Digitaalisen jalanjäljen vaikutus työnhakuun

  • Uutinen

Oletko koskaan pohtinut, millaisia jälkiä sinusta jää verkkoon? Kun käytät erilaisia digitaalisia palveluita ja sovelluksia, internetin syövereihin jää merkintöjä, joita kutsutaan digitaaliseksi jalanjäljeksi. Digitaalinen jalanjälki voi vaikuttaa työnhakuun – sekä positiivisesti että negatiivisesti.

Kun käytät älylaitetta, sovellusta tai digitaalista palvelua, siitä jää merkintöjä. Ne voivat tallentua käyttämällesi laitteelle, palvelimelle tai vaikkapa asiakastietokantaan. Lisäksi yritykset ja viranomaiset keräävät käyttäjien henkilö- ja sijaintitietoja, jotta ne voivat kehittää parempia palveluita ja kohdentaa mainontaansa. Tallentuvista merkinnöistä ja kerätystä datasta muodostuu digitaalinen jalanjälki. 

Digitaalinen jalanjälki syntyy aktiivisen ja passiivisen toiminnan tuloksena. Passiivisesta toiminnasta syntyvät merkinnät, kuten käyntikertojen määrä verkkosivulla, IP-osoite ja käytetty selain, ovat merkityksettömiä työnhaun kannalta. Sen sijaan aktiivisen toiminnan tuloksena syntynyt digitaalinen jalanjälki, joka sisältää esimerkiksi sosiaalisen median julkiset julkaisut ja keskustelupalstoille omalla nimellä kirjoitetut kommentit, on monitahoisempi asia. 

Lainsäädännön mukaan työnantajan on rekrytointitilanteessa pyydettävä tietoja aina työntekijältä suoraan. Esimerkiksi työnhakijan etsiminen hakukoneesta hänen nimellään ei siis ole sallittua, mutta käytännössä asiaa on lähes mahdoton valvoa. Luultavasti moni rekrytointia harvakseltaan tekevä ei edes tiedä, että tiedon hakeminen muista kuin työnhakijan antamista lähteistä on hyvän tavan vastaista. Työnhakijan digitaalinen jalanjälki ei saa vaikuttaa rekrytointipäätökseen, mutta on mahdollista, että se on osa työnhakijasta muodostuvaa ensivaikutelmaa. 

Digitaalinen jalanjälki voi vaikuttaa rekrytoinnissa myös positiivisesti. Voit lisätä ansioluetteloosi linkkejä sosiaalisen median profiileihisi tai vaikkapa harrastukseen liittyvään blogiisi. Esimerkiksi silloin, kun haettavassa tehtävässä korostuu viestintätaidot tai organisaation edustaminen asiakkaiden keskuudessa, voi huolitellusta sosiaalisen median profiilista olla kovastikin hyötyä. Kenties myös persoonasi välittyy työnantajalle paremmin kuvien ja muiden julkaisujen kautta. 

Jos sinua mietityttää oma digitaalinen jalanjälkesi, voit hallita sitä erilaisilla keinoilla. Tässä muutama vinkki. 

  • Mieti tarkasti, mitä julkaiset. 
  • Poista mobiililaitteilta turhat sovellukset ja sosiaalisen median tilit. 
  • Siivoa puhelimestasi turhat yhteystiedot. 
  • Tarkista sosiaalisen median yksityisyysasetukset ja se, mitä tietoja muut sinusta näkevät. 
  • Kun otat uuden sovelluksen tai palvelun käyttöön, lue käyttöehdot, jotta tiedät mihin sitoudut. 
  • Pohdi myös omaa verkkokäyttäytymistäsi siltä kannalta, että kunnioitatko muiden kuvia, henkilötietoja ja käyttäjätilejä. 

Onnea työnhakuun! 

Lue lisää 

 Vinkkejä työnhakuun