Mitä kuuluu Pohjanmaan työllisyysalueelle?

  • Uutinen

Työ- ja elinkeinopalvelut siirtyivät valtiolta kuntien muodostamien työllisyysalueiden vastuulle 1.1.2025. Uudistuksessa Suomeen muodostui 45 työllisyysaluetta. Tässä uutisessa kerromme, miten uudistus on vaikuttanut Pohjanmaan työllisyysalueella.

Kuva: Juha Nummela, Sonja Rinne-Mörsky ja Kaisa Peltomäki

Pohjanmaan työllisyysalueen toiminta on lähtenyt hyvin käyntiin. Asiakaspalvelu toimipisteissä sekä puhelinpalvelu käynnistyi heti ensimmäisinä päivinä.

- Asiakkaat ovat pääpiirteittäin olleet tyytyväisiä ja kaikki on sujunut hyvin. Erityisesti puhelinpalvelu on saanut positiivista palautetta, kertoo palvelupäällikkö Kaisa Peltomäki.

Asiakkaiden mukaan puhelimeen vastataan nopeasti ja palvelu puhelimessa on hyvää. Tuki on koettu henkilökohtaiseksi ja palvelut selkeiksi. Alkuvaiheessa valtakunnalliset ohjelmistohaasteet olivat käytännössä ainoa toimintaa häiritsevä tekijä. Nämäkin ovat nyt helpottaneet.

Kuntien välinen yhteistyö on helpottunut ja tiivistynyt

Uudistus on helpottanut ja tiivistänyt kuntien eri palveluiden välistä yhteistyötä. Yhteistyötä tehdään entistä enemmän ja työllisyysasiat kiinnostavat aiempaa useampaa tahoa. Alueen kaikista kunnista on löytynyt tilat työllisyyspalveluiden asiakastapaamisia varten.

- Muutoksessa mielenkiintoista ja positiivista on se, että kunnista tulee huomattavasti enemmän yhteydenottoja. Kunnat pyytävät puhumaan ja kertomaan työllisyysasioista, kertoo työllisyysjohtaja Juha Nummela.

Yhteistyö myös alueen muiden toimijoiden, kuten oppilaitosten kanssa on tiivistynyt.

- Rakennamme yhteisiä tavoitteita tulevaan, toteaa palvelupäällikkö Sonja Rinne-Mörsky.

Alkuvaiheessa haasteita on aiheuttanut määrärahojen korkea sidonta-aste sekä kahden erilaisen organisaation yhdistäminen. Kunnissa ja valtiolla toiminta ja päätöksenteko eroavat jonkin verran toisistaan.

- Haasteita on tuonut myös maksatushakemusten käsittelyaikojen pituus, mutta nyt olemme saaneet nämä viivästykset aika lailla ajan tasalle, Nummela jatkaa.

Aluesivut ovat yksi työllisyysalueen pääviestintäkanavista

Pohjanmaan työllisyysalueella ei ole omia verkkosivuja, joten Työmarkkinatorin aluesivut toimivat työllisyysalueen pääviestintäkanavana yhdessä kuntien verkkosivujen kanssa. Aluesivujen toivotaan jatkossa taipuvan paremmin työllisyysalueen omiin tarpeisiin.

- Toivomme, että aluesivuille voisi jatkossa lisätä omaa sisältöä monipuolisemmin. Esimerkiksi videoille tarvittaisiin vielä oma paikka, Nummela toteaa.

Tämä haastattelu on osa Mitä kuuluu työllisyysalueelle? -juttusarjaa. Haastatteluissa eri työllisyysalueiden asiantuntijat kertovat, miten työllisyyspalveluiden uudistus on kunnissa sujunut.

Lue lisää