Diakoniatyöntekijä
Diakoniatyöntekijä tukee ja auttaa ihmisiä, jotka elävät vaikeissa elämäntilanteissa, jotka liittyvät esimerkiksi yksinäisyyteen, sairastamiseen, suruun, taloudellisiin vaikeuksiin, päihteiden väärinkäyttöön ja väkivaltaan. Diakonin virkaan vaaditaan kirkollisen koulutuksen lisäksi sairaanhoitajakoulutus tai sosiaalialan koulutus. Diakoni työskentelee seurakunnan palveluksessa. Ammatissa vaaditaan hyviä vuorovaikutustaitoja ja empaattisuutta.
Seurakunnat, diakoniakeskukset ja Diakonialaitokset.
Diakoniatyöntekijän ammatillisen osaamisen perusta muodostuu sosiaali- ja/tai terveysalan osaamisesta ja toisaalta kirkon alan opintojen tuottamasta osaamisesta. Diakoniatyöntekijän työn tietoperusta rakentuu monitieteisesti teologiasta, terveys- ja yhteiskuntatieteistä.
Diakoniatyöntekijän tehtävään kuuluu hädän tunnistaminen ja kohtaaminen. Tehtävänä on kokonaisvaltainen terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen kohtaamalla ihmisen henkiset, sosiaaliset, aineelliset, fyysiset ja hengelliset tarpeet. Ammatissa korostuu moniammatillisen yhteistyön ja verkostoitumisen osaaminen, sillä diakonissat ja diakonit työskentelevät yhteistyössä sosiaali- ja terveydenhuollon sekä eri järjestöjen kanssa.
Diakoniatyöntekijä tarvitsee hyvät vuorovaikutustaidot, empaattisuutta ja hänen on oltava hyvä kuuntelija. Tehtävien hoito edellyttää oma-aloitteisuutta, itsenäisyyttä ja yhteistyötaitoja. Laaja-alainen kiinnostus ja tietämys ihmisistä ja yhteiskunnasta on tarpeen. Organisointi-, verkostoitumis- ja koulutustaidoista on hyötyä työssä.
Diakoniatyöntekijöitä koulutetaan ammattikorkeakoulussa sekä suomeksi että ruotsiksi. Tutkintonimikkeet ovat sairaanhoitaja, diakoninen hoitotyö (AMK) ja sosionomi, diakoniatyö (AMK). Koulutukset sisältävät kaksoispätevyyden antaen pätevyyden kirkon diakoniatyön sekä yhteiskunnan sosiaali- tai terveydenhuollon tehtäviin.
Koulutuksiin sisältyy piispainkokouksen edellyttämät diakonian virkaan kelpoistavat opinnot. Koulutukseen ei edellytetä kirkon jäsenyyttä, mutta kirkon virkaan vaaditaan Suomen evankelis-luterilaisen kirkon jäsenyys.
Median salary
2852 €/mo
Private sector
2852 €/mo
The data is based on the median income, meaning the amount of salary which is the middle of the salary amounts arranged in order of magnitude.
Source: Statistics Finland's structural statistics on wages and salaries