Valtakunnallinen uraohjauspalvelu siirtyy vuodenvaihteessa työllisyysalueille
14 vuotta toimineen TE-palveluiden valtakunnallisen ammatinvalinta- ja uraohjaus -palvelun tavoitteena on auttaa asiakasta tekemään päätöksiä koulutukseen ja työuraan liittyen. Palvelu päättyy vuoden 2024 lopussa, ja sitä toteuttaneet ammatinvalintapsykologit siirtyvät työllisyysalueiden palvelukseen ensi vuoden alussa.
Ammatinvalinta- ja uraohjaus on palvelu, josta asiakas saa psykologin ohjausta ammatinvalinnan ja työuran muutosten tueksi. Palvelua saa TE-toimistojen ja kuntakokeilujen toimipaikkojen lisäksi ajanvarauksella verkossa ja puhelimitse. Uraohjaukseen voivat hakeutua sekä työnhakijat että työssä olevat. Palvelu on yksilöllistä, maksutonta ja luottamuksellista. Uraohjausta on mahdollista saada vielä loppuvuoden 2024 ajan.
Uraohjauksen asiantuntijat ovat koulutukseltaan psykologeja. He ovat erikoistuneet koulutus- ja työelämäsiirtymiin, joten heillä on tietoa muuttuvasta työelämästä ja koulutusmahdollisuuksista sekä ymmärrystä siitä, mitkä askeleet auttavat kohti merkityksellistä koulutus- ja urapolkua. Asiakkaat arvostavat uraohjauksen psykologien osaamista, sillä vuoden 2024 palautekyselyssä asiakkaat antoivat palvelulle arvosanan 4,8 asteikolla 1–5.
Uraohjauksen historia TE-asiakaspalvelukeskuksessa
Vuonna 2010 Työ- ja elinkeinohallinnon asiakaspalvelukeskuksessa aloitettiin uraohjauskokeilu, jossa palvelua toteutettiin puhelimitse. Palvelussa oli aluksi yksi asiantuntija, jonka tukena oli joukko TE-toimistojen psykologeja. Vuonna 2013 palvelu vakiinnutettiin osaksi TE-asiakaspalvelukeskusta, joka tunnettiin silloin nimellä Työlinja.
Vuonna 2015 puhelinpalvelun lisäksi alettiin tarjota palvelua etäyhteydellä. Vuonna 2020 TE-toimistot joutuivat koronapandemian takia siirtämään palvelunsa etäyhteyksin toteutettaviksi. Uraohjauksen asiantuntijat auttoivat TE-toimistojen psykologeja muutoksessa. Tällä hetkellä valtakunnallisen uraohjaus-palvelun parissa työskentelee neljä psykologia.
Uraohjauksen ja ammatinvalinnan tulevaisuus asiantuntijoiden silmin
Uraohjauksen asiakkaat pohtivat tulevaisuuttaan ja ammatillista identiteettiään, ja usein heidän itseluottamuksensa kasvaa keskustelujen myötä. Merkityksellisyyden tunne on heille tärkeä. Työelämä on murroksessa ja useilla aloilla on tullut suuria, äkillisiä muutoksia. Osaamisen kehittämisen vaatimukset kasvavat entisestään tulevaisuudessa.
– Valtakunnallinen uraohjaus on yhteiskuntavastuullista ja siinä huomioidaan tämän hetken tärkeät teemat. Tavoite on tukea sujuvia ja asiakkaiden potentiaalin huomioivia koulutus- ja työelämäsiirtymiä. Reflektoiva keskustelu asiakkaan osaamisesta on ohjauksen ydin. Urasuunnittelutaitoja tarvitaan tulevaisuudessakin, kertoo uraohjauksen psykologi Johanna Viheräkoski.
Varhainen tuki työn muutoksiin ja työssä olevien urakehityksen ohjaaminen ovat ennaltaehkäisevää työtä ja säästävät sekä ihmisiä että yhteiskunnan resursseja.
– Vastaava palvelu on tärkeä jatkossakin, sillä ammatinvalintapsykologien osaamista tarvitaan ja ihmiset kaipaavat aitoa kohtaamista. Tekoäly ei pysty kaikkeen. Urasuunnittelua ja -ohjausta tarjotaan myös kouluissa ja ammattiliitoissa, minkä lisäksi yrityksillä on merkittävä rooli. Etäpalvelut tulevat lisääntymään, ja etäohjausta tehdään alueilla jo nyt. Nopeus ja ketteryys on ollut valtakunnallisen palvelun valtti. Toivottavasti asiakkaat ohjautuvat myös paikallisiin palveluihin. Niissä on tällä hetkellä ehkä hieman pidemmät odotusajat. Eri työllisyysalueilla on erilaisia ratkaisuja, mutta asiakkaat voivat odottaa ammatinvalintaan ja uraohjaukseen liittyviä palveluita myös jatkossa, kertoo uraohjauksen psykologi Heli Pakonen.
Mistä saa uraohjausta vuonna 2025?
Valtakunnallinen uraohjauspalvelu päättyy vuoden 2024 lopussa. Palvelua voi hyödyntää vielä syksyn aikana, ja ajanvarauskalenteriin tulee tasaisin väliajoin uusia vapaita aikoja. Jos vapaata aikaa ei näy ajanvarauskalenterissa, yritä myöhemmin uudelleen.