Yhteistoimintalain muutokset nostavat lain soveltamisrajaa ja lyhentävät muutosneuvotteluiden kestoa
- Alueuutinen
- Uutinen
Yhteistoimintalain muutokset tulevat voimaan 1.7.2025.

Yhteistoimintalakia on tähän asti sovellettu työnantajiin, joiden palveluksessa työskentelee säännöllisesti vähintään 20 työntekijää. Jatkossa lakia sovelletaan vain työnantajiin, jotka työllistävät säännöllisesti vähintään 50 työntekijää. 20–49 työntekijää säännöllisesti työllistävien työnantajien täytyy noudattaa tiettyjä laissa määrättyjä velvoitteita.
- Jatkuvan vuoropuhelun menettely säilyy, mutta vuoropuhelua koskevat menettelytavat kevenevät merkittävästi nykyisestä.
- Työnantajien täytyy käydä muutosneuvottelut vain niissä tilanteissa, joissa työnantaja harkitsee 90 päivän ajanjakson aikana vähintään 20 työntekijään kohdistuvia vähentämistoimenpiteitä. Vähentämistoimenpiteillä tarkoitetaan irtisanomisia, lomauttamisia, osa-aikaistamisia tai työsopimuksen olennaisen ehdon yksipuolista muuttamista taloudellisella tai tuotannollisella perusteella. Työnantajan ei tarvitse käydä muutosneuvotteluita, jos hän harkitsee lomautuksia, jotka perustuvat työn tai työnantajan työn tarjoamisen edellytysten tilapäiseen vähentymiseen ja lomautukset kestävät enintään 90 päivää.
- Määräyksiä liikkeen luovutuksesta, sulautumisesta ja jakautumisesta sovelletaan edelleen.
Muutosneuvotteluiden vähimmäiskesto lyhenee
Työvoiman käytön vähentämistä koskevia muutosneuvotteluita on tähän saakka täytynyt käydä vähintään joko kuusi viikkoa tai 14 päivää. Lakimuutosten voimaantulon jälkeen muutosneuvotteluiden vähimmäiskesto on joko kolme viikkoa tai seitsemän päivää. Kesto riippuu neuvotteluissa käsiteltävistä asioista ja yrityksen tai yhteisön henkilöstömäärästä.
Työvoimapalveluiden selvittämiselle on jatkossa varattava aikaa, jos työnantaja antaa neuvotteluesityksen suunnitelmastaan irtisanoa vähintään kymmenen työntekijää tuotannollisilla ja taloudellisilla perusteilla. Irtisanotun työntekijän työsopimus ei saa päättyä ennen kuin neuvotteluesityksen toimittamisesta työvoimaviranomaiselle on kulunut 30 päivää.
Voit lukea lisää muutosneuvotteluista, lomautuksesta, irtisanomisesta ja niiden vaihtoehdoista Työmarkkinatorilta.
Lue lisää
Aiheesta muualla
- Etelä-Hämeen työllisyysalue
- Helsingin työllisyysalue
- Kainuu-Koillismaan työllisyysalue
- Kympin työllisyysalue
- Salon työllisyysalue
- Satakunnan työllisyysalue
- Tampereen seudun työllisyysalue
- Turun työllisyysalue
- Akaa
- Harjavalta
- Hyrynsalmi
- Juupajoki
- Jämijärvi
- Kajaani
- Kangasala
- Kankaanpää
- Karvia
- Kokemäki
- Kuhmo
- Kuhmoinen
- Kuusamo
- Lempäälä
- Merikarvia
- Nakkila
- Nokia
- Orivesi
- Paltamo
- Pirkkala
- Pomarkku
- Pori
- Puolanka
- Pälkäne
- Ristijärvi
- Ruovesi
- Siikainen
- Sotkamo
- Suomussalmi
- Taivalkoski
- Tampere
- Ulvila
- Urjala
- Valkeakoski
- Vesilahti
- Virrat
- Ylöjärvi