Apurahansaaja

Kulttuurin ja tieteen aloilla voit työllistyä apurahalla esimerkiksi taiteilijana tai tutkijana. Apurahoja myöntävät valtio sekä yksityiset säätiöt ja rahastot.

Apurahan hakeminen taiteen tekemiseen 

Taiteen edistämiskeskus Taike jakaa vuosittain valtionavustuksia apurahoina ja avustuksina taiteen tekemiseen. Apurahat on suunnattu yksilöille ja työryhmille, avustukset yhteisöille.

Avustuksia voivat hakea oikeuskelpoiset yhteisöt, kuten yhdistykset, osuuskunnat ja yritykset. Rekisteröimättömät yhteisöt, toiminimet tai yksittäiset henkilöt eivät voi saada Taiken avustuksia.

Taiteilija-apurahat ja työskentelyapurahat on tarkoitettu käytettäväksi taiteelliseen työskentelyyn. Taike myöntää kohdeapurahoja myös yksittäisiin projekteihin. Taiken myöntämät yhteisöjen erityis- ja toiminta-avustukset on tarkoitettu yhdistyksille, säätiöille, osuuskunnille, kunnille ja yrityksille. 

Opetus- ja kulttuuriministeriö jakaa valtionavustuksia muun muassa koulutukseen, tieteeseen, kulttuuriin, liikuntaan ja nuorisotyöhön. Sinun tulee hakea avustuksia erikseen, ja niiden myöntäminen on harkinnanvaraista. Ministeriö myöntää avustuksia lähinnä yhteisöille. 

Suomessa on lisäksi useita yksityisiä säätiöitä ja rahastoja, jotka myöntävät apurahoja. Tietoa avoimista rahoitushauista löydät Tiedejatutkimus.fi-palvelusta. Useimmilla apurahojen myöntäjillä on hakuajat, mutta osaa avustuksista voit hakea ympäri vuoden.

Lue lisää
Aiheesta muualla

Apurahan hakeminen tieteen tekemiseen 

Jos teet tieteellistä työtä tai tutkimusta, voit hakea apurahaa toimeentuloosi ja tutkimukseen liittyviin kuluihin. Voit saada apurahaa, jos olet perustutkintoa suorittava opiskelija tai jatko-opiskelija. Perustutkintoa opiskeleville myönnetään apuraha usein kertaluontoisesti, mutta jatko-opiskelijoille myönnettävät apurahat voivat olla pitkäaikaisia. Myös työryhmät voivat saada apurahaa.  

Tietoa avoimista rahoitushauista löydät Tiedejatutkimus.fi-palvelusta. Useimmilla apurahojen myöntäjillä on hakuajat, mutta osaa avustuksista voit hakea ympäri vuoden.

Aiheesta muualla

Päivitetty: