Urheilija

Ammattiurheilijana voit turvata toimeentulosi esimerkiksi pelaajasopimuksella urheiluseuran kanssa, apurahalla tai sponsorisopimuksella.

Urheilijana voit hankkia toimeentulosi monin eri tavoin. Jos kuulut urheiluseuraan, voit tehdä pelaajasopimuksen urheiluseurasi kanssa. Sopimuksessa sovitte ehdoista, joilla sitoudut antamaan panoksesi seuran hyväksi ja vastikkeesta, jota urheiluseura tästä maksaa. Urheilutyö poikkeaa tavanomaisesta työstä, joten pelaajasopimuksessa on monia ainutlaatuisia piirteitä.

Lisäksi opetus- ja kulttuuriministeriö myöntää urheilijoille valmennus- ja harjoitteluapurahoja sekä valtionavustuksia liikuntaan. Sinun tulee hakea apurahoja ja avustuksia erikseen ja niiden myöntäminen on harkinnanvaraista. Suomessa on lisäksi useita yksityisiä säätiöitä ja rahastoja, joilta voit saada apurahaa. 

Urheilijana voit saada tuloa myös kilpailupalkinnoista, osallistumispalkkioista sekä mainos- ja sponsorisopimuksiin perustuvista palkkioista. Sponsorisopimus on urheilijan ja yrityksen tekemä yhteistyösopimus, jossa yritys maksaa urheilijalle korvausta esimerkiksi yrityksen tuotteiden käyttämisestä, yrityksen tilaisuuksissa esiintymisestä sekä muusta yrityksen markkinoinnista ja näkyvyyden lisäämisestä. Jos sinulla on paljon seuraajia sosiaalisessa mediassa, voit saada tuloja erilaisista kaupallisista yhteistöistä.

Aiheesta muualla

Päivitetty: