Sisältötoimittaja
"Nautin työn monipuolisuudesta, itsenäisyydestä ja joustavuudesta sekä siitä, että saan rauhassa uppoutua teksteihin. Tässä työssä oppii myös jatkuvasti uutta. Lisäksi kuulun mahtavaan tiimiin, josta saa aina apua ja tukea. Minusta on hienoa olla omalta osaltani tekemässä opiskelusta mahdollista myös heille, joilla ei välttämättä olisi siihen muuten mahdollisuutta."
- Salla Hiltunen
- Sisältötoimittajana Nettilukiossa ja Nettiperuskoulussa, joita ylläpitää Mikkelin kaupungin liikelaitos Otavia.
- Valmistunut filosofian maisteriksi Itä-Suomen yliopistosta pääaineena suomen kieli, sivuaineina viestintä sekä englannin kieli, suorittanut informaatiotutkimuksen opinnot Tampereen yliopistossa ja tällä hetkellä opiskelee teknisen viestinnän maisteriohjelmassa Vaasan yliopistossa.
- Työkokemusta alalta kuusi vuotta.
Kerro lyhyesti, mitä teet työksesi.
Työskentelen Nettilukiossa ja Nettiperuskoulussa. Molemmat ovat aikuisoppilaitoksia, joissa opiskellaan verkossa. Opiskelijat käyttävät verkko-oppimisympäristöämme ja opiskelevat siellä meidän itse tekemillämme verkkokursseilla.
Minun tehtävänäni on lukea, kommentoida ja editoida verkkokurssien käsikirjoituksia. Muokkaan niitä niin, että ne toimivat mahdollisimman hyvin valmiina verkkokursseina. Kiinnitän huomiota muun muassa rakenteeseen, sisältöön, sävyyn ja kieleen. Oppiaineista vastuullani ovat etenkin äidinkieli, suomi toisena kielenä ja englanti.
Lisäksi rakennan verkkokursseja verkko-oppimisympäristöömme. Työhöni kuuluu myös esimerkiksi visuaalista suunnittelua ja erilaisten ohjeistuksien tekemistä. Lisäksi tarvittaessa kirjoitan uusia oppimateriaalitekstejä ja suunnittelen tehtäviä.
Miten olet päätynyt valitsemaasi ammattiin?
Olen rakastanut suomen kieltä sekä tekstien lukemista, kirjoittamista ja editoimista nuoresta asti, minkä takia hakeuduin opiskelemaan suomen kieltä yliopistoon. Valmistuttuani olen tehnyt erilaisia kirjoittamiseen ja viestintään liittyviä työtehtäviä.
Sisältötoimittajan työhön päädyin hakemalla avoinna ollutta tehtävää. Yksi haaveammateistani on aina ollut kustannustoimittaja, ja sisältötoimittajan työ on melko lähellä sitä.
Kuvaile tyypillistä työpäivääsi tai työviikkoasi.
Päivät ja viikot vaihtelevat jonkin verran etenkin tällä hetkellä, kun teen myös hanketöitä oman perustyöni lisäksi. Suosikkityöpäiväni on sellainen, että saan uppoutua johonkin yhteen projektiin eli tietyn käsikirjoituksen toimittamiseen tai verkkokurssin rakentamiseen. Monet päivät ovatkin tällaisia. Toisinaan on kuitenkin useampi projekti sellaisessa vaiheessa, että niiden välillä pitää hyppiä saman päivänä aikana. Palavereita minulla ei onneksi ole päivittäin, mistä olen iloinen.
Millaisessa työympäristössä tai millaisina työaikoina työskentelet?
Teen töitä etänä oman kodin rauhassa. Fyysinen toimipisteemme on Mikkelissä, jossa osa henkilöstöstä työskentelee paikan päällä. Pari kertaa vuodessa kokoonnumme jonnekin yhteen koko työyhteisön kesken.
Työaikani on joustava, mutta työskentelen pääasiassa virka-aikaan. Viikkotyöaikani on reilut 36 tuntia, ja pyrin jakamaan sen melko tasaisesti työviikolle eli tekemään päivittäin reilut 7 tuntia töitä.
Millaista osaamista tai ominaisuuksia ammatissa vaaditaan?
Tämä työ sopii sellaiselle, joka nauttii tarkasta tekstien kanssa työskentelystä yhteistyössä muiden kanssa. Hyvät itsensä johtamisen taidot ja yhteistyötaidot ovat aika keskeisiä.
Työssä tarvitaan luonnollisesti erinomaisia tekstitaitoja, etenkin tarkkaa ja analyyttista lukutaitoa sekä kielenhuolto- ja editointiosaamista. On pystyttävä sekä kiinnittämään huomiota pieniin yksityiskohtiin että hahmottamaan kokonaisuuksia. Lisäksi on oltava visuaalista silmää. Ymmärrys pedagogiikasta ja verkko-oppimisesta auttaa, mutta sitä kyllä oppii myös työtä tekemällä.
Mikä on parasta ammatissasi?
Nautin työn monipuolisuudesta, itsenäisyydestä ja joustavuudesta sekä siitä, että saan rauhassa uppoutua teksteihin. Tässä työssä oppii myös jatkuvasti uutta. Lisäksi kuulun mahtavaan tiimiin, josta saa aina apua ja tukea.
Minusta on hienoa olla omalta osaltani tekemässä opiskelusta mahdollista myös heille, joilla ei välttämättä olisi siihen muuten mahdollisuutta.
Mitkä ovat ammatin varjopuolia tai mikä tuntuu haastavalta?
Työtä tehdään yhteistyössä oppimateriaalien tuottajien ja verkkokurssien opettajien kanssa, ja kaikkien kanssa yhteistyö ei aina luista ihan yhtä hyvin. Se, miten paljon käsikirjoitukset vaativat työstämistä, vaihtelee myös todella paljon. Välillä tulee vastaan käsikirjoituksia, joiden sisältö, laajuus tai vaikeustaso ei vastaa opetussuunnitelmaa tai jotka muuten vaativat erityisen paljon työtä. Toisaalta kaikista vaikeimpien tapausten saaminen julkaisukuntoon on myös kaikista palkitsevinta.
Mitä kertoisit henkilölle, joka harkitsee sisältötoimittajan ammattia?
Suosittelen lämpimästi kielitieteen opiskelua, etenkin suomen kielen opintoja. Tällainen työ edellyttää syvällistä ymmärrystä kielestä ja sen toiminnasta, ja omat muokkaukset pitää pystyä perustelemaan. Suomen kielen opinnot antavat tähän työkaluja. Myöskään pedagogiset opinnot eivät varmasti ole hullumpi ajatus.
Työ on pitkälti itsenäistä, vaikka sitä tehdäänkin yhteistyössä muiden kanssa. Kannattaa pohtia, miltä tuntuu ajatus siitä, että istuu päivät pitkät yksin syynäämässä tekstien eri tasoja, miettimässä keinoja selkeyttää vaikeita ja monimutkaisia kohtia sekä kirjoittamassa kommentteja ja muokkausehdotuksia. Minusta se on aivan ihanaa, mutta ei tällainen työ kuitenkaan kaikille sovi.
Millaisena näet ammattisi tulevaisuuden?
Verkkomuotoinen opiskelu yleistyy koko ajan, joten myös selkeiden ja laadukkaiden verkko-oppimateriaalien tarve kasvaa jatkuvasti. Asiantuntijoille, jotka osaavat tehdä sellaisia, riittää varmasti kysyntää myös jatkossa.