Töihin pitäisi päästä, mutta työkokemusta ei ole – mikä neuvoksi?
- Uutinen
Aiempi työkokemus helpottaa työllistymistä, koska se kertoo työnantajalle työnhakijan osaamisesta. Jos työkokemusta ei ole, työnhakijan täytyy markkinoida itseään muilla tavoilla. Kokosimme vinkkejä sinulle, joka olet hakemassa töitä ilman aiempaa työhistoriaa.
Työnantajat katsovat työnhakijoiden aiempaa työkokemusta, kun he valitsevat uusia työntekijöitä. Varsinkaan nuorilla työnhakijoilla työkokemusta ei välttämättä kuitenkaan ole. Onko se ongelma? Jostakin kun pitäisi aloittaa, jotta ansioluetteloon saisi sisältöä.
Työnantajat kertovat, miten kannattaa toimia, jos et voi osoittaa osaamistasi työkokemuksen kautta. Ota vinkit talteen esimerkiksi ensi vuoden kesätyönhakua varten.
Voit listata ansioluetteloon muutakin kuin työsopimuksella kertynyttä työkokemusta
Ansioluettelo eli CV (Curriculum Vitae) on listaus työ- ja koulutustaustastasi. Mitä voit ansioluetteloon kirjoittaa, jos sinulla ei ole työhistoriaa?
– Työkokemus ei välttämättä tarkoita, että henkilöllä on ollut työsopimus jossakin yrityksessä, vaan työtä ovat myös muunlaiset tehtävät. Jos on esimerkiksi leikannut naapurin nurmikkoa tai ulkoiluttanut säännöllisesti tuttavan koiraa, kannattaa niistä kirjoittaa ansioluetteloon, neuvoo siivousalan töitä tarjoavan N-Clean Oy:n palvelujohtaja Anette Alho.
Lounais-Suomen Avustajakeskuksen kautta työllistyy henkilökohtaisiksi avustajiksi paljon nuoria, joilla ei ole työkokemusta tai edes koulutusta. Alalle ei ole ammattitaitovaatimuksia.
– Jos työkokemus puuttuu, ansioluettelossa voi luetella harrastuksia ja muita asioita, joita tekee mielellään. Silloin työnantaja huomaa, että kyseessä on aktiivinen ihminen, Avustajakeskuksen toiminnanjohtaja Sirke Salmela opastaa.
– Ansioluetteloon kannattaa listata myös vastuutehtäviä, joissa on toiminut. Ne kertovat siitä, että työnhakija on halukas ja kykenevä ottamaan vastuuta ja pystyy toimimaan erilaisissa tilanteissa, lisää Katriina Bergmann, joka toimii kehittämispäällikkönä ateria- ja puhtauspalvelutyötä tarjoavassa Pirkanmaan Voimia Oy:ssä.
Työnantajien mukaan on hyvä myös mainita, jos hallitsee sosiaalisen median kanavat sujuvasti, koska moniin työpaikkoihin tällaista osaamista kaivataan.
Hakemuskirjeen merkitys korostuu
Voit avata ansioluetteloon listaamiasi asioita enemmän hakemuskirjeessä, joka sinun täytyy liittää ansioluettelon yhteyteen. Hakemuksessa ilmaiset myös motivaatiosi työtehtävän hakemiseen.
Turun Osuuskauppaan palkatuista noin kolmanneksella ei ole lainkaan aiempaa työkokemusta tai sitä on hyvin vähän. Työnantajan mukaan työkokemusta olennaisempaa on kiinnostus asiakaspalvelua ja ihmisten parissa toimimista kohtaan. Turun Osuuskaupan rekrytoinneista vastaava Ulla Kekkonen kehottaakin perustelemaan hakemuksessa, miksi työnhakija hakee juuri kyseistä työtä ja miksi hän voisi menestyä tehtävässä.
Voit tuoda motivaatiosi esiin myös omia kokemuksiasi hyödyntämällä.
– Työnhakija on varmasti ollut asiakaspalvelutilanteissa, joten hänellä on jonkinlainen käsitys, millaista palvelua hän arvostaa ja millainen asiakaspalvelija hän itse haluaisi olla. Se kannattaa kertoa hakemuksessa, Kekkonen neuvoo.
Tärkeää on, että kerrot myös itsestäsi ja omista kiinnostuksenkohteistasi.
– Sen ei välttämättä tarvitse liittyä työhön, jota on hakemassa, vaan keskeistä on osoittaa, että on innostunut siitä, mitä tekee. Työnhakija voi kertoa harrastuksistaan ja muista asioista, joita tykkää tehdä, ja perustella, miksi ne ovat tärkeitä, huomauttaa N-Cleanin Anette Alho.
Työnantajien mukaan hakemuskirjeen merkitys korostuu erityisesti silloin, jos ansioluettelo on suppea. Kirjoita hakemus huolellisesti ja kielioppisääntöjen mukaan, koska se antaa huolellisen kuvan myös sinusta. Kohdista hakemus juuri siihen työpaikkaan, jota haet, ja vältä useisiin eri työpaikkoihin soveltuvia "yleishakemuksia". Voit myös antaa hakemuksen toiselle henkilölle luettavaksi ennen kuin lähetät sen työnantajalle.
Ole aktiivinen ja tuo motivaatiosi esiin
Työnantajat valitsevat hakemuspapereiden perusteella työnhakijat, jotka he kutsuvat haastatteluun.
– Useasti valitsemme työntekijät vasta sen jälkeen, kun olemme olleet työnhakijoihin henkilökohtaisessa kontaktissa. Tuon kontaktin aikana on tärkeintä panostaa itsensä ilmaisuun ja kertomiseen tarkemmin siitä, mistä on kiinnostunut ja miksi haluaisi juuri kyseisen työn, Lounais-Suomen Avustajakeskuksen Sirke Salmela neuvoo.
Työnantajat toivovat työnhakijoilta myös aktiivisuutta yhteydenpidossa. Soittaminen työnantajalle saattaa tuntua mielestäsi jännittävältä tai vaikealta, mutta silloin työnantaja saa kuitenkin ensikäsityksen sinusta. Soittaminen voi olla kannattavaa myös, jos haluaa varmistaa, että hakemus on tullut perille.
Työelämään on muitakin reittejä
Tien palkkatöihin ei aina tarvitse kulkea perinteisen työhakemuksen kautta. Voit aloittaa työurasi esimerkiksi vapaaehtoistoiminnasta.
– Järjestöpuolella se on todettu erittäin hyväksi reitiksi, koska tällöin näemme käytännössä, mihin työntekijä kykenee, ja vapaaehtoistyöntekijä puolestaan saa kokeilla turvallisesti erilaisia tehtäviä. Meille on tullut vapaaehtoistyöntekijöiksi vasta peruskouluikäisiäkin henkilöitä, jotka ovat myöhemmin aloittaneet kesätyön ja jopa kokoaikaisen työn, Lounais-Suomen Avustajakeskuksen Sirke Salmela kertoo.
Koulutuksen puutekaan ei välttämättä ole este työllistymiselle.
– Nykyisin monet yritykset kouluttavat työntekijänsä itse. Esimerkiksi me Pirkanmaan Voimiassa teemme yhteistyötä erilaisten oppilaitosten kanssa. Kun henkilö tulee meille töihin, hänellä ei välttämättä tarvitse olla aiempaa koulutusta tai työkokemusta, koska voimme oppisopimuksen kautta kouluttaa hänet. Tutkinnon suorittamisen jälkeen hän saa meiltä vakituisen työpaikan, kehittämispäällikkö Katriina Bergmann kertoo.
Artikkelissa mainitut työnantajat keskustelivat työnhausta RekryExpo-messuilla Turun Messukeskuksessa 15. marraskuuta.