Kutoja

Ammatti

Kutoja valmistaa tekstiilejä käsin tai pienkoneella. Omaa tuotantoaan valmistava tai tilaustuotantoa tekevä kutoja työskentelee useimmiten itsenäisenä ammatinharjoittajana tai yrittäjänä. Kutojia työskentelee myös tekstiiliteollisuuden tuotantolaitosten kutomoissa. Teollisuudessa kutoja valvoo kutomakoneiden käyntiä ja tarkkailee kankaan laatua. Virheiden havaitseminen ja korjaaminen vaatii tarkkuutta, järjestelmällisyyttä ja kätevyyttä.

Kutojia työskentelee yrittäjinä sekä tekstiiliteollisuuden tuotantolaitosten kutomoissa.

Selaa työpaikkoja: Kutoja

Kutojan on hallittava kutomisen tekniikat ja työmenetelmät. Kutomisessa on hallittava myös töiden esivalmistelut, kankaan rakennesuunnittelu, loimen luominen ja tuotteiden viimeistykset. Erikoistuminen tiettyjen tekstiilien valmistamiseen tai palveluntarjontaan vaatii laaja-alaisia taitoja.

Kutojan, joka toimii yrittäjänä, on oltava laatutietoinen ja osattava hinnoitella ja markkinoida tuotteensa. Tärkeää on kaupallisuus yhdistettynä taitoon suunnitella ja valmistaa tuotteita kutomalla. Teollisuudessa virheiden havaitseminen ja korjaaminen vaatii tarkkuutta, järjestelmällisyyttä ja kätevyyttä.

Ammatissa tarvitaan tarkkaa näköä niin lähelle kuin useiden metrien päähän. Virhetilanteiden hoito edellyttää ripeyttä, jotta hukkatuotannolta vältyttäisiin. Katkenneiden kuteiden, loimien ja kankaiden yhteen solmimisessa tarvitaan sorminäppäryyttä ja huolellisuutta.

Fyysistä kuormittavuutta kutojan työssä voivat aiheuttaa jatkuva kävely koneiden välillä.

Toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa voidaan suorittaa tekstiili- ja muotialan perustutkinto tai taideteollisuusalan perustutkinto (artesaani). 

Näyttötutkintoina voidaan suorittaa myös tekstiili- ja muotialan ammattitutkinto sekä erikoisammattitutkinto. 

Tutkinnot voi suorittaa myös oppisopimuksella. 

Etsi koulutuksia (opintopolku.fi)⁠

Palkka on yleensä tunti- tai palkkiopalkka. Lisäksi maksetaan mahdollisia lisiä. Alalla noudatetaan Tekstiili- ja vaatetusteollisuuden työehtosopimusta.