Eemin tarina: Suurin onnistumiseni on se, että olen uskaltanut tehdä rohkeita päätöksiä

Uratarina

Työskentelin neljä ja puoli vuotta alkoholin maahantuonnin ja markkinoinnin alalla, jossa pääsin tutustumaan, kuinka alkoholia brändätään Suomessa. Työ oli mielenkiintoista ja haastavaa, sillä Suomen laki rajoittaa alkoholien markkinointia, joten pääsin tutustumaan mitä luovimpiin ratkaisuihin. Lisäksi olen käynyt lyhyen pätkän testaamassa B2B-myyntiä, joka ei ollut ollenkaan oma juttuni.

Olen opiskellut restonomiksi ja valmistuin vuonna 2017. Tällä hetkellä opiskelen YAMK-tutkintoa, aiheena digimarkkinoinnin johtaminen. Nykyisin työskentelen yksityisyrittäjänä, DigiEeminä, ja tarjoan digimarkkinoinnin, tarkemmin sanottuna hakukoneoptimoinnin ja Google-mainonnan palveluita. Elän herätyskellotonta elämää, ja nautin vapaudesta. Vielä en ole taloudellisesti siellä missä pitäisi, mutta uskon vahvasti, että sekin aika koittaa vielä. Tavoitteenani on arki, jossa vapaa-aikaa on vähintään yhtä paljon kuin töitä, ja rahat riittävät mukavan elintason ylläpitämiseen.

Päädyin yrittäjäksi pitkän tuloksettoman työnhakurupeaman jälkeen. Digimarkkinoinnin alalla on valtavan kova kilpailu työntekijöiden kesken, eikä kokemukseni riittänyt päihittämään muita hakijoita. Yrittäjyys oli ollut minulla jo aiemminkin mielessä, joten tämä mahdollisuus tuli sopivaan saumaan.

Suurin onnistumiseni työelämässä on ollut ehdottomasti se, että olen uskaltanut tehdä rohkeita päätöksiä. Minulla on ollut vakituinen työpaikka, jossa maksettiin ”ihan mukavasti”, mutta toivoin työtehtäviltäni jotain enemmän. Hyppäsin tyhjän päälle tutkiskelemaan, mitä ylipäänsä haluan tehdä. Sen jälkeen minulle alkoi valkenemaan seuraava mielenkiinnon kohde, jota kohti lähdin kulkemaan.

Olen myös irtisanoutunut koeajalla tyhjän päälle, koska kyseinen työtehtävä ei tuntunut sopivalta liiallisen henkisen kuormituksen takia. Pystyn mainitsemaan työelämästäni yksittäisiä onnistumisia ja saavutuksia, mutta pidän silti suurimpana saavutuksena omaa rohkeuttani tehdä asioita niin kuin minä haluan, en niin kuin muut haluavat tai olettavat.

Mikään rahamäärä ei pysty korvaamaan henkistä hyvinvointia

Työtehtävät, joissa pääsen ratkaisemaan ongelmia ja oivaltamaan uusia asioita, inspiroivat minua. Minua motivoi se, että näen, kuinka oma tekeminen tuottaa tulosta. Palkitsevaa on myös se, kun pystyn opettamaan toiselle jonkin uuden, hänelle vaikean asian. Näiden syiden vuoksi pidän digimarkkinoinnista.

Haasteita työelämässä ovat olleet jatkuva itsensä epäily sekä tilanteet, joissa minulta on vaadittu jotain, mutta minulla ei ole ollut ketään, jolta kysyä apua. Silloin on ollut aika avuton olo, varsinkin jos Googlestakaan ei löydy apua. Olen myös herkkä persoona, joten jotkin saamani palautteet ovat jääneet vaivaamaan todella pitkäksikin aikaa, vaikka palautteen antaja ei sitä henkilökohtaisesti olekaan tarkoittanut.

Työelämä on opettanut minua valtavasti. Olen oppinut esimerkiksi tiimityötä, projektinhallintaa, markkinointia ja myyntiä. Nämä tulevat ensimmäisenä mieleen, sillä ne ovat vahvasti läsnä myös nykyisessä työssäni yrittäjänä.

Kaikista suurin oppi on kuitenkin ollut se, että mikään rahamäärä ei pysty korvaamaan henkistä hyvinvointia. Isokaan palkka ei lohduta, jos töissä ei ole kivaa. Aiemmin tavoittelin aina vain suurempaa palkkaa, mutta nykyisin osaan arvostaa enemmän vapautta ja vapaa-aikaa. En kuitenkaan kiistä, etteikö raha motivoisi, mutta koen sen olevan tällä hetkellä toisarvoinen asia verrattuna esimerkiksi yrittäjyyden tuomaan vapauteen.

Annan muutaman neuvon muille työelämää varten. Älä pode huonoa omaatuntoa, jos et tiedä, mitä haluat tehdä isona. Etene kohti sitä, mikä kiinnostaa juuri tällä hetkellä. Työelämän ei kuulu syödä kaikkea energiaa elämästä. Jos työpäivät tuntuvat selviytymistaistelulta, eikä vapaa-aikana pysty tekemään mitään työn kuormituksen vuoksi, kannattaa vakavasti pohtia muutosta ennen kuin palaa loppuun.

Haaveilin nuorempana palomiehen urasta ja ajattelin, että en ikinä voisi tehdä toimistotyötä, jossa ollaan joka päivä klo 9–17. Työelämään päästessä pyörsin puheeni, sillä toimistoajat toivat selkeyttä omaan vapaa-ajan suunnitteluun.

Vapaa-ajalla pelailen videopelejä, käyn välillä urheilemassa kuntosalilla tai padelin merkeissä ja vietän aikaa vaimoni ja mäyräkoiramme kanssa. Hyvinvoinnistani huolehdin kuntoilemalla, joskin sitä tulee tehtyä aivan liian vähän. Vuosien varrella olen oppinut kuuntelemaan itseäni, ja minulla onkin tavoitteena löytää itselleni selkeät rutiinit oman henkisen hyvinvointini ylläpitämiseen ja kehittämiseen!

Eemi Kinnunen

Kuva: Rosa-Maria Vuori