Huonekalujen entisöijä

Ammatti

Huonekalujen entisöijä on käsityöläinen, joka pyrkii kunnostamaan huonekalun alkuperäiseen asuunsa. Työssä tarvitaan mm. puusepän, koristeveistäjän, koristemaalarin ja verhoilijan taitoja. Monet huonekalujen entisöijät toimivat yrittäjinä. Käsityötaitojen lisäksi ammatissa on hallittava perinteiset materiaalit ja menetelmät. Työssä tarvitaan tarkkuutta ja kärsivällisyyttä.

Restaurointi- ja verhoilualan yritykset. Useimmat huonekalujen entisöijät toimivat yksityisyrittäjinä.

Selaa työpaikkoja: Huonekalujen entisöijä

Huonekalujen entisöijältä vaaditaan monipuolisia käsityötaitoja. Ammatissa on hallittava myös perinteiset materiaalit ja menetelmät. Entisöintitehtävissä tarvitaan taiteellista silmää. Työ edellyttää myös kykyä hahmottaa hyvinkin huonokuntoisen huonekalun alkuperäinen tyyli ja muoto. Ammatissa vaaditaan tarkkuutta ja kärsivällisyyttä. 

Erilaiset allergiat esimerkiksi puupölylle tai kemikaaleille voivat olla este ammatissa toimimiselle.

Toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa voi suorittaa taideteollisuusalan perustutkinnon artesaani, tutkintonimike on puuseppä. 

Toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa voidaan suorittaa myös puuteollisuuden perustutkinto ja pintakäsittelyalan perustutkinto. 

Perustutkinnot voidaan suorittaa myös oppisopimuskoulutuksena. 

Ammattitaidon kartuttua voidaan suorittaa myös taideteollisuusalan ja puuteollisuuden ammattitutkinnot sekä taideteollisuusalan ja puuteollisuuden erikoisammattitutkinnot. 

Etsi koulutuksia (opintopolku.fi)⁠

Useimmat entisöijät ovat yrittäjiä, joiden tulot määräytyvät liiketoiminnan kannattavuuden mukaan.