Kuvanveistäjä
Kuvanveistäjä on taiteilija, joka luo kolmiulotteisia taideteoksia erilaisista materiaaleista, kuten kivestä, puusta, metallista, savesta tai muovista. Kuvanveistäjät käyttävät erilaisia tekniikoita, kuten veistämistä, valamista, hitsaamista ja mallintamista. Kuvanveistäjät voivat erikoistua erilaisiin tyyleihin ja teemoihin, kuten realistisiin, abstrakteihin tai figuratiivisiin teoksiin. Ammatti vaatii taiteellisuutta, luovuutta ja kädentaitoja.
Freelancerina.
Kuvanveistäjän on ymmärrettävä kolmiulotteisia muotoja sekä osattava visualisoida ja suunnitella mielenkiintoisia teoksia. Kuvanveistäjän on hallittava käyttämänsä materiaalit sekä tekniikat, joita käytetään niiden työstämisessä. Lisäksi kuvanveistäjän on osattava käyttää erilaisia työkaluja ja laitteita. Ammatti vaatii luovuutta, itsenäisyyttä, rohkeutta ja omaperäisyyttä.
Anatomian tuntemus on tärkeää realististen ja mittasuhteiltaan oikeiden veistosten luomisessa. Taidehistorian ja nykytaiteen tuntemus auttaa saamaan inspiraatiota ja ymmärtämään taiteen kontekstia. Piirrustustaito auttaa luonnostelemaan ideoita.
Käytännön taidot, kuten projektinhallinta, ovat tärkeitä erityisesti suurissa tai monimutkaisissa teoksissa. Kuvanveistäjän on myös osattava itse markkinoida teoksiaan ja luotava kontakteja gallerioihin, taidekauppiaisiin ja asiakkaisiin. Tilattujen töiden määrä voi vaihdella, joten ammatissa vaaditaan kykyä sietää epävarmuutta.
Suurin osa nykyisistä kuvataiteilijoista on valmistunut jostain taidekoulusta, vaikka koulutus ei olekaan mikään ehdoton edellytys alalla toimimiselle. Moni taiteilija on opiskellut useassakin oppilaitoksessa ja hankkinut itselleen erilaista lisäkoulutusta myös ulkomailla.
Yliopistossa voi opiskella kuvanveistoa. Ylempi korkeakoulututkinto on kuvataiteen maisteri. Alempi korkeakoulututkinto on kuvataiteen kandidaatti. Ammattikorkeakouluissa voi suorittaa tutkinnon kuvataiteilija (AMK).
Median salary
3304 €/mo
The data is based on the median income, meaning the amount of salary which is the middle of the salary amounts arranged in order of magnitude.
Source: Statistics Finland's structural statistics on wages and salaries