotoisuudesta organisaatiosi voimavara ja kilpailutekijä. Kokemus tasapuolisesta ja oikeudenmukaisesta kohtelusta vaikuttaa työntekijöidesi motivaatioon ja työhyvinvointiin.
Muista yhdenvertaisuus kaikissa tilanteissa. Sinun tulee kohdella kaikkia tasa-arvoisesti, kun rekrytoit, perehdytät, jaat työtehtäviä, ylennät tai joudut irtisanomaan työntekijöitä.
Varmista, että myös työntekijät kohtelevat toisiaan kunnioittavasti. Jos syntyy ristiriitatilanteita, puutu niihin mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Keskustele yhdenvertaisuudesta ja mahdollisesta syrjinnästä työyhteisösi kanssa. Varmista, että tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuslakien mukaiset kielletyt syrjintäperusteet ovat koko työyhteisösi tiedossa. Kahdenkeskeisissä kehityskeskusteluissa sinulla on hyvä mahdollisuus selvittää, onko työyhteisössäsi tasa-arvoon liittyviä ongelmia.
Jos palveluksessasi on vähintään 30 työntekijää, sinun on laadittava vähintään joka toinen vuosi tasa-arvosuunnitelma henkilöstön nimeämien edustajien kanssa. Heillä on oltava aito mahdollisuus vaikuttaa suunnitelman sisältöön. Tasa-arvosuunnitelmassa tulee käsitellä muun muassa rekrytointia, palkkausta, suoritusarviointia, vaikutusmahdollisuuksia ja työhyvinvointia. Pelkkä suunnitelma ei riitä, vaan työnantajana sinun tulee huolehtia, että tasa-arvosuunnitelmassa esitetyt asiat tulevat osaksi työyhteisön käytäntöjä. Muista myös päivittää suunnitelmaa ja huolehdi, että työntekijäsi tutustuvat siihen.
Aiheesta muualla
- Laki naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta (finlex.fi)
- Yhdenvertaisuuslaki (finlex.fi)
- Syrjintäperusteet (syrjinta.fi)
- Tasa-arvon edistäminen työpaikalla (tasa-arvo.fi)
- Mikä on tasa-arvosuunnitelma?
- Monimuotoisuus, yhdenvertaisuus ja tasa-arvo (ttk.fi)
- Työhyvinvointia ja tuottavuutta kulttuurisesti monimuotoisille työyhteisöille -opas (ely-keskus.fi)
Jos työntekijäsi sairaus tai vamma estää työn tekemisen, voitte tehdä työpaikalla työn mukautuksia. Mukautuksilla tarkoitetaan työssä tehtäviä muutoksia, joilla työntekijäsi työnkuvaa muokataan vastaamaan ja tukemaan paremmin hänen osaamistaan ja työkykyään.
Jos huomaat työntekijäsi työkyvyn heikentyneen tai hänen sairauspoissaolojensa määrä ylittää sairauspoissaolorajan (yli 90 päivää), vastuullasi on nostaa asia esille työntekijäsi kanssa. Myös työntekijäsi voi ottaa asian puheeksi, jos hän ei suoriudu nykyisistä työtehtävistään samalla tavalla kuin aiemmin.
Aiheesta muualla
- Työn mukauttaminen (vates.fi)
- Esteetön rekrytointi (esteetonrekrytointi.fi)
- Iisisti töihin – opas osatyökykyisen henkilön työllistämiseen työtä muokkaamalla (thl.fi)
- Työ sujuvaksi! -materiaali perustaitojen turvaamiseen työelämässä (oppiva.tyoelamanverkko-opisto.fi)
Varhaisen tuen keskustelu, työterveysneuvottelu ja työkyvyn arviointi
Voit käydä työntekijäsi kanssa varhaisen tuen keskustelun, jossa pyritte löytämään ratkaisuja hänen työkykynsä tueksi. Keskustelua tilanteesta kannattaa jatkaa työterveysneuvottelussa yhdessä työterveyshuollon kanssa.
Työterveyslaitoksen Työterveysneuvottelu – ratkaisuja työhön -oppimisohjelmassa on työntekijälle, esihenkilölle ja työterveyshuollolle suunnatut osiot, joista saatte tukea työterveysneuvottelujen käymiseen. Tutustu myös Työterveyslaitoksen Työterveysneuvotteluoppaan esihenkilölle suunnattuun osioon, jossa on ohjeita muun muassa työterveysneuvotteluun valmistautumista varten, tietoa toimeentulosta ja esimerkkejä työn muokkauksesta.
Voit ohjata työntekijäsi työterveysneuvottelun lisäksi työkyvyn arviointiin, jos työssä suoriutumisessa ilmenee vaikeuksia, joita ette saa korjattua työpaikan omin keinoin. Siinä arvioidaan hänen kykyään suoriutua nykyisistä tehtävistään, hänen toiminta- ja työkykynsä kehitystä sekä hänen mahdollisuuksiaan toimia työelämässä. Oman työterveyshuollon lääkäri on usein paras asiantuntija työkyvyn arviointiin, koska hänellä on tietoa työpaikan olosuhteista.
Aiheesta muualla
- Työkyvyn varhainen tuki (ttl.fi)
- Työterveysneuvottelu (ttl.fi)
- Työterveysneuvottelu – ratkaisuja työhön (ttl.fi)
- Työterveysneuvotteluopas: Esimiehenä työterveysneuvottelussa (ttl.fi)
- Työkyvyn arviointi (tela.fi)
Suunnitelkaa mukautuksia
Sovi työntekijäsi kanssa tarvittavista työtehtävien muutoksista ja mukautuksista. Tehkää niistä myös kirjallinen sopimus. Sopikaa lisäksi, milloin tilannetta arvioidaan uudelleen yhdessä työntekijän ja työterveyshuollon kanssa.
Työaikajärjestelyt
Kun sovit työtekijäsi kanssa työaikajärjestelyistä, hän saa päivittäiseen työskentelyynsä joustavuutta.
Voit sopia työntekijöidesi kanssa liukuvasta työajasta, kunhan järjestely noudattaa työaikalakia ja alanne työehtosopimusta. Työn alkamis- ja päättymisajat ovat siis tietyissä rajoissa työntekijöidesi päätettävissä.
Aiheesta muualla
Työntekijäsi voivat tehdä työtä myös osa-aikaisesti. Mahdollisia vaihtoehtoja ovat muun muassa osa-aikaeläke, osatyökyvyttömyyseläke, harkinnanvarainen osa-aikatyö sekä perhevapaisiin kuuluva osittainen hoitovapaa.
Etätyö on työtä, jota työntekijäsi tekee joko kotona tai muussa sovitussa paikassa varsinaisen työpaikan ulkopuolella. Etätyö voi olla joko kokoaikaista tai osittaista siten, että työntekijä on esimerkiksi osan viikosta etätyössä ja osan normaalisti työpaikalla. Työntekijäsi voi tehdä etätyötä myös kertaluonteisesti erikseen sovitun ajan verran.
Työtehtävien muutokset
Kun työtehtäviä ja työprosesseja mukautetaan työntekijän työkyvyn mukaisiksi, hän jaksaa työskennellä paremmin eri elämänvaiheissa.
Voit järjestellä työntekijöidesi tehtäviä uudelleen työpaikan sisällä tai sopeuttaa heidän työaikojaan ja työnteon muotoja. Voitte tehdä työnjakoon joko määräaikaisia tai pysyviä muutoksia. Sopikaa muutoksista yhdessä koko työyhteisön kanssa.
Työtehtävien räätälöintiin voitte käyttää apuna esimerkiksi työanalyysia.
Aiheesta muualla
Työkierto taas tarkoittaa sitä, että työntekijäsi siirtyy määräajaksi toisiin toimintoihin tai yksiköihin työpaikalla, minkä jälkeen hän palaa takaisin entiseen työhönsä. Työkierron tavoitteena voi olla esimerkiksi työntekijän työhyvinvoinnin tai motivaation lisääminen.
Voit käyttää työn muotoiluun ja organisoimiseen Ratko-menetelmää. Sen avulla voitte järjestää työyhteisössänne tehtäviä uudelleen. Pilkotte kaikkien mukanaolijoiden työtehtävät osiin. Tehtävistä, jotka jäävät työntekijöidesi ydinosaamisen ulkopuolelle ja joita he ovat tottuneet tekemään oman ydintehtävänsä ohessa, luotte kokonaan uuden tehtäväkokonaisuuden. Tämän uuden työtehtävän voitte muotoilla sellaiseksi, joka vastaa esimerkiksi osatyökykyisen työntekijän työkykyä.
Ratko-menetelmää voit hyödyntää sekä uusien että nykyisten työntekijöidesi kohdalla. Voit saada menetelmän toteuttamiseen myös asiantuntija-apua.
Työympäristön muutokset ja saavutettavuus
Saavutettava työympäristö on kaikille työntekijöillesi sopiva, yhdenvertainen ja helposti lähestyttävä.
Jos työntekijäsi toimintakyky on heikentynyt vamman tai sairauden takia, hän voi saada tukea esimerkiksi apuvälineistä. Apuvälineen käyttöönotto on yksilöllinen osa kuntoutus- tai hoitoprosessia. Työntekijäsi saa perusterveydenhuollosta tavallisimpia liikkumista sekä päivittäis- ja aistitoimintoja tukevia apuvälineitä. Apuvälineiden järjestämiseen osallistuu kuitenkin useita eri toimijoita, joista jokainen on vastuussa eri osa-alueista.
Aiheesta muualla
- Vammaispalvelujen käsikirja: Apuvälineet (thl.fi)
- Apuvälineet (terveyskyla.fi)
- Apuvälineet (kela.fi)
- Tietoa puhevammaisuudesta: Apuvälineet (papunet.net)
- Kuulokojeet ja apuvälineet (kuuloliitto.fi)
- Näkövammaisten liitto ry: Työ (nkl.fi)
- Sosiaali- ja terveysministeriön asetus lääkinnällisen kuntoutuksen apuvälineiden luovutuksesta (finlex.fi)
Jos työntekijäsi ei vamman tai sairauden takia selviä tietyissä toimissa, hän voi tarvita henkilökohtaista apua. Avun järjestäminen on kunnan vastuulla, mutta siinä huomioidaan myös työntekijän oma mielipide, toivomukset, elämäntilanne ja yksilöllinen avun tarve.
Aiheesta muualla
- Henkilökohtainen apu tutummaksi (assistentti.info)
- Avun järjestäminen (thl.fi)
- Henkilökohtainen apu (thl.fi)
Jos työntekijäsi tarvitsee kuulo-, kuulonäkö- tai puhevamman vuoksi tulkkausta, hän asuu Suomessa ja hänellä on käytössään jokin kommunikointikeino, hän voi käyttää Kelan vammaisten henkilöiden tulkkauspalvelua.
Aiheesta muualla
- Pikaopas vammaisten tulkkauspalveluihin (kela.fi)
- Kuurojen liitto: Viittomakielinen kirjasto (viittomakielinenkirjasto.fi)
Työnantajana sinun on kehitettävä työoloja ja toimintatapoja yhdenvertaisuuden edistämiseksi. Jos palveluksessasi on säännöllisesti vähintään 30 henkilöä, sinulla on oltava suunnitelma tarvittavista toimenpiteistä yhdenvertaisuuden edistämiseksi. Sinun on käsiteltävä edistämistoimia ja niiden vaikuttavuutta henkilöstön tai heidän edustajiensa kanssa.
Aiheesta muualla
- Oppaita yhdenvertaisuussuunnitteluun (yhdenvertaisuus.fi)
- Esteettömyyskeskus ESKE (invalidiliitto.fi)
- Saavutettavuus (papunet.net)
- Esteetön kuunteluympäristö (kuuloliitto.fi)
- Saavutettavuus ja esteettömyys (nkl.fi)
- Työelämän saavutettavuus (vates.fi)
Jos uudella tai nykyisellä työntekijälläsi on vamma tai sairaus, jonka vuoksi työtehtävissä selviytyminen edellyttää esimerkiksi työvälineiden hankkimista tai työpaikalla tehtäviä muutoksia, voit hakea TE-toimistosta tai kuntakokeilusta työolosuhteiden järjestelytukea.
Henkilöstösi muistamisella voit luoda positiivista työnantajakuvaa.
Yksi tapa, jolla voit työnantajana kertoa henkilöstölle, että heidän työpanoksensa on tärkeä, on muistaa heitä erilaisina merkkipäivinä. Esimerkiksi syntymäpäivä, joulu tai pyöreiden palvelusvuosien täyttyminen voivat olla hyviä hetkiä muistaa työntekijää lahjalla.
Tarjoa lahjoja tai etuja tasapuolisesti kaikille työntekijöille riippumatta heidän asemastaan tai työtuloksestaan. Lahja voi olla esimerkiksi esine, pääsylippu, palvelu tai yksilöity lahjakortti.
Muista selvittää, miten lahjat ja henkilökuntaedut tulee huomioida verotuksessa.
Aiheesta muualla
Työllisyyden kuntakokeilut käynnistyivät 1.3.2021 niillä alueilla, jotka ovat mukana työllisyyden kuntakokeiluissa. Kuntakokeilut päättyvät 31.12.2024.
Kuntakokeilujen aikana sinulle tarjotaan edelleen työnantaja- ja yrityspalveluita TE-toimistosta. Sinun kannattaa kuitenkin huomioida kuntakokeilun vaikutukset asiointiin, sillä osa työnhakija-asiakkaista on siirtynyt kuntakokeilussa mukana olevien kuntien asiakkaiksi ja osa on jäänyt TE-toimistoon. Siirtyvien asiakkaiden palveluista vastaa kokeilun aikana pääasiallisesti heidän kotikuntansa. Ne asiakkaat, jotka eivät siirry kuntakokeilun asiakkaiksi, jatkavat TE-toimiston asiakkaina.
Saat työnantaja- ja yrityspalveluita edelleen TE-toimistosta
Kaikki TE-toimistojen työnantaja- ja yrityspalvelut ovat edelleen käytettävissäsi myös kuntakokeilualueilla. Voit ilmoittaa TE-toimistoon avoimen työpaikan sekä saada apua henkilöstön kehittämiseen, muutostilanteisiin ja työlupa-asioihin. Yritysneuvojien yhteystiedot löytyvät TE-toimistojen verkkosivuilta.
Aiheesta muualla
Voit ilmoittaa avoimen paikan sekä TE-toimistoon että alueen kuntakokeiluun
Voit ilmoittaa avoimesta työpaikasta, sijoitusmahdollisuudesta tai työkokeilumahdollisuudesta edelleen TE-toimistoon. Mikäli alueellasi on kuntakokeilu, voit ilmoittaa paikan myös kokeilukuntaan. Poikkeuksena ovat vuorotteluvapaatehtävät, joita hallinnoi vain TE-toimisto.
Työnantajan Oma asiointi -palvelun kautta jätetyt yhteydenottopyynnöt, työpaikkailmoitukset, työkokeilumahdollisuudet ja palkkatukipaikat ohjautuvat aina TE-toimiston käsiteltäväksi.
Varmista, pitääkö sinun hakea palkkatukea TE-toimistosta vai kuntakokeilusta
Kun haet kuntakokeilun aikana palkkatukea, kannattaa huomioida, että alueellasi rekrytoitavat henkilöt voivat olla joko TE-toimiston tai kuntakokeilun asiakkaita. Jos rekrytoit palkkatuella kaksi henkilöä, toinen voi siis olla TE-toimiston ja toinen kuntakokeilun asiakas.
Kun täytät palkkatukihakemusta, sinun pitää tietää, haetko palkkatukea TE-toimistosta vai kuntakokeilusta. Helpoiten saat sen selville, kun kysyt rekrytoitavalta henkilöltä, onko hän kuntakokeilun vai TE-toimiston asiakas. Mikäli asiakas on saanut palkkatukikortin, siihen on pitänyt kirjata oikea viranomainen. Epäselvissä tapauksissa pyydä rekrytoitavaa henkilöä selvittämään asia omalta asiantuntijaltaan tai henkilöasiakkaan puhelinpalvelusta.
Palkkatukea kannattaa hakea hyvissä ajoin ennen työsuhteen alkamista, sillä sinun pitää saada myönteinen palkkatukipäätös ennen kuin työntekijä voi aloittaa palkkatuetussa työssä.