Tuotantopäällikkö, pakkausteollisuus
"Pakkausalalla on tulevaisuudessa paljon mahdollisuuksia. EU-tason säätely lisää vaatimuksia, mutta samalla se ohjaa kohti ympäristöystävällisempiä ratkaisuja, kun muovi korvataan kuitupohjaisilla materiaaleilla."
- Joonas Itkonen
- Tuotantopäällikkönä Pa-Hu Oy:ssä.
- Valmistunut paperiprosessinhoitajaksi Länsi-Uudenmaan koulutuskeskuksesta.
- Työkokemusta alalta 17 vuotta.
Kerro lyhyesti, mitä teet työksesi.
Olen tuotantopäällikkönä yrityksessä, joka valmistaa aaltopahvista ja kartongista jatkojalostustuotteita yritysasiakkaiden tarpeisiin. Suurin osa valmistamistamme tuotteista on erilaisia pakkauksia.
Toimin esihenkilönä tiiminvetäjille, jotka johtavat tuotannossa ja varastossa työskenteleviä. Osallistun erilaisiin projekteihin, jotka liittyvät esimerkiksi työturvallisuuteen ja tuotannossa käytettäviin koneisiin. Lisäksi vastaan laatu- ja ympäristöjärjestelmien ylläpidosta, eli osallistun niihin liittyviin auditointeihin ja pidän tarvittavat dokumentit ajan tasalla. Työhön liittyy myös reklamaatioiden käsittelyä ja tuotannon resursoinnista huolehtimista.
Miten olet päätynyt valitsemaasi ammattiin?
Minulla ei ole koskaan ollut unelma-ammattia tai selkeää suuntaa uralleni. Koulussa en ollut erityisen kiinnostunut opiskelusta, ja päädyin opiskelemaan paperiprosessinhoitajaksi enimmäkseen siksi, että työssä oli hyvä palkka. Tein opintojeni aikana viimeisen työharjoittelun tässä yrityksessä, ja olen työskennellyt täällä lähes koko ajan valmistumiseni jälkeen.
Kuvaile tyypillistä työpäivääsi tai työviikkoasi.
Kun tulen töihin aamulla, avaan tietokoneen ja kuittaan tiiminvetäjien tunnit toiminnanohjausjärjestelmäämme. Sitten tarkastan, onko minulle tullut sähköposteja tai Teams-viestejä, joihin tarvitsee reagoida mahdollisimman pian. Yleensä viesteihin vastaamisessa kuluu jonkin aikaa, minkä jälkeen käyn läpi tilausten ja toimitusten tilanteen. Tehtäväni on varmistaa, että ne valmistuvat ajallaan.
Loppupäivä kuluu palavereissa ja tuotannon työvaiheiden tarkastamisessa. Kun työ on edennyt tiettyyn tuotantovaiheeseen, saan siitä ilmoituksen, joka minun pitää kuitata. Ennen kuittaamista minun pitää esimerkiksi varmistaa, että lopputuotteen kuvat ja myyntihinnoittelu vastaavat sovittua.
Millaisessa työympäristössä tai millaisina työaikoina työskentelet?
Työskentelen tehtaalla, ja teen etätöitä harvoin. Yleensä tulen töihin viimeistään kahdeksalta, ja työpäiväni kestää suurin piirtein kahdeksan tuntia.
Millaista osaamista tai ominaisuuksia ammatissa vaaditaan?
Tärkeintä on pysyä rauhallisena, vaikka olisi kiire tai muita haasteita. Tuotantopäällikön pitää pystyä keskittymään ja olemaan tarkka, vaikka aikataulut aiheuttaisivat paineita. Työssä pitää myös ottaa vastuuta. Esihenkilönä toimiminen vaatii rehellisyyttä sekä valmiutta toimia roolimallina muille.
Mikä on parasta ammatissasi?
Työpäiväni ovat vaihtelevia, ja saan olla mukana hyvin erilaisissa projekteissa. Pidän myös siitä, että koko ajan tulee uutta opeteltavaa ja saan lisää vastuuta.
Mitkä ovat ammatin varjopuolia tai mikä tuntuu haastavalta?
Esihenkilön roolissa pitää miettiä tarkkaan, miten käyttäytyy ja mitä sanoo. Aina ei voi tulla toimeen kaikkien kanssa, mikä luo omat haasteensa esihenkilönä toimimiselle. Toisinaan paineensietokyky on koetuksella, mutta urheiluharrastuksesta saa hyvää vastapainoa työlle.
Mitä kertoisit henkilölle, joka harkitsee tuotantopäällikön ammattia?
Yrityksessämme on töissä ihmisiä erilaisilla koulutustaustoilla, sillä mikään koulutus ei valmista suoraan näihin tehtäviin. Prosessiteollisuuden opinnoista on hyötyä, mutta asenne on tärkein. Työntekijän pitää olla valmis opettelemaan uutta ja avoin uusille haasteille. Hyvä asenne voi avata uusia mahdollisuuksia.
Millaisena näet ammattisi tulevaisuuden?
Pakkausalalla on tulevaisuudessa paljon mahdollisuuksia. EU-tason säätely lisää vaatimuksia, mutta samalla se ohjaa kohti ympäristöystävällisempiä ratkaisuja, kun muovi korvataan kuitupohjaisilla materiaaleilla.
Esimerkiksi aaltopahvin kuljettaminen kauas ei ole taloudellisesti kannattavaa, mikä vahvistaa suomalaisen tuotannon asemaa. Näin ollen kansainväliset kilpailijat eivät muodosta suomalaisille yrityksille suurta uhkaa. Uskon, että tuotteidemme kysyntä kasvaa tulevaisuudessa.