Vaatturi

Ammatti

Vaatturi valmistaa korkealaatuisia pukuja arkeen ja juhlaan. Vaatturit työskentelevät yrittäjinä, vaatetusliikkeiden palveluksessa, kaupan alalla tai vaatetusteollisuudessa. Vaatteiden valmistuksen ja tyylien tuntemuksen lisäksi ammatissa tarvitaan kädentaitoja ja asiakaspalvelutaitoja.

Useimmat vaatturit toimivat kaupan palveluksessa tai työskentelevät vaatetusteollisuudessa. Tyypillisiä ammattinimikkeitä ovat pukumyyjä, mittatilausmyyjä, korjausvaatturi, tilausvaatturi ja teatterivaatturi. Vaatetehtaissa vaatturit toimivat työnjohtajina, mallikappaleiden tekijöinä ja suunnittelijoina.

Erikoisvaatteita, kuten virkapukuja ja teatteriasuja valmistavat vaatturit työskentelevät niihin erikoistuneissa ateljeissa ja pukimoissa.

Osa vaattureista toimii yrittäjinä pitäen vaatturinliikettä.

Selaa työpaikkoja: Vaatturi

Vaatturin ammatissa vaaditaan laaja-alaista ammattitaitoa ompelemisen eri tekniikoista. Työ vaatii sorminäppäryyttä ja jonkinasteista luontaista kuvittelu- ja arviointikykyä siitä, millaiselta suunniteltu vaatekokonaisuus näyttää asiakkaan päällä ja miten se vaikuttaa tämän olemukseen.

Luovuus, tarkkuus ja huolellisuus sekä värien ja muotojen, tyylien ja trendien tuntemus ovat edellytys ammatin harjoittamiselle. On tunnettava myös eri kangastyypit ja niiden ominaisuudet ja soveltuvuus erilaisten vaatteiden valmistamiseen.

Yksin työskentelevän vaatturin on hallittava kaikki vaatteen valmistuksen vaihteet: mallinsuunnittelu, leikkaaminen, materiaalinvalinta, sovitus ja ompeleminen.

Asiakaspalvelutaidot ovat välttämättömyys.

Teollisuudessa toimivilta vaattureilta vaaditaan puolestaan esimiestaitoja ja tuotannon vaiheiden tarkkaa tuntemista sekä niiden käytännön hallitsemista.

Vaatteet liikkuvat yhä enemmän maasta toiseen, ja niiden tuotanto saattaa tapahtua useassa eri maassa. Tämä vaatii entistä enemmän viestintä- ja vuorovaikutustaitoja, kielitaitoa ja muiden kulttuurien tuntemista.

On osattava käyttää myös kaavoituksessa ja dokumentoinnissa yleistynyttä tietotekniikkaa ja täydentää näitä taitoja jatkuvasti.

Vaatepöly voi aiheuttaa allergisille ihmisille oireilua.

Vaatturiksi voi kouluttautua suorittamalla toisen asteen ammatillisessa oppilaitoksessa tekstiili- ja muotialan perustutkinnon (vaatturi (PT)). 

Osaamisen kartuttua voidaan suorittaa myös tekstiili- ja muotialan ammattitutkinto sekä erikoisammattitutkinto. 

Tutkinnon voi suorittaa myös oppisopimuskoulutuksena.

Etsi koulutuksia (opintopolku.fi)⁠

Yrittäjänä toimivan vaatturin ansiot riippuvat liiketoiminnan kannattavuudesta. Yleensä puvut tehdään asiakkaan kanssa sovittavan hinnan mukaisesti, joka määräytyy suureksi osaksi työmäärästä ja materiaaleista.

Vaatetusteollisuudessa työskentelevien vaatturien palkka määräytyy tekstiili- ja vaatetusteollisuuden työehtosopimuksen mukaan.

Vähittäis- ja tukkukaupassa sovelletaan kaupan työehtosopimusta.

Hyödyllisiä linkkejä