Oma asiointi -palvelussa on käyttökatko torstaista 10.10. kello 16.30 maanantaihin 14.10. kello 8. Käyttökatkon aikana henkilöasiakkaan ja työnantajan asiointipalvelut ovat poissa käytöstä, ja Työmarkkinatorilla voi esiintyä katkoja. Työmarkkinatorille ei voi kirjautua käyttökatkon aikana ja tietosisällöissä ja linkkien toimivuudessa voi olla puutteita. Pahoittelemme häiriötä. Lue lisää.

Ohjeet ja tuki⁠

Luonnontuotejalostaja

Ammatit Julkaistu

Luonnontuotejalostaja osaa talteenottaa luonnontuotteita ja jalostaa niistä elintarvikkeita, hyvinvointituotteita tai muita tuotteita. Luonnontuotteisiin kuuluvat esimerkiksi marjat, sienet, yrtit, villivihannekset, puun osat ja muut luonnonvarat, joita voidaan hyötykäyttää. Luonnontuotejalostajan työ kattaa koko prosessin raaka-aineiden keräämisestä ja hankinnasta niiden jatkojalostukseen asti. Ammatti vaatii luonnontuotteiden tuntemusta, innovatiivisuutta ja oma-aloitteisuutta.

Yrittäjinä ja luonnontuotelan yrityksissä.

Selaa avoimia työpaikkoja: Luonnontuotejalostaja

Luonnontuotejalostajan tulee hallita luonnontuotteiden kerääminen, käsittely, jalostus ja tuotteiden markkinointi. Ammatissa on tunnettava hyvin erilaiset luonnontuotteet, kuten marjat, sienet, yrtit ja puiden osat. Tämä tarkoittaa tietoa niiden kasvuympäristöistä, oikeista keruuajoista ja keruumenetelmistä sekä kestävistä keruuperiaatteista. Lisäksi raaka-aineiden oikeaoppinen käsittely ja säilytys ovat keskeisiä taitoja.

Luonnontuotejalostajan on osattava käsitellä luonnontuotteita niin, että niiden ravintoarvot ja muut tärkeät ominaisuudet säilyvät parhaalla mahdollisella tavalla. Luonnontuotejalostaja hallitsee myös erilaiset jalostusmenetelmät, kuten kuivaamisen, pakastamisen ja säilömisen. Hän tuntee elintarvike- ja kosmetiikkalainsäädännön, jotta tuotteet ovat turvallisia ja noudattavat voimassa olevia säädöksiä.

Kestävä kehitys on tärkeässä roolissa, joten ammatissa tulee käyttää luonnonvaroja siten, että ne säilyvät myös tuleville sukupolville. Yrittäjyys ja liiketoimintaosaaminen ovat keskeisiä taitoja, sillä moni luonnontuotejalostaja toimii yrittäjänä. Tämä edellyttää osaamista liiketoiminnan suunnittelussa, taloushallinnossa, hinnoittelussa ja markkinoinnissa.

Toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa voi suorittaa luonto- ja ympäristöalan perustutkinnon (luonnonvaratuottaja tai luonto- ja ympäristöneuvoja). Osaamisen kartuttua voidaan suorittaa myös luontoalan ammattitutkinto (luonnontuoteneuvoja) ja erikoisammattitutkinto.Tutkinnon voi suorittaa myös oppisopimuksella. 

Etsi koulutuksia (opintopolku.fi)⁠

Yrittäjinä toimivilla ansiot perustuvat liiketoiminnan tuloihin.

Hyödyllisiä linkkejä

Ammattialat