Oma asiointi -palvelussa on käyttökatko torstaista 10.10. kello 16.30 maanantaihin 14.10. kello 8. Käyttökatkon aikana henkilöasiakkaan ja työnantajan asiointipalvelut ovat poissa käytöstä, ja Työmarkkinatorilla voi esiintyä katkoja. Työmarkkinatorille ei voi kirjautua käyttökatkon aikana ja tietosisällöissä ja linkkien toimivuudessa voi olla puutteita. Pahoittelemme häiriötä. Lue lisää.

Ohjeet ja tuki⁠

Projektipäällikkö, sahateollisuus

Haastattelut Julkaistu

"Tässä ammatissa tarvitaan yhteistyötaitoja sekä ongelmanratkaisu- ja paineensietokykyä. Lisäksi pitää osata toimia ryhmässä ja jakaa vastuuta muille. On tärkeää, että pystyy sietämään epävarmuutta ja muuttuvia aikatauluja. Moniin tilanteisiin on reagoitava nopeasti, mutta pitää osata myös pysähtyä miettimään seuraavaa siirtoa."

  • Marleena Pasanen
  • Projektipäällikkönä Heinolan Sahakoneet Oy:ssä.
  • Suorittanut konetekniikan insinöörin tutkinnon Turun ammattikorkeakoulussa.
  • Työkokemusta alalta 12 vuotta.

Kerro lyhyesti, mitä teet työksesi.

Toimin teollisuushakkureiden projektipäällikkönä, eli vastaan hakkureiden kasausprojekteista tarjousvaiheesta loppukäyttöönottoon asti. Hakkurit ovat laitteita, jotka tuottavat haketta ja niitä käytetään sahoilla, sellu- ja paperiteollisuudessa sekä bioenergian tuotannossa. Hakkureiden avulla pystytään hyödyntämään esimerkiksi sahateollisuudessa syntyvää puuroskaa, jota voidaan hakettamisen jälkeen käyttää energiantuotannossa. Lisäksi teen hakkureiden pääsuunnittelua, johon kuuluu esimerkiksi tarjous- ja kokoonpanopiirustusten tekemistä, tuotekehitystä ja erilaisten dokumenttien hoitamista.

Miten olet päätynyt valitsemaasi ammattiin?

Jo kouluaikana otin mieluusti ryhmätöissä vetäjän roolin. Tekniikka ja luonnontieteet ovat kiinnostaneet minua aina.

Muutaman sattuman kautta päädyin opiskelemaan koneinsinööriksi. Tein valmistumiseni jälkeen erilaisia mekaniikkasuunnittelijan töitä esimerkiksi laivateollisuudessa. Kun pääsin Heinolan Sahakoneille, jatkoin aluksi samoissa tehtävissä, mutta olen aina tiennyt, että sydämeni sykkii enemmän projektitöille. Työtehtäväni laajenivat pian, ja minusta tuli projektipäällikkö.

Kuvaile tyypillistä työpäivääsi tai työviikkoasi.

Työpäiväni alkaa usein sähköpostien tarkistamisella. Lisäksi käyn läpi kaikki akuutit työt. Kun hakkurien kokoonpano on käynnissä, käyn asentajien luona aina kun vain ehdin ja katson, millainen tilanne kasaamisessa on meneillään. Tarvittaessa selvitän ongelmia ja tarkistan mittoja 3D-mallista.

Teen paljon yhteistyötä kollegoideni kanssa, minkä lisäksi osallistun palavereihin asiakkaiden ja tavarantoimittajien kanssa. Osan päivästä työskentelen tietokoneella, kun teen projektiin liittyviä dokumentteja ja hakkureiden mekaniikkasuunnittelua.

Millaisessa työympäristössä tai millaisina työaikoina työskentelet?

Työskentelen toimistossa, etänä sekä tehtaalla työhaalarit päällä. Lisäksi käyn asiakkaiden luona esimerkiksi käyttöönottojen yhteydessä.

Minulla on joustava työaika, joten pystyn itse vaikuttamaan työpäiväni pituuteen. Pääsääntöisesti työskentelen arkisin kello 6.30–16 välillä, ja työpäivän pituus on noin kahdeksan tuntia. Silloin kun teen asennusvalvontaa, päivät voivat olla hyvinkin pitkiä, ja ne voivat osua myös viikonlopuille.

Millaista osaamista tai ominaisuuksia ammatissa vaaditaan?

Tässä ammatissa tarvitaan yhteistyötaitoja sekä ongelmanratkaisu- ja paineensietokykyä. Lisäksi pitää osata toimia ryhmässä ja jakaa vastuuta muille. On tärkeää, että pystyy sietämään epävarmuutta ja muuttuvia aikatauluja. Moniin tilanteisiin on reagoitava nopeasti, mutta pitää osata myös pysähtyä miettimään seuraavaa siirtoa.

Mikä on parasta ammatissasi?

Parasta tässä työssä on vaihtelevuus, sillä uusia haasteita tulee päivittäin. Pidän myös siitä, että minulla on vapaus päättää, minkä tehtävän milloinkin hoidan. Toisaalta minulla on paljon vastuuta, sillä kaikki työt on tehtävä ja projektien on edettävä aikataulujen mukaisesti. On mukava työskennellä erilaisten ihmisten kanssa, eikä minun tarvitse istua tietokoneella yksin koko päivää. Kun saa hakkurin toimitettua ja asiakas on tyytyväinen, siitä saa energiaa ja hyvän mielen.

Mitkä ovat ammatin varjopuolia tai mikä tuntuu haastavalta?

Kun samaan aikaan on useampi hakkuriprojekti menossa ja on paljon eri vastuita ja työtehtäviä hoidettavana, se tuntuu toisinaan haastavalta. Työn kuormitus on vaihtelevaa, sillä välillä on hyvin paljon töitä tehtävänä ja toisinaan on rauhallista.

Mitä kertoisit henkilölle, joka harkitsee projektipäällikön ammattia sahateollisuudessa?

Ole avoimin mielin. Tässä työssä ei tarvitse miettiä, että päivät toistaisivat itseään ja tulisi tylsää.

Millaisena näet ammattisi tulevaisuuden?

Talouden suhdannevaihtelut vaikuttavat sahateollisuuteen, mutta sen tulevaisuus näyttää kuitenkin valoisalta. Teknologia kehittyy kaiken aikaa, mikä vaatii myös hakkureiden jatkuvaa tuotekehitystä. 

Jaa artikkeli