Työssä oppiminen

Jos opit parhaiten silloin, kun työskentelet, työssä oppiminen voi olla sinulle sopiva vaihtoehto hankkia tutkinto tai kehittää osaamistasi.

Oppisopimuksella hankit ammatin työpaikalla

Oppisopimus on määräaikainen työsuhde, jonka solmit koulutuksen järjestäjän ja työpaikan kanssa. Oppisopimustoimija toteuttaa sopimusjärjestelyt ja vastaa opetussuunnitelman luomisesta yhdessä muiden osapuolten kanssa.

Oppisopimuksella voit suorittaa minkä tahansa toisen asteen ammatillisen tutkinnon tai tutkinnon osia. Sen avulla voit siis kouluttautua ammattiin työpaikalla, oppia uutta ja kerryttää työkokemusta. Opiskelua voi täydentää oppilaitoksessa suoritettavilla teoriaopinnoilla. Oppisopimuskoulutus on yleensä maksutonta ja saat sen aikana alan työehtosopimuksen mukaista palkkaa.

Jos olet työssä, kysy työnantajaltasi, voitko suorittaa oppisopimuskoulutuksen työpaikallasi. 

Jos et ole vielä töissä, sinun tulee löytää itse työpaikka, jossa voit työskennellä oppisopimuksella. Voit etsiä tarjolla olevia oppisopimustyöpaikkoja Työmarkkinatorin avoimista työpaikoista tai lähestyä sinua kiinnostavia työnantajia. Jos olet työtön työnhakija, sinun kannattaa selvittää TE-toimiston tai kuntakokeilun asiantuntijan kanssa, onko sinun mahdollista saada palkkatukea oppisopimuskoulutuksen ajaksi. Kun oppisopimukseen sopiva työpaikka on tiedossa, ota yhteyttä lähimpään oppisopimustoimijaan.

Aiheesta muualla

Palkkatuen avulla voit työllistyä tehtäviin, joihin osaamisesi ei vielä täysin riitä

Jos työllistyminen on sinulle haastavaa siksi, että sinulta puuttuu osa työhön vaadittavasta osaamisesta, voit työllistyä palkkatuen avulla. Palkkatuetussa työssä voit kehittää ammatillista osaamistasi samalla, kun teet työtä.

Kysy TE-toimiston tai kuntakokeilun asiantuntijalta mahdollisuudestasi saada palkkatukea. Jos sinun on mahdollista saada palkkatukea, ota yhteyttä kiinnostaviin työnantajiin ja kerro, että palkkaamiseesi on mahdollista saada palkkatukea.

Trainee-ohjelmassa yritys kouluttaa työuran alussa olevan asiantuntijakseen

Jos olet opintojesi loppuvaiheessa oleva korkeakouluopiskelija tai juuri korkeakoulusta valmistunut, voit osallistua jonkin yrityksen järjestämään trainee-ohjelmaan.

Trainee-ohjelman tavoitteena on kasvattaa uransa alussa olevia asiantuntijoita yrityksen työntekijöiksi. Voit siis oppia työn ja kehittää osaamistasi käytännön työtehtävien parissa. Työn ohessa järjestetään yleensä myös erilaisia koulutuksia.

Työharjoittelussa pääset viemään teorian käytäntöön

Työharjoittelu on tärkeä osa useimpia ammatillisia koulutuksia ja ammattikorkeakoulututkintoja. Myös yliopistotutkintoihin voi sisältyä työharjoittelu. 

Harjoittelussa pääset viemään teorian käytäntöön, joten opiskelu työpaikalla aidossa työympäristössä parantaa ammattitaitoasi ja opettaa sinua soveltamaan tietojasi ja taitojasi. Voit samalla tutustua sinua kiinnostavaan työnantajaan. Työharjoittelupaikan valintaan kannattaa käyttää aikaa, sillä se voi vaikuttaa työllistymiseesi jatkossa.

Työkokeilussa voit testata alan sopivuutta

Jos olet työtön tai osa-aikatyössä ja haluat kokeilla, sopiiko jokin ala sinulle tai selvittää, millaisia työtehtäviä johonkin ammattiin kuuluu, voit hakeutua työkokeiluun. Työkokeilu toteutetaan sinulle uusissa tehtävissä.

Palvelut
Lue lisää

Päivitetty: