Jäitkö ilman kesätyöpaikkaa – lue Työmarkkinatorin 6 vinkkiä

Uutinen

Kesätyöpaikkoja on ollut haussa alkuvuodesta lähtien, mutta omasta aktiivisuudesta huolimatta työpaikkaa ei välttämättä ole vielä löytynyt. Ei hätää, sillä sinulla on monia vaihtoehtoja siihen, mitä voit kesän aikana tehdä!

1) Kokeile hakea vielä avointa kesä- tai kausityötä.

Työmarkkinatorilla on tällä hetkellä haettavana 883 kesätyöpaikkaa ja 87 kausityöpaikkaa. Tarjolla on esimerkiksi kokin, tarjoilijan, rakentajan, myyjän ja myyntiedustajan tehtäviä kesän festivaaleille, marja-, tori- ja kioskimyyjän ja siivoojan paikkoja sekä istutustyötä.

2) Etsi piilokesätyötä.

Hyödynnä puskaradiota ja kerro ihmisille avoimesti, että etsit kesätöitä. Laita sana kiertämään ystäviesi, perhetuttujesi ja sukulaistesi keskuudessa. Kerro sosiaalisessa mediassa, että etsit töitä. Voit joko kirjoittaa omasta tilanteestasi tai tehdä avoimen työnhakuvideon. Oletko jo luonut profiilin LinkedIniin? Lisäksi Facebookissa on erilaisia alueellisia ryhmiä, joissa voit ilmoittaa etsiväsi kesätyötä, jos se on ryhmän sääntöjen mukaista.

Monissa yrityksissä voi olla kesän ajalle työvoiman tarvetta erilaisiin avustaviin tehtäviin, mutta niitä ei välttämättä laiteta työpaikkoina avoimeen hakuun. Kannattaa siis lähettää avoin hakemus, soittaa tai vierailla kiinnostavassa yrityksessä. Pohdi etukäteen, miten esittelet itsesi ja oman kiinnostuksesi yritystä kohtaan.

3) Luo itse oma työpaikkasi.

Jos hakemisesta huolimatta työtä ei löydy tai sinulle sopivaa paikkaa ei ole tarjolla, voit itse luoda itsellesi kesän ajaksi työpaikan kevytyrittäjyyden avulla. Se tarkoittaa sitä, että työskentelet yrittäjämäisesti ilman omaa yritystä ja Y-tunnusta. Tarjolla on erilaisia laskutuspalveluita, joiden kautta asiakkaan laskutus hoidetaan.

Kevytyrittäjyys sopii hyvin palveluiden myyntiin. Sopivia tehtäviä kevytyrittäjänä työskentelevälle ovat esimerkiksi erilaiset kodin ja pihan kunnossapitotyöt, kuten nurmikon leikkaus tai talon seinien maalaus. Voit tarjota pienyrittäjälle apua markkinointiin ja ottaa kuvia, tehdä videoita, kirjoittaa tekstejä tai somettaa. Lisäksi on mahdollista hoitaa naapurin lapsia tai ulkoiluttaa tutun koiraa.

Itsensä työllistäminen

4) Tee vapaaehtoistyötä.

Aina työpaikkaa ei löydy, koska kokemusta ei ole vielä kertynyt. Loistava matalan kynnyksen tapa hankkia uutta osaamista on tehdä vapaaehtoistyötä. Järjestöt ja yhdistykset ottavat mielellään apua vastaan, ja kesällä voi vapaaehtoistyötä tehdä myös erilaisissa tapahtumissa ja festivaaleilla. Vapaaehtoistyössä voit oppia monenlaisia taitoja, kuten asiakaspalvelua, viestintää tai työskentelyä erilaisten ihmisten kanssa. Lisäksi saat vapaaehtoistyöstä merkinnän ansioluetteloosi.

Vapaaehtoistyöntekijä

5) Kehitä osaamistasi.

Palkka- tai vapaaehtoistyön tekemisen sijaan voit suorittaa kesän aikana erilaisia osaamispasseja ja -kortteja, joita ovat esimerkiksi hygieniapassi, järjestyksenvalvojakortti, anniskelupassi ja työturvallisuuskortti tai osallistua erilaisille kursseille esimerkiksi kansalaisopistossa tai avoimessa yliopistossa. Kaikki hankittu osaaminen on hyödyksi ja lisää mahdollisuuksiasi saada työtä tulevaisuudessa.

6) Nauti kesästä.

Muista myös levätä ja nauttia kesästä mukavan puuhastelun merkeissä. Työnhakutaitoja ja omaa osaamistaan voi aina parantaa, mutta on erittäin tärkeää pitää huolta myös omasta hyvinvoinnista.