Työkykykoordinaattorin kynästä: Monimuotoisemman työelämän puolesta

Blogi

Työkykykoordinaattorimme Paula Huttunen käsittelee vieraskynäblogissaan aihetta työelämän monimuotoisuus. Työelämän, työvoiman ja työyhteisöjen monimuotoisuuden muutosvoimia ovat esimerkiksi väestön ikääntyminen, arvojen ja palvelutarpeiden muutokset sekä työelämän laatu ja yhteiskuntavastuu.

Monimuotoisuutta on synnynnäistä ja näkyvää; henkilön ikä, sukupuoli, kansalaisuus, kieli, terveydentila ja muut henkilöön liittyvät tekijät. On myös hankittua monimuotoisuutta eli kognitiivista monimuotoisuutta. Koulutustausta, erilaiset ajattelu- ja toimintatavat, osaaminen, työkokemus sekä siirrettävät työelämätaidot ovat kognitiivista eli hankittua monimuotoisuutta. Kun työpaikalla on monenlaisia ihmisiä, se tuo mukanaan uusia ideoita ja näkökulmia, jotka voivat auttaa yritystä menestymään. Esimerkiksi, jos työntekijöillä on erilaisia koulutustaustoja ja työkokemuksia, he voivat tuoda uudenlaista osaamista ja ratkaisuja työpaikan haasteisiin.

Inklusiivisuus eli mukaan ottaminen

Työterveyslaitoksen mukaan inklusiivisuus tarkoittaa yhdenvertaista, syrjimätöntä ja kaikkia osallistavaa toimintatapaa. Se on kuin avain, joka avaa oven monimuotoisuudelle. Jos työpaikalla ei ole inklusiivista ilmapiiriä, eli jos kaikki eivät tunne olevansa tervetulleita ja arvostettuja, silloin monimuotoisuuden hyödyt voivat jäädä saavuttamatta. Ajattele sitä näin: jos työpaikalla on paljon erilaisia kasveja, mutta vain tietyt saavat vettä ja valoa, eivät kaikki pääse kukoistamaan. Samoin, jos kaikki työntekijät eivät tunne, että heidän panoksensa on tärkeä, he eivät ehkä anna parastaan.

Monimuotoisuutta on saada kutsu juhliin, inkluusiota on tulla kutsutuksi tanssiin.

-Vernã Myers

Monimuotoisuus työpaikalla on kuin puutarha, jossa on monenlaisia kasveja. Inklusiivisuus on se, joka varmistaa, että jokainen kasvi – eli jokainen työntekijä – saa tarvitsemansa huolenpidon ja voi kasvaa ja tuoda parhaansa työyhteisölle. Siksi on tärkeää, että työpaikoilla panostetaan sekä monimuotoisuuteen että inklusiivisuuteen.

Työkyvyn monimuotoisuus

Kun työpaikoilla ja työyhteisöissä pohditaan, olemmeko me monimuotoinen työpaikka ja työyhteisö, on syytä huomioida monimuotoisuuden eri tasot ja syvyydet. Kognitiivinen monimuotoisuus pitää sisällään osaamisen, taidot ja työkokemuksen/-historian. Kognitiivinen monimuotoisuus on osa laaja-alaista ja kokonaisvaltaista työkykykäsitystä.

Laaja-alaisissa ja kokonaisvaltaisissa työkykykäsityksissä painotetaan muun muassa henkilön tietoja ja taitoja eli hänen osaamistaan. Päähuomio on työllistyvyyden ja työkyvyn toteutumisessa käytännön toiminnassa, ei sairauden tai vamman aiheuttamissa haitoissa. Henkilön työkykykin on henkilön monimuotoisuutta. Kaiken edellisen tavoitteena on myös kestävä työllistyvyys, jolloin työolosuhteet vahvistavat henkilöiden kykyä ja halua jatkaa työntekoa. Kestävä työllistyvyys edellyttää inklusiivista eli mukaan ottavaa toimintatapaa, ja monimuotoisuuden eri tasojen ymmärtäminen on olennaista työpaikoilla.

Pidä huolta työnantajamielikuvastasi

Työnantajamielikuva eli työnantajabrändi tarkoittaa yrityksen mainetta ja mielikuvaa työnantajana. Se rakentuu niin oman henkilökunnan, potentiaalisten työntekijöiden sekä laajemman kohderyhmän keskuudessa. Työnantajamielikuvasta puhuttaessa puhutaan siis organisaation veto- ja pitovoimasta. 

Työnantajan teot viestivät miten houkuttelevana työnantaja näyttäytyy työnhakijoille. Työnantajamielikuva ratkaisee sen, saako työnantaja tulevaisuudessa ne osaajat, joita kasvu, työvoimatarpeet tai asiakkaiden palvelutarpeet vaativat. On tärkeää pohtia ja tehdä tekoja sen eteen, että millaista kuvaa työnantajana on luomassa. 

Monimuotoisen ja mukaan ottavan työantajamielikuvan pohjatyö luodaan työntekijäkokemuksen kautta. Työntekijäkokemuksella tarkoitetaan yleisesti työntekijän kokemuksia ja käsityksiä yritys- ja johtamiskulttuurista. Se rakentuu ajan kuluessa vuorovaikutuksessa johdon, työkavereiden sekä myös keskeisten sidosryhmien kanssa.

Työkykynäkökulmasta katsoen keskeiseen asemaan nousevat esimerkiksi:

  • työkykyjohtamisen toimintatavat,
  • varhaisen tuen ja työhön paluun tuen käytänteet,
  • kehityskeskustelut,
  • osaamisen tunnistaminen,
  • osaamisen kehittämisen käytänteet,
  • uuden osaamisen hyödyntämisen mahdollisuudet eli urapolut,
  • miten työntekijät voivat vaikuttaa omaa työtänsä koskeviin asioihin sekä
  • miten työtä ja työolosuhteita kehitetään ja muotoillaan ennakoiden.

Ole valmis

On selvää, että muutosvoimat pitävät kyllä huolen siitä, että monimuotoisuustyö ja työnantajamielikuvan rakentamisen tarpeet eivät katoa minnekään. Pikemminkin on kysymys siitä ovatko yritykset, työantajat, työpaikat ja työyhteisöt valmiita.

On siis aika tarttua toimeen ja/tai kehittää jo olemassa olevia toimintatapoja.

Yksin ei kuitenkaan tarvitse tässä asiassa jäädä! Hyödynnä Työkyvyn digioppaan, Työmarkkinatorin tarjoamaa tietoa sekä IMAGO –valmennuksien tarjoamia askelmerkkejä työnantajamielikuvan rakentamisessa. 

Myös me olemme tukenasi, tehdään yhdessä tekoja monimuotoisemman työelämän puolesta.

Paula Huttunen
Työkykykoordinaattori, Työn muotoilija
Yritys- ja työnantajapalvelut, TE-täsmätyöpalvelu

Lue aiheesta lisää

Lue lisää muualta

Lue lisää kirjasta

Miikka Huhta & Visa Myllyntaus: Monimuotoisuus työelämässä. 100 keinoa kasvattaa organisaation vetovoimaa. 2023