Mitä kuuluu Kainuu-Koillismaan työllisyysalueelle?
- Uutinen
Työ- ja elinkeinopalvelut siirtyivät valtiolta kuntien muodostamien työllisyysalueiden vastuulle 1.1.2025. Uudistuksessa Suomeen muodostui 45 työllisyysaluetta. Tässä uutisessa kerromme, miten uudistus on vaikuttanut Kainuu-Koillismaan työllisyysalueella.

Kuva: Milla Tikkanen ja Kirsi Paavola
Kainuu-Koillismaan työllisyysalueen toiminta on käynnistynyt vilkkaasti ja tehokkaasti. Työntekijöiden tehtävänkuvat saatiin valmiiksi jo ensimmäisten viikkojen aikana, ja asiakkaat jaettiin omille virkailijoilleen. Alueen asiakkaat ovatkin ottaneet uudistuksen hyvin vastaan. Keskitettyyn puhelinneuvontaan tuli alkuun jonkin verran soittoja, mutta tilanne rauhoittui nopeasti.
- Asiakkaat ovat jo suurimmaksi osaksi tottuneet asioimaan kunnassa. Tapaamme nyt asiakkaita kasvotusten entistä enemmän, kertoo Kajaanin kaupungin työllisyys- ja kansainvälisyyspäällikkö Milla Tikkanen.
Alueen kunnista suurin osa oli mukana kuntakokeilussa, mikä toi mukanaan paljon oppia. Kunnissa oli hyvä tekemisen meininki ja se näkyi myös tuloksissa.
- Pääsimme pilotoimaan palveluita jo ennen varsinaista uudistusta. Olemme ylpeitä viime vuoden saavutuksistamme, Tikkanen kertoo.
Uudistus on aiheuttanut myös haasteita ja säästöpaineita
Uudistus ei ole ollut täysin ongelmaton. Valtionosuusrahoituksen rahoitusmalli on tuonut haasteita ja säästöpaineita kunnille. Yleinen työllisyystilanne on myös vaikea.
- Säästöpaineet ovat kohdentuneet ostopalveluihin sekä vapaaehtoisiin toimintoihin, kuten kolmannen sektorin avustuksiin, Tikkanen selittää.
Alueelle siirtyi uudistuksen myötä reilusti käsittelemättömiä maksatushakemuksia, mutta vain yksi maksatusasiantuntija. Palveluvelka on kuitenkin saatu jo hyvälle tolalle.
- Maksatusasiantuntijamme perehdytti tehokkaan viiden henkilön porukan. Nyt palkkatukien ja starttirahojen maksatuksessa ollaan reaaliajassa, kertoo Kajaanin kaupungin työllisyyspalveluiden palvelupäällikkö Kirsi Paavola.
Työmarkkinatorilta ja RekryAreena-palvelusta saa apua työnhakuun
Työmarkkinatori toimii alueen keskeisenä asiointikanavana, josta asiakkaat saavat tietoa esimerkiksi työpaikoista, koulutuksista ja valmennuksista sekä ajankohtaisista tapahtumista.
- Asiakkaamme ovat antaneet positiivista palautetta siitä, että Työmarkkinatorilla voi asioida aika- ja paikkariippumattomasti sekä myös mobiilisti, Paavola kertoo.
- Työmarkkinatorin kehitystä pitäisi tehdä yhteistyössä. Osa asiakkaista kokee esimerkiksi kirjautumisen sivustolle hankalaksi, Tikkanen lisää.
Kainuu-Koillismaan työllisyysalueella on TE-liven jalanjäljissä käynnistynyt uusi RekryAreena-palvelu. RekryAreenan tavoitteena on tukea työnantajien ja osaajien kohtaamista alueella.
- RekryAreenan myötä pystymme tarjoamaan työllisyysalueemme kunnille ja yrityksille entistä laajempia palveluita ja monipuolisempia sisältöjä livelähetyksistä podcasteihin, kertoo Kajaanin kaupungin viestintäasiantuntija Aino Salmensalo.
RekryAreena-sivusto kokoaa saman katon alle alueen työ- ja koulutusmahdollisuuksiin, yrittämiseen, elämiseen ja työelämän teemoihin liittyviä sisältöjä. Sisältöjä pystyy selaamaan myös paikkakuntakohtaisesti, mikä edesauttaa Kainuun ja Koillismaan paikkakuntiin ja niiden tarjoamiin mahdollisuuksiin tutustumista.
Tämä haastattelu on osa Mitä kuuluu työllisyysalueelle? -juttusarjaa. Haastatteluissa eri työllisyysalueiden asiantuntijat kertovat, miten työllisyyspalveluiden uudistus on kunnissa sujunut.