Eräopas

Ammatit Julkaistu

Eräopas suunnittelee ja järjestää luonto- ja eräretkiä luonto- ja ohjelmapalveluyrityksen palveluksessa tai itsenäisenä yrittäjänä. Ammatissa tarvitaan hyviä erätaitoja, luonnon tuntemusta, asiakaspalvelutaitoja, kielitaitoa ja hyvää kuntoa.

Yrittäjinä tai luonto- ja ohjelmapalveluyrityksissä.

Selaa avoimia työpaikkoja: Eräopas

Eräoppaalta edellytetään hyvää luonnossa liikkumisen taitoa, erähenkisyyttä sekä luonnon ja sen olosuhteiden tuntemusta. Eräoppaan työ on ensisijaisesti asiakaspalvelua, joten palveluhenkisyys ja vastuullisuus ovat ammatissa tarpeen. Opastaminen ja erilaisten ulkona liikkumiseen ja yöpymiseen liittyvien välineiden käyttötaito ovat tärkeitä taitoja eräoppaalle. 

Kielitaito on eduksi, koska opastettavia ryhmiä tulee eri maista. Ensiaputaitojen hallinta on oppaalle erittäin tärkeää. Taito tuotteistaa ja tarjota elämyksiä asiakkaille on olennainen osa työtä, ja tämä voi tapahtua esimerkiksi ruuanlaiton merkeissä, jolloin tarvitaan palvelun tuottamiseen tarvittavaa osaamista. Hyvä fyysinen kunto on yksi perusedellytyksistä.

Itsenäisesti toimivan oppaan täytyy tuntea jonkin verran myös markkinointia ja liiketoiminnan pyörittämiseen liittyviä asioita. Eräoppaan työ voi olla epäsäännöllistä ja sidottu tiettyihin sesonkeihin. 

Toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa voi suorittaa luonto- ja ympäristöalan perustutkinnon (luonto-ohjaaja). Osaamisen kartuttua voidaan suorittaa myös luontoalan ammattitutkinto (erä- ja luonto-opas). Tutkinnon voi suorittaa myös oppisopimuksella. Eräopaskursseja järjestetään eri oppilaitoksissa eri puolilla maata. 

Etsi koulutuksia (opintopolku.fi)⁠

Mediaanipalkka

2554 €/kk

Tiedot perustuvat mediaanituloon eli palkan määrään, joka on suuruusjärjestykseen laitettujen palkkamäärien keskimmäinen.

Lähde: Tilastokeskuksen palkkarakennetilasto