Työmarkkinatorin Asiointi-osiossa voi esiintyä virhetilanteita uudistuksen takia. Jos et pysty hoitamaan asiaasi virheen vuoksi, olethan yhteydessä alueesi työvoimaviranomaiseen. Virhetilanteiden takia hoitamatta jääneet asiat voidaan korjata jälkikäteen. Lue lisää

Ohjeet ja tuki⁠

IT-suunnittelija

Haastattelut Julkaistu

"Kyky priorisoida töitä on tärkeä. Myös hyvää paineensietokykyä tarvitaan, koska työssä tulee usein häiriötilanteita, joihin on reagoitava nopeasti. Lisäksi tarvitaan uteliaisuutta, oma-aloitteisuutta sekä halua ratkoa ongelmia."

  • Heidi Jalokinos
  • IT-suunnittelijana Oikeusrekisterikeskuksessa.
  • Valmistunut liiketalouden tradenomiksi Vaasan ammattikorkeakoulusta.
  • Työkokemusta alalta 20 vuotta.

Kerro lyhyesti, mitä teet työksesi.  

Toimin rikosrekisterijärjestelmän palveluvastaavana Oikeusrekisterikeskuksessa. Vastaan rikosrekisterijärjestelmän kehittämisestä ja ylläpidosta. Rikosrekisterijärjestelmään tallennetaan vapausrangaistukseen tai yhteisösakkoon tuomittujen tietoja. Tietoja käytetään esimerkiksi rikosoikeudellisten seuraamusten määräämisessä, ja niitä voidaan luovuttaa rikosrekisteriotteena muun muassa viranomaisille henkilön luotettavuuden ja soveltuvuuden selvittämiseksi.

Ratkaisen häiriötilanteita sekä teen selvityksiä, jotka välitän sovellus- ja käyttöpalvelutoimittajille. Järjestelmän kehitystyöhön kuuluu järjestelmäversioiden suunnittelua, muutosten hyväksymistestausta sekä uusien versioiden viemistä tuotantoon.

Miten olet päätynyt valitsemaasi ammattiin?

Valmistuin liiketalouden tradenomiksi vuonna 2003, ja päädyin muutaman mutkan kautta IT-alalle. Työskentelin pitkään yksityisellä sektorilla ennen kuin aloitin työt valtiolla. Työskentelin ensin rikosrekisterin parissa rekisterisihteerinä, kunnes siirryin IT-suunnittelijaksi saman järjestelmän pariin. Rekisterisihteerin tehtävässä työskentely antoi hyvän pohjan nykyisiin työtehtäviin.

Kuvaile tyypillistä työpäivääsi tai työviikkoasi.

Työpäivän aikana käytän paljon sähköpostia, pikaviestimiä ja erilaisia järjestelmiä. Käyn päivittäin keskusteluja asiakkaan ja sovellustoimittajan kanssa, esimerkiksi häiriötilanteisiin ja järjestelmän kehittämiseen liittyvissä asioissa.

Työviikkoon sisältyy myös useita palavereita, joissa käydään läpi järjestelmiin liittyviä asioita tai uusia lakimuutoksia, jotka edellyttävät järjestelmien kehittämistä. Osallistun myös sisäisiin koulutuksiin.

Millaisessa työympäristössä tai millaisina työaikoina työskentelet?

Teen töitä virka-aikaan eli klo 8—16.15. Meillä on käytössä liukuva työaika, joka helpottaa työ- ja perhe-elämän yhdistämistä. Työskentelen sekä toimistolla että kotona. Järjestelmän pitää tietenkin olla toiminnassa virka-aikaan, joten siihen toteutettavat muutokset tehdään aina iltaisin. Silloin olen aina mukana varmistamassa asioiden sujumisen.

Millaista osaamista ammatissasi vaaditaan?

Tässä työssä täytyy hallita kokonaisuutta, joka koostuu monista eri tehtävistä. Lisäksi tarvitaan osaamista häiriöhallinnasta, toimittajayhteistyöstä ja ongelmatilanteiden ratkomisesta.

Kyky priorisoida töitä on tärkeä. Myös hyvää paineensietokykyä tarvitaan, koska työssä tulee usein häiriötilanteita, joihin on reagoitava nopeasti. Lisäksi tarvitaan uteliaisuutta, oma-aloitteisuutta sekä halua ratkoa ongelmia.

Mikä on parasta ammatissasi?

Parasta on vapaus tehdä itsenäisiä päätöksiä ja priorisoida työtehtäviä. Pidän siitä, että työ on monipuolista, ja koko ajan tapahtuu jotain uutta. Lisäksi minulla on todella hyvä tiimi, jonka kanssa voin miettiä asioita.

Millaisia haasteita ammattiisi liittyy?

Työssä pitää sietää keskeneräisyyttä ja sitä, että kaikkea ei osaa itse. Aina kun saa jotain pientä valmiiksi, on monta muuta projektia odottamassa, mikä tuntuu toisinaan haastavalta.

Mitä kertoisit henkilölle, joka harkitsee IT-suunnittelijan ammattia?

Tämä ammatti sopii henkilölle, joka pitää haasteista ja monipuolisesta työstä. IT-suunnittelijan täytyy ottaa selvää asioista ja ottaa huomioon monia erilaisia muutoksiin liittyviä näkökulmia. Lisäksi työssä on oltava valmis tekemään yhteistyötä eri ihmisten kanssa. 

Millaisena näet ammattisi tulevaisuuden?

Robotit ja automatisaatio auttavat rutiiniluontoisissa tehtävissä nyt ja tulevaisuudessa, mutta ne eivät tule korvaamaan ihmisen asiantuntijuutta ja substanssiosaamista.

Jaa artikkeli