Työuran alussa

Työpaikan löytäminen voi tuntua vaikealta, jos sinulla ei ole vielä työkokemusta. Moni aloittaa uransa lyhyillä työsuhteilla, kuten kesätöillä, sijaisuuksilla tai harjoitteluilla.  

Hae töitä rohkeasti

Nykyisin on tavallista etsiä työtä avoimia työpaikkoja listaavilta verkkosivustoilta. Yritykset ja organisaatiot kertovat avoimista työpaikoistaan usein myös omilla verkkosivuillaan ja sosiaalisen median kanavillaan.

Kun löydät kiinnostavan työpaikan, hae sitä. Työhakemuksen kirjoittamisesta tai työhaastattelusta saat itsellesi tärkeää kokemusta, vaikka työpaikka jäisikin saamatta.

Kaikki työpaikat eivät kuitenkaan ole avoimessa haussa. Voit olla suoraan yhteydessä sinua kiinnostavaan työnantajaan ja jättää avoimen työhakemuksen.

Työmarkkinatorilta löydät vinkkejä työhakemuksen kirjoittamiseen ja työhaastatteluun valmistautumiseen. Olethan jo katsonut Työmarkkinatorilla olevat avoimet työpaikat tai tehnyt itsellesi työnhakuprofiilin?

Lue lisää

Hyvä asenne ja verkostot voivat olla kokemusta tärkeämpiä

Jos sinulla ei ole vielä työkokemusta, korosta asennettasi ja innokkuuttasi. Moni työnantaja haluaa löytää työyhteisöön sopivan henkilön, joka on valmis oppimaan uutta, joten pitkä työkokemus ei aina ole tärkein valintakriteeri. Työnantajasi on yleensä valmis perehdyttämään sinut työtehtäviin ja voi mahdollisesti tarjota laajempaakin koulutusta.

Myös verkostot ovat tärkeitä työelämässä. Voit kysyä tai kuulla tutuiltasi tai lähipiiristäsi kiinnostavista avoimista työpaikoista. Moni kartuttaa verkostojaan opiskelun ohessa, työsuhteissa, vapaaehtoistyössä sekä harrastuksissa. Voit kasvattaa verkostojasi myös erilaisissa sosiaalisen median palveluissa.  

Ole aktiivinen työsuhteen aikana

Suhtaudu vakavasti myös lyhytaikaisiin työsuhteisiin, kuten kesätöihin tai sijaisuuksiin. Kun teet työsi hyvin, jäät esihenkilösi mieleen ja voit saada töitä jatkossakin. 

Työnantaja näkee ansioluettelostasi, jos olet työskennellyt samassa työpaikassa esimerkiksi useampana kesänä peräkkäin. Se kertoo yleensä siitä, että sinusta on pidetty ja olet tehnyt työsi hyvin. Toisaalta on hyvä muistaa, että työnantaja voi arvostaa myös monipuolista kokemusta erilaisista työpaikoista.    

Seuraavilla vinkeillä jäät varmemmin työnantajan mieleen työsuhteesi aikana.

  • Tue työkavereitasi työssä – myös kuunteleminen voi auttaa.
  • Opettele uutta, äläkä pelkää muutosta.
  • Jos huomaat epäkohtia, voit kertoa niistä työkaverille tai esihenkilölle.
  • Keskity ratkaisuihin.
  • Harjoittele sekä hyvän että rakentavan palautteen antamista ja vastaanottamista. 

Alle 30-vuotiaat saavat apua Nuorisotakuusta ja Ohjaamosta

Jos olet alle 30-vuotias, voit saada apua työurasi alkuun Nuorisotakuusta ja Ohjaamosta.

Nuorisotakuun tarkoitus on edistää nuorten sijoittumista koulutukseen ja työmarkkinoille, estää työttömyyden pitkittymistä ja ehkäistä syrjäytymistä.

Ohjaamosta saat apua ja tukea opiskeluun, työllistymiseen, asumiseen ja hyvinvointiin liittyvissä asioissa. Ohjaamoja on noin 70 eri puolilla Suomea, ja toiminta ulottuu jokaisen maakunnan alueelle.

Parhaiten Ohjaamoon pääset tutustumaan paikan päällä Ohjaamon aukioloaikoina tai etukäteen sovittuna aikana. Lisätietoa saat Ohjaamon verkkosivuilta, minkä lisäksi moni Ohjaamo on Facebookissa ja Instagramissa, osa myös esimerkiksi YouTubessa, Snapchatissa ja Discordissa.

Ohjaamoissa työskentelee muun muassa uraohjaajia ja palveluneuvojia sekä sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisia. Ohjaamojen palvelut ja niissä työskentelevät ammattilaiset vaihtelevat jonkin verran paikkakunnittain. Ohjaamossa sinua kuunnellaan ja sinulle tarjotaan tukea sopivan ratkaisun löytämisessä.

Aiheesta muualla

Tämä verkkosivu on osa Euroopan komission Your Europe -portaalia. Löysitkö etsimäsi? Anna palautetta! (europa.eu)

Päivitetty: