Kohtaanto ja osaamissuosittelija Työmarkkinatorilla
Osaamissuosittelija
Osaamissuosittelija on Työmarkkinatorin tekoälypalvelu, joka auttaa käyttäjää valitsemaan sopivia avainsanoja esimerkiksi työnhakuprofiiliinsa. Avainsanat ovat eurooppalaisen ESCO-luokituksen mukaisia ammatteja ja osaamisia. Luokitukseen voi tutustua tarkemmin Euroopan unionin verkkosivuilla.
Avainsanat vaikuttavat kohtaantolaskentaan, joten käyttäjä saa parempia työpaikkasuosituksia, kun hän valitsee riittävästi osuvia avainsanoja.
Osaamissuosittelijan toimintaperiaate on suhteellisen yksinkertainen. Käyttäjän kirjoittamaa tekstiä verrataan eri ammattien kuvauksiin. Tavoitteena on löytää ammatit, jotka parhaiten vastaavat tekstin sisältöä. Esimerkiksi, jos tekstissä mainitaan "metsä" ja "puut", suosittelijan mukaan sopivia ammatteja voisivat olla "metsuri", "metsäkoneenkuljettaja" tai "metsänhoitoneuvoja". Suosittelija etsii samalla tavalla tekstin sisältöä vastaavia osaamisia, jotka voisivat tässä esimerkissä olla "tarkastaa puita", "suojella metsiä" tai "istuttaa puita".
Osaamiset ja ammatit liittyvät tiiviisti toisiinsa, joten löydettyihin ammatteihin ehdotetaan niihin liittyviä osaamisia ja löydettyihin osaamisiin ehdotetaan niihin liittyviä ammatteja. Myös käyttäjän valitsemat ammatit ja osaamiset vaikuttavat suosituksiin. Siksi ehdotuksia kannattaa päivittää sen jälkeen, kun on ensin valinnut joitakin avainsanoja.
Nimensä mukaisesti osaamissuosittelija tekee ehdotuksia sopivista avainsanoista, mutta käyttäjä (esimerkiksi työnhakija tai työvoimaviranomainen) lopulta päättää itse, mitä avainsanoja valitsee.
Kohtaantolaskenta
Kohtaantolaskenta tai lyhyesti "kohtaanto" on Työmarkkinatorin tekoälyä hyödyntävä toiminnallisuus, joka pyrkii yhdistämään työnhakijat ja työpaikkailmoitukset. Se etsii siis sekä sopivia työpaikkailmoituksia työnhakijoille että sopivia työnhakijoita työnantajien avoimiin työpaikkoihin.
Kohtaanto koostuu useista eri hakualgoritmeista, jotka antavat sitä enemmän pisteitä, mitä paremmin työnhakija ja työpaikkailmoitus täsmäävät. Näiden eri algoritmien tuottamat pisteet lasketaan yhteen ja lopulta käyttäjälle esitetään eniten pisteitä saaneet työpaikkailmoitukset tai työnhakijat. Osa algoritmeista on hyvin yksinkertaisia, ja niissä esimerkiksi täsmäävät avainsanat (vaikkapa "veturinkuljettaja" tai "valvoa rakennustyömaata") antavat hyvin pisteitä. Samoin täsmäävä kielitaito tai ajokortti tuottaa lisää pisteitä. Osa algoritmeista taas hyödyntää mutkikkaampia keinoja kirjoitetun tekstin analysointiin ja esimerkiksi etsii teksteistä yhteisiä sanoja tai samaan aihepiiriin kuuluvia termejä. Esimerkiksi sanat "juristi", "laki" ja "tuomioistuin" kuuluvat samaan aihepiiriin ja yhdistävät näin tekstejä, vaikkei niissä olisikaan käytetty samoja sanoja.
Sopivan työpaikan ja työnhakijan yhdistäminen ei tietenkään ole aina yksinkertaista. Työpaikassa voi olla erityisvaatimuksia, joita kohtaantolaskenta ei pysty huomioimaan, työnhakija ei välttämättä ole kuvannut osaamistaan niillä sanoilla, joita työnantaja on käyttänyt tai olennaisimmat avainsanat ovat jääneet valitsematta. Siksi on hyvä ymmärtää, että kohtaantolaskenta ei tarjoa vain yhtä oikeaa työpaikkaa tai työnhakijaa, vaan joukon mahdollisuuksia, joista käyttäjä pääsee valitsemaan itselleen parhaiten sopivat.
Päivitetty: