Työmarkkinatorin Asiointi-osiossa voi esiintyä virhetilanteita uudistuksen takia. Jos et pysty hoitamaan asiaasi virheen vuoksi, olethan yhteydessä alueesi työvoimaviranomaiseen. Virhetilanteiden takia hoitamatta jääneet asiat voidaan korjata jälkikäteen. Lue lisää

Ohjeet ja tuki⁠

Graafinen suunnittelija

Haastattelut Julkaistu

“Graafisen suunnittelijan ammatti vaatii monipuolista osaamista. Pelkällä luovuudella ei pärjää, sillä työhön liittyy aikatauluttamista, työmäärien arviointia sekä vuorovaikutusta asiakkaiden ja kollegoiden kanssa. Hyvä graafinen suunnittelija osaa ajatella kriittisesti, on analyyttinen, sitoutunut, innostunut ja uskaltaa ottaa vastuuta.”

Graafinen suunnittelija Anastasiia Kolycheva
  • Anastasiia Kolycheva
  • Tekee graafisen suunnittelijan töitä freelancerina.
  • Valmistunut Uralin teknillisestä yliopistosta pääaineenaan graafinen suunnittelu.
  • Työkokemusta alalta yhdeksän vuotta.

Kerro lyhyesti, mitä teet työksesi. 

Olen graafinen suunnittelija, joka on erikoistunut visuaalisten identiteettien luomiseen ja brändikonseptointiin. Visuaalisella identiteetillä tarkoitetaan tapaa, millä organisaatio käyttää nimeä, logoa, värejä, typografiaa, slogania ja muita graafisia elementtejä. Tällä hetkellä teen suunnittelutöitä freelancerina, mutta etsin parhaillaan kokoaikaista työpaikkaa. 

Miten olet päätynyt valitsemaasi ammattiin? 

Pidin lapsena piirtämisestä ja askartelusta. Myöhemmin kiinnostuksen kohteeni laajenivat piirtämisestä kaikenlaiseen luovaan tekemiseen. Opiskelin taidekoulussa, mutta olin kiinnostuneempi ideoinnin luovasta prosessista kuin piirtämisen tekniikasta. Lukiossa varmistuin siitä, että minusta tulee graafinen suunnittelija. 

Kuvaile tyypillistä työpäivääsi tai työviikkoasi. 

Koska toimin freelancerina, suunnittelen itse työpäiväni kulun. Yleensä aloitan työpäivän avaamalla Pinterestin, josta silmäilen uusimmat julkaisut. Tämän jälkeen hoidan rutiinia vaativat tehtävät pois alta, kuten laskutuksen ja sähköposteihin vastaamisen. Jos ohjelmassa on luovuutta vaativa työtehtävä, kuten visuaalisen identiteetin luominen tai ideointi, sallin itselleni enemmän vapautta. Voin esimerkiksi mennä uima-altaalle tai kirjastoon, kunhan pidän ajatukseni työtehtävässä. Lisäksi työpäivään kuuluu yhteydenpitoa asiakkaiden ja kollegoiden kanssa. 

Millaisessa työympäristössä tai millaisina työaikoina työskentelet?

Työskentelen kotona. Työaikani on hyvin joustava, koska työskentelen freelancerina. 

Millaista osaamista tai ominaisuuksia ammatissa vaaditaan? 

Graafisen suunnittelijan ammatti vaatii monipuolista osaamista. Pelkällä luovuudella ei pärjää, sillä työhön liittyy aikatauluttamista, työmäärien arviointia sekä vuorovaikutusta asiakkaiden ja kollegoiden kanssa. Hyvä graafinen suunnittelija osaa ajatella kriittisesti, on analyyttinen, sitoutunut, innostunut ja uskaltaa ottaa vastuuta. 

Mikä on parasta ammatissasi? 

On inspiroivaa, että visuaalinen viestintä voi auttaa löytämään ratkaisuja ongelmiin ja muuttaa ympäristöä. Visuaalisen suunnittelun avulla ympäristöstä voidaan tehdä viihtyisämpi ja esteettisempi. Graafisen kielen avulla voi ilmaista myös erilaisia tunteita.  

Mitkä ovat ammatin varjopuolia tai mikä tuntuu haastavalta? 

Graafiset suunnittelijat kohtaavat erilaisia haasteita riippuen siitä, missä vaiheessa työuraa he ovat. Tällä hetkellä henkilökohtainen haasteeni liittyy uuteen kieleen ja kulttuuriin, koska olen muuttanut Venäjältä Suomeen neljä kuukautta sitten. Suhtaudun tähän kuitenkin positiivisesti, ja uskon uusien mahdollisuuksien avautuvan minulle tulevaisuudessa myös uudessa kotimaassani. 

Mitä kertoisit henkilölle, joka harkitsee graafisen suunnittelijan ammattia? 

Jos päätät ryhtyä graafiseksi suunnittelijaksi, työsi ei koskaan tule olemaan tylsää. Aina on uutta opittavaa, sillä graafisen suunnittelun maailma ja työkalut muuttuvat nopeasti. Jos epäonnistut, voit aina muuttaa urasi suuntaa. 

Millaisena näet ammattisi tulevaisuuden?   

Tekoäly tulee muuttamaan graafista suunnittelua tulevaisuudessa. Uskon, että tekoäly pystyy tekemään monia asioita puolestamme, ja meidän tehtäväksemme jää keskittyä siihen, mihin vain ihmisäly kykenee eli luovuuteen. 

Jaa artikkeli