Oma asiointi -palvelussa on käyttökatko torstaista 10.10. kello 16.30 maanantaihin 14.10. kello 8. Käyttökatkon aikana henkilöasiakkaan ja työnantajan asiointipalvelut ovat poissa käytöstä, ja Työmarkkinatorilla voi esiintyä katkoja. Työmarkkinatorille ei voi kirjautua käyttökatkon aikana ja tietosisällöissä ja linkkien toimivuudessa voi olla puutteita. Pahoittelemme häiriötä. Lue lisää.

Ohjeet ja tuki⁠

Paikkatietoasiantuntija

Haastattelut Julkaistu

"Paikkatietoasiantuntijan työnkuva on laaja.  Paikkatieto-osaaminen voi koostua erilaisista taidoista, kuten tietokanta- ja sovelluskehitysosaamisesta, paikkaan sidonnaisen tiedon analysointi- ja esittämistaidoista, mittausteknologioiden hallinnasta tai kyvystä automatisoida työnkulkuja ja toteuttaa rajapintajulkaisuja. Kaikissa osa-alueissa on yksittäisen työntekijän vaikeaa olla erinomainen asiantuntija, joten tiimityöskentely ja verkostot ovat korvaamaton apu."

  • Toni Sankari 
  • Paikkatiedon erityisasiantuntijana Metsähallituksen Luontopalveluissa. 
  • Suorittanut filosofian maisterin tutkinnon maantieteen koulutusohjelmassa Oulun yliopistossa. 
  • Työkokemusta alalta 20 vuotta. 

Kerro lyhyesti, mitä teet työksesi.

Työskentelen Metsähallituksen Luontopalvelujen tietohallinnossa paikkatietoon liittyvien tehtävien parissa. Tuen tietojärjestelmäkehitystyötä, analysoin ja käsittelen paikkatieto-ohjelmistoilla luontotietoa ja retkeilyä koskevia aineistoja sekä edistän paikkatiedon hyödyntämistä uusien menetelmien kehittämisessä. Lisäksi tarjoan tukea muille paikkatiedon käyttäjille Metsähallituksessa.

Miten olet päätynyt valitsemaasi ammattiin?

Olen ollut lapsesta saakka kiinnostunut kartoista, ja muistan tutkineeni koulupöydälläni ollutta karttapalloa usein. Opiskelin Oulun yliopistossa maantiedettä, ja koulutukseen sisältyneet paikkatieto-opinnot vaikuttivat kiinnostavilta. Opintojen aikaiset työharjoittelujaksot ja lopputyön tekeminen kasvattivat entisestään mielenkiintoani paikkatietoon liittyviä tehtäviä kohtaan.

Kuvaile tyypillistä työpäivääsi tai työviikkoasi.

Tyypilliseen työpäivään kuuluu useita Teams-palavereita, joiden aiheet vaihtelevat. Lisäksi pyrin varaamaan jokaiselle päivälle työaikaa konkreettisten työtehtävien edistämiseen. Työtehtävien priorisointi ja oman ajankäytön suunnittelu on tärkeää.

Millaisessa työympäristössä tai työaikoina työskentelet? 

Työskentelen enimmäkseen etänä, ja yhteydenpito työkavereihin tapahtuu pääasiassa Teamsin välityksellä. Metsähallitus on koko maan kattava työyhteisö, ja myös omat tiimikaverini asuvat eri puolilla Suomea. Työhöni kuuluu jonkin verran matkustamista esimerkiksi pääkaupunkiseudulle, jossa sijaitsee Metsähallituksen pääkonttori.

Työskentely tapahtuu virka-aikana, mutta työpäiviä joutuu tarpeen vaatiessa venyttämään.

Millaista osaamista tai ominaisuuksia ammatissa vaaditaan? 

Ammatti vaatii teknistä paikkatieto-osaamista. Lisäksi tarvitaan ongelmanratkaisukykyä, hyviä yhteistyötaitoja ja mielenkiintoa jatkuvaan omien taitojen kehittämiseen. Työtehtävät edellyttävät sekä yksityiskohtien hallintaa että kykyä hahmottaa asioita laajempina kokonaisuuksina.

Mikä on parasta ammatissasi? 

Parhaita asioita työssäni ovat työtehtävien monipuolisuus ja tiimissä työskenteleminen. Koen onnistuneeni työssäni, kun saan konkreettisesti edistettyä vastuullani olevia asioita ja ne tulevat valmiiksi. Myös työkavereilta, sidosryhmiltä ja ohjaavilta tahoilta tuleva positiivinen palaute tuntuu hyvältä.

Mitkä ovat ammatin varjopuolia tai mikä tuntuu haastavalta? 

Monipuolinen työnkuva ja tarve kehittää omaa osaamistaan jatkuvasti tuntuvat välillä myös haasteilta, jotka aiheuttavat jossain määrin stressiä. Välillä palavereita on niin paljon, että varsinaiseen tekemiseen tuntuu jäävän liian vähän aikaa.

Mitä kertoisit henkilölle, joka harkitsee paikkatietoasiantuntijan ammattia? 

Paikkatietoasiantuntijan työnkuva on laaja.  Paikkatieto-osaaminen voi koostua erilaisista taidoista, kuten tietokanta- ja sovelluskehitysosaamisesta, paikkaan sidonnaisen tiedon analysointi- ja esittämistaidoista, mittausteknologioiden hallinnasta tai kyvystä automatisoida työnkulkuja ja toteuttaa rajapintajulkaisuja. Kaikissa osa-alueissa on yksittäisen työntekijän vaikeaa olla erinomainen asiantuntija, joten tiimityöskentely ja verkostot ovat korvaamaton apu.

Millaisena näet ammattisi tulevaisuuden?  

Paikkatietoasiantuntijoilla on hyvät työllistymismahdollisuudet myös tulevaisuudessa, sillä työ vaatii erityisosaamista, jota on vaikea korvata koneellisesti. Tekoälyteknologioiden kehittyminen tuo varmasti uusia mahdollisuuksia ja tapoja tehdä työtä.

Jaa artikkeli