Vaatturi

Ammatit Julkaistu

Vaatturi valmistaa tilaustyönä miesten ja naisten raskaampaa puvustoa, kuten miesten pukuja, päällysvaatteita ja juhlapukuja. Vaatturin ammatissa käytetään perinteisiä työmenetelmiä, ja käsityön osuus on suuri. Vaatturit työskentelevät useimmiten yrittäjinä tai vaatturinliikkeen palveluksessa. Ammatissa tarvitaan erinomaisia kädentaitoja ja asiakaspalveluosaamista.

Yrittäjänä, vaatturiliikkeissä, ateljeissa, pukimoissa ja tekstiiliteollisuudessa.

Selaa avoimia työpaikkoja: Vaatturi

Vaatturin ammatissa vaaditaan ompelemisen eri tekniikoiden osaamista. Lisäksi tulee hallita muut työvaiheet, kuten mallinsuunnittelu, leikkaaminen, materiaalinvalinta ja sovitus. Ammatissa on tunnettava eri kangastyypit sekä niiden ominaisuudet ja soveltuvuus erilaisten vaatteiden valmistamiseen.

Työ vaatii sorminäppäryyttä ja jonkinasteista luontaista kuvittelu- ja arviointikykyä siitä, millaiselta suunniteltu vaatekokonaisuus näyttää asiakkaan päällä. Luovuus, tarkkuus ja huolellisuus sekä värien ja muotojen, tyylien ja trendien tuntemus ovat edellytys ammatin harjoittamiselle. Lisäksi on osattava käyttää kaavoituksen ja vaatteiden valmistuksen tietoteknisiä ohjelmistoja. Ammatti edellyttää asiakaspalvelutaitoja.

Ammatti ei välttämättä sovellu pölyallergiasta kärsiville.

Vaatturiksi voi kouluttautua suorittamalla toisen asteen ammatillisessa oppilaitoksessa tekstiili- ja muotialan perustutkinnon (vaatturi). Osaamisen kartuttua voidaan suorittaa myös tekstiili- ja muotialan ammattitutkinto sekä erikoisammattitutkinto. Tutkinnon voi suorittaa myös oppisopimuskoulutuksena.

Etsi koulutuksia (opintopolku.fi)⁠

Mediaanipalkka

2414 €/kk

Yksityinen sektori

2406 €/kk

Julkinen sektori

2443 €/kk

Tiedot perustuvat mediaanituloon eli palkan määrään, joka on suuruusjärjestykseen laitettujen palkkamäärien keskimmäinen.

Lähde: Tilastokeskuksen palkkarakennetilasto

Hyödyllisiä linkkejä