Error situations may occur in the 'E-services' section of Job Market Finland due to its recent reform. If you are unable to handle your case due to an error, leave a contact request in the E-services. Explain what you were trying to do and your responsible specialist will contact you. If activating your job search is not possible due to an error situation in the E-services, please contact the TE Office or local government pilot. If you need a certificate for the activation of your job search, leave a contact request in the E-services.

Instructions and support⁠

Leipomotyöntekijä

Professions Published

Leipomotyöntekijä työskentelee leipomoiden tuotantotehtävissä, jotka vaihtelevat koneiden käyttämisestä raaka-aineiden annosteluun. Työpaikkoina ovat erikokoiset leipomot ja leipomoteollisuuden tehtaat. Ammatissa tarvitaan tuotannon tuntemusta, kädentaitoja ja huolellisuutta. 

Leipomotyöntekijän on tunnettava leipomotuotteet ja hallittava niiden tuotantoprosessi. Ammatissa on hallittava koneiden ja laitteiden toiminta sekä osattava puhdistaa ja huoltaa ne turvallisuusseikat huomioiden.  

Ammatti edellyttää kädentaitoja, tarkkuutta ja huolellisuutta. Hygieeninen työskentelytapa on edellytys ammatissa toimiselle. Hyvä näkö ja herkkä haju- ja makuaisti ovat eduksi ammatissa. Työssä täytyy sopeutua aikaisiin herätyksiin. 

Ammatissa on osattava kiinnittää huomiota työnsä ergonomiaan, sillä leipomotyö on seisomatyötä, johon sisältyy paikallaan tai osittain kumarassa asennossa työskentelyä, kantamista ja nostamista.  

Pienemmissä leipomoissa työnkuvassa saattaa korostua asiakaspalvelutehtävät. Leipomot voivat olla lämpimiä, jopa kuumia ja koneet aiheuttavat melua. Ruoka-aineallergiat tai jauhopölyallergia voivat olla este ammatissa toimiselle. 

Toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa voi suorittaa elintarvikealan perustutkinnon. Tutkinnossa voi suuntautua leipomoalaan, jolloin tutkintonimike on leipuri-kondiittori. Perustutkinnon voi suorittaa myös oppisopimuksella. Ammattitaidon kartuttua voidaan suorittaa myös leipomoalan ammattitutkinto ja erikoisammattitutkinto.  

Search for study options (studyinfo.fi)⁠

Hygieniapassi vaaditaan leipomossa, jossa käsitellään helposti pilaantuvia pakkaamattomia elintarvikkeita. Poikkeuksena ovat leipomot, joissa käsiteltävät raaka-aineet tai lopputuotteet eivät ole helposti pilaantuvia elintarvikkeita, esimerkiksi leipomo, jossa valmistetaan ainoastaan taikinajuurella tehtyä ruisleipää.

Hygieniapassi (ruokavirasto.fi)

Median salary

2937 €/mo

The data is based on the median income, meaning the amount of salary which is the middle of the salary amounts arranged in order of magnitude.

Source: Statistics Finland's structural statistics on wages and salaries