Leipomotyöntekijä

Ammatit Julkaistu

Leipomotyöntekijä työskentelee leipomoiden tuotantotehtävissä, jotka vaihtelevat koneiden käyttämisestä raaka-aineiden annosteluun. Työpaikkoina ovat erikokoiset leipomot ja leipomoteollisuuden tehtaat. Ammatissa tarvitaan tuotannon tuntemusta, kädentaitoja ja huolellisuutta. 

Leipomotyöntekijän on tunnettava leipomotuotteet ja hallittava niiden tuotantoprosessi. Ammatissa on hallittava koneiden ja laitteiden toiminta sekä osattava puhdistaa ja huoltaa ne turvallisuusseikat huomioiden.  

Ammatti edellyttää kädentaitoja, tarkkuutta ja huolellisuutta. Hygieeninen työskentelytapa on edellytys ammatissa toimiselle. Hyvä näkö ja herkkä haju- ja makuaisti ovat eduksi ammatissa. Työssä täytyy sopeutua aikaisiin herätyksiin. 

Ammatissa on osattava kiinnittää huomiota työnsä ergonomiaan, sillä leipomotyö on seisomatyötä, johon sisältyy paikallaan tai osittain kumarassa asennossa työskentelyä, kantamista ja nostamista.  

Pienemmissä leipomoissa työnkuvassa saattaa korostua asiakaspalvelutehtävät. Leipomot voivat olla lämpimiä, jopa kuumia ja koneet aiheuttavat melua. Ruoka-aineallergiat tai jauhopölyallergia voivat olla este ammatissa toimiselle. 

Toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa voi suorittaa elintarvikealan perustutkinnon. Tutkinnossa voi suuntautua leipomoalaan, jolloin tutkintonimike on leipuri-kondiittori. Perustutkinnon voi suorittaa myös oppisopimuksella. Ammattitaidon kartuttua voidaan suorittaa myös leipomoalan ammattitutkinto ja erikoisammattitutkinto.  

Etsi koulutuksia (opintopolku.fi)⁠

Hygieniapassi vaaditaan leipomossa, jossa käsitellään helposti pilaantuvia pakkaamattomia elintarvikkeita. Poikkeuksena ovat leipomot, joissa käsiteltävät raaka-aineet tai lopputuotteet eivät ole helposti pilaantuvia elintarvikkeita, esimerkiksi leipomo, jossa valmistetaan ainoastaan taikinajuurella tehtyä ruisleipää.

Hygieniapassi (ruokavirasto.fi)

Mediaanipalkka

2937 €/kk

Tiedot perustuvat mediaanituloon eli palkan määrään, joka on suuruusjärjestykseen laitettujen palkkamäärien keskimmäinen.

Lähde: Tilastokeskuksen palkkarakennetilasto