Turkiseläintenhoitaja
Turkiseläintenhoitajan työ on pääosin ulkona tehtävää eläinten hoitoa. Turkistuotantoa harjoitetaan pää- ja sivuelinkeinona lähinnä perheyrityksissä. Turkiseläinten tarhaaminen on tarkoin valvottua tuotantoa, joten eläinten hoitajalta edellytetään vastuullisuutta sekä kykyä turvata eläimille paras mahdollinen elinympäristö.
Turkisalan yritykset.
Turkiseläintenhoitajalta vaaditaan monipuolista osaamista liittyen turkiseläinten hoitoon, kasvatukseen ja hyvinvointiin. Työssä tulee tuntea hyvin turkiseläinten, kuten minkkien ja kettujen, hoidon perusasiat, kuten ruokinta, veden saanti ja eläinten terveydentilan seuranta. Lisäksi hoitajan on tunnettava kunkin eläinlajin käyttäytyminen ja tarpeet.
Hoitajan tulee noudattaa tarkkoja hygieniakäytäntöjä ja estää tartuntatautien leviäminen eläinten välillä. Eläinten terveyden jatkuva seuraaminen on myös tärkeää. Hoitajan tulee osata tunnistaa sairauden merkkejä ja ryhtyä tarvittaviin toimenpiteisiin, jos tilanne sitä vaatii. Lisäksi turkistuotantoon liittyvän lainsäädännön ja eläinsuojelulakien tuntemus on keskeistä.
Turkin laadun hallinta on olennainen osa hoitajan työtä, sillä eläinten hyvinvointi ja oikeanlainen hoito vaikuttavat suoraan turkisten laatuun. Työ edellyttää vastuullisuutta ja tarkkuutta. Fyysinen kunto on tärkeää, sillä työ on usein fyysisesti vaativaa ja sisältää raskaita nostoja sekä pitkien päivien tekemistä. Raportointi ja kirjanpito ovat osa turkiseläintenhoitajan arkea.
Työ ei sovi rehu- tai eläinpölylle allergisille ihmisille.
Sopiva koulutus ammattiin on toisella asteella suoritettava maatalousalan perustutkinto (turkistarhaaja). Osaamisen kartuttua voidaan suorittaa myös maatalousalan ammattitutkinto ja erikoisammattitutkinto (tarhaajamestari). Tutkinto voidaan suorittaa myös oppisopimuksella.
Yleensä tunti- tai kuukausipalkka.