Asiointi-osiossa voi esiintyä häiriöitä uudistuksen takia. Jos et pysty hoitamaan asiaasi, jätä yhteydenottopyyntö Asiointi-osiossa. Asiointi-osiossa on käyttökatko vuodenvaihteessa. Lue lisää

Ohjeet ja tuki⁠

Osahankepäällikkö, maanpuolustus

Haastattelut Julkaistu

"Puolustusvoimat saattaa kuulostaa IT-alan asiantuntijasta erikoiselta työpaikalta, mutta suosittelen lämpimästi tutustumaan tarjolla oleviin tehtäviin. Meitä siviilitehtävissä toimivia on yli 4 500, joista noin puolet on naisia. Siviileiltä ei edellytetä varusmiespalvelusta tai naisten vapaaehtoista asepalvelusta."

Osahankepäällikkö, maanpuolustus
  • Nimeä ei julkaista haastateltavan pyynnöstä. 
  • Osahankepäällikkönä Puolustusvoimilla. 
  • Suorittanut IT-tradenomin tutkinnon Haaga-Helia ammattikorkeakoulussa sekä kaupallisen alan lisäopintoja Jyväskylän yliopistossa. 
  • Työkokemusta alalta 16 vuotta. 

Kerro lyhyesti, mitä teet työksesi.  

Työskentelen osahankepäällikkönä Puolustusvoimissa. Puolustusvoimissa työskennellään joko siviilitehtävissä tai sotilaana, ja itse olen siviilivirassa. Vastaan kyberpuolustukseen liittyvässä hankkeessa minulle nimetyistä projekteista yhdessä projektipäälliköiden kanssa. Käytännössä pidän huolta siitä, että projektien tavoitteet ovat selkeitä ja pysytään aikatauluissa.  

Miten olet päätynyt valitsemaasi ammattiin? 

Opiskelin IT-tradenomiksi, ja työskentelin valmistumisen jälkeen useita vuosia verkkosivuihin ja internetiin liittyvissä tehtävissä. Kun Puolustusvoimat haki vetäjää kyberpuolustushankkeeseen, päätin hakea tehtävää. Ajattelin, että tehtävä voisi sopia minulle, koska minulla oli tarvittavaa kokemusta ja olin kiinnostunut alasta. Sain paikan, ja niin päädyin kyberpuolustuksen tehtäviin. 

Kuvaile tyypillistä työpäivääsi tai työviikkoasi. 

Iso osa tehtävistäni on viestintää, ja pidän siitä, että saan toimia erilaisten ihmisten kanssa. Työskentelemme modernin tekniikan parissa, ja keskustelumme ovat hyvin teknisiä ja käytämme paljon englanninkielisiä termejä. Toisinaan meillä on vaikeuksia kuvata monimutkaisia kokonaisuuksia lyhyesti ja ymmärrettävästi, ja tässä meillä on vielä opeteltavaa. 

Suurin osa kokouksista järjestetään niin, että osa on fyysisesti paikalla ja loput etänä. Päivän aikana keskustelemme paljon viesteillä ja puhelimitse. Ideointia vaativat tapaamiset järjestämme kasvotusten. Hersyvä huumori kuuluu olennaisesti työpäiviin. Työtiloihimme ei voi tuoda henkilökohtaisia älylaitteita, joten yksityispuhelut on hoidettava esimerkiksi raikkaassa ulkoilmassa. Liikuntaa voi harrastaa työajalla kaksi tuntia viikossa.  

Millaisessa työympäristössä tai työaikoina työskentelet?  

Työskentelen yleensä toimistolla. Viihdyn siellä, koska voin tavata muita ihmisiä ja asiat hoituvat sujuvasti. Työtilamme on hyvin suojattu, joten likaisia ikkunoita ei tarvitse keväisin harmitella. Esimerkiksi tiukasti turvaluokitellun tiedon käsittely on mahdollista vain siellä.  

Matkustuspäiviä on muutamia kuukauden aikana. Tapaamiset on mahdollista järjestää myös etänä, mutta itse pidän enemmän tapaamisista kasvotusten. 

Työaikani on joustava, ja se noudattelee pääsääntöisesti tyypillistä virka-aikaa. Voin aloittaa työt aamulla kuuden ja kymmenen välillä. Vastaavasti voin päättää työpäivän illalla kahden ja kahdeksan välillä. Puolustusvoimissa voi työskennellä 12 päivää kuukaudessa etänä, jos työtehtävät sen sallivat. Vaikka tehtävälista ei koskaan tyhjene kokonaan, ei minun yleensä tarvitse tehdä ylitöitä. Sen sijaan sotaharjoituksissa työpäivät kestävät aamusta iltaan, mikä korvataan myöhemmin vapaapäivinä ja rahallisena lisäkorvauksena. 

Millaista osaamista tai ominaisuuksia ammatissa vaaditaan?  

Ymmärrys käsiteltävästä teknologiasta auttaa hahmottamaan eri osa-alueiden välisiä riippuvuuksia ja edistää yhteistyötä projektien parissa. Tekniikan parissa työskentely edellyttää englannin kielen taitoa. Sotilaiden kanssa työskentely on toisinaan suoraviivaista ja nopeatempoista, mikä vaatii joustavuutta, koska suunnitelmat voivat muuttua lyhyellä varoitusajalla. 

Mikä on parasta ammatissasi?  

On mahtavaa saada työskennellä alan huippujen kanssa. Yhteistyö Puolustusvoimien kumppaneiden kanssa on erittäin tiivistä, ja myös siinä oppii joka viikko uutta. On palkitsevaa nähdä, miten ideoinnin, suunnittelun ja rakentamisen myötä syntynyt lopputulos toimii käytännön tilanteissa. 

Mitkä ovat ammatin varjopuolia tai mikä tuntuu haastavalta?  

Koska kehitämme jotain täysin uutta, teknisen ratkaisun keksiminen voi vaatia paljon aikaa ja resursseja. Ratkaisu on tähän mennessä aina kuitenkin löytynyt. 

Mitä kertoisit henkilölle, joka harkitsee IT-alan asiantuntijan ammattia Puolustusvoimissa? 

Puolustusvoimat saattaa kuulostaa IT-alan asiantuntijasta erikoiselta työpaikalta, mutta suosittelen lämpimästi tutustumaan tarjolla oleviin tehtäviin. Meitä siviilitehtävissä toimivia on yli 4 500, joista noin puolet on naisia. Siviileiltä ei edellytetä varusmiespalvelusta tai naisten vapaaehtoista asepalvelusta. Jos työ osaavien asiantuntijoiden joukossa kiinnostaa, Puolustusvoimat tarjoaa merkityksellisen työn. Puolustusvoimien toimitiloja löytyy eri puolilta maata, mikä tuo työhön mukavaa vaihtelua. 

Millaisena näet ammattisi tulevaisuuden?   

IT-ala ja kyberturvallisuus kehittyvät nopeasti, joten niiden parissa on tarjolla töitä myös tulevaisuudessa. Töitä riittää ohjelmoijien ja teknisten asiantuntijoiden lisäksi esimerkiksi projektipäälliköille, suunnittelijoille, testaajille ja käytettävyyden asiantuntijoille. Kun työskentelee tällä alalla, pääsee seuraamaan tekniikan kehitystä ja voi oman työnsä kautta olla osana sitä. 

Jaa artikkeli