Kolumni - Kympin työllisyysalueen vauhdikas startti
- Alueuutinen
- Uutinen

Kympin työllisyysalueen vauhdikas startti
TE-palveluiden siirrosta valtiolta kuntien järjestettäväksi on tänään tasan puoli vuotta. Takana on aktiivinen alkuvuosi, jolloin olemme Kympin työllisyysalueena ottaneet viranomaistehtävän haltuun ja järjestäneet toimintamme kymmenelle paikkakunnalle. Yksi muutoksen keskeisistä ajureista onkin ollut palveluiden tuominen lähelle kuntalaisia. Aikaisemmin Kympin alueen kunnissa TE-palveluita on ollut fyysisesti saatavilla vain Alajärveltä, nyt palvelemme asiakkaita tarvittaessa kaikilla kymmenellä paikkakunnalla eli 10-kertaisesti aikaisempaan tilanteeseen verrattuna. Lähipalvelu näkyy myös asiakkaiden kontaktipinnassa. Ensimmäisen viiden toimintakuukauden aikana olemme kohdanneet asiakkaat kasvotusten 5.367 kertaa, eli yli tuhat kertaa kuukaudessa. Kaiken kaikkiaan kontaktien määrä toukokuun loppuun mennessä 31.425 kappaletta. Tämän luvun äärellä kannattaa pysähtyä hetkeksi.
Talouden yleinen suhdannetilanne on näkynyt myös Kympin työllisyysalueella ja pitänyt työttömyyslukuja erityisesti alkuvuodesta korkealla. Pitkäaikaistyöttömyyden kasvu on ollut tosiasia valtakunnallisesti kuin myös meillä. Samoin rahoituksen haasteet ovat tuntuneet työllisyysalueen perustamisen alussa, kun edellisvuoden aikana valtion toimesta tekemät päätökset sitoivat Kympin kuluvan vuoden talousarviosta reilun viidenneksen. Suhdannetilanne, talouden reunaehdot ja muuttuneen lainsäädännön luoma todellisuus on ohjannut vastaperustetun työllisyysalueen luoviin ratkaisuihin. Tästä esimerkkinä mainittakoon Kympin oma sähköisten valmennusten alusta, jossa olemme palvelleet asiakkaitamme työnhaun verkkokurssien ja videovalmennusten avulla.
Katsaus Kympin työllisyysalueen alkuvuoteen
KEHA-keskus julkaisee kolmannesvuosittain tilastokatsaukset työllisyysalueiden toiminnasta. Katsaukset pitävät sisällään keskeisten tilastojen kautta kertynyttä tilannekuvaa työvoimapalveluiden järjestämisestä työllisyysalueilla. Tiedot perustuvat ensi sijassa KEHA-keskuksen Työnvälitystilastoon, KEHA-keskuksen PBI-raportteihin ja muiden tilastoviranomaisten lähteisiin. Seuraavassa tarkastellaan joitain havaintoja tästä katsauksesta Kympin työllisyysalueen näkökulmasta.
Työttömien työnhakijoiden määrä on luonnollisesti eräs avainluvuista, joita seurataan kunnissa. Vaikka luvut ovat edellisvuoteen verrattuna korkealla Kympin työllisyysalueen osalta kasvu on pysynyt työllisyysalueiden vertailussa pienimmän 10 työllisyysalueen joukossa.

Pitkäaikaistyöttömyyden seuraaminen on keskeistä, sillä työttömyyden pitkittyessä työllistymisen todennäköisyys laskee ilman aktiivisia toimenpiteitä. Pitkäaikaistyöttömyys lisää muun muassa syrjäytymistä, köyhyyttä ja mielenterveysongelmia. Lisäksi se rasittaa julkista taloutta ja hidastaa talouskasvua. Pitkäaikaistyöttömäksi luetaan henkilö, jonka työttömyysjakso on kestänyt yhtäjaksoisesti 12kk. Kympin alueella pitkäaikaistyöttömyys (20%) on merkittävästi valtakunnallista tasoa (37,4%) alempana.

Virta työttömyyteen viittaa siirtymiseen työttömyyteen työvoiman ulkopuolelta tai työllisyydestä. Se kuvaa, kuinka suuri osuus työvoimasta tai työssäkäyvistä siirtyy työttömyyden tilaan tietyllä ajanjaksolla. Tarkastelussa on kaksi ajankohtaa: virta työttömyyteen 3kk jälkeen sekä 12kk jälkeen. Virta työttömyyteen 3kk jälkeen oli Kympin työllisyysalueella 9. pienin (45:sta) työllisyysalueista ja virta yli 12 kuukauden työttömyyteen, eli pitkäaikaistyöttömyyteen puolestaan toiseksi pienin kaikista työllisyysalueista. Lisäksi kun pitkäaikaistyöttömien aktivointiaste on kaikista työllisyysalueista korkein voidaan sanoa, että toimenpiteet erityisesti kaikkein heikoimmassa työmarkkina-asemassa olevien osalta ovat olleet Kympin työllisyysalueella vaikuttavia.


Lopuksi on todettava, että vaikka olemme edelleen keskeneräisiä työllisyysalueen organisaation, toimintamallien ja käytäntöjen rakentamisessa, olemme päässeet hyvin liikkeelle Suomen ainoana TE-palveluita varten perustettuna kuntayhtymänä. Työ on silti kesken ja sitä tehdään tiiviisti niin yhteistyökumppaneidemme, omistajakuntiemme ja asiakkaidemme kanssa. Isoin kiitos hyvistä tuloksista kuuluu asiantuntevalle henkilöstöllemme, joka on ottanut tehtävät joustavasti vastaan haastavassa tilanteessa.
Levollisia kesäkuukausia toivottaen,
Aki Ruotsala
Kympin työllisyysalueen ja kuntayhtymä Kympin johtaja

- Kympin työllisyysalue
- Alajärvi
- Alavus
- Evijärvi
- Kauhava
- Kuortane
- Lappajärvi
- Lapua
- Soini
- Vimpeli
- Ähtäri