Eri tavat opiskella

Vaihtoehtoja on paljon, joten voit opiskella monilla eri tavoilla erilaisissa oppilaitoksissa.

Sinun on mahdollista hankkia osaamista ja kehittää ammattitaitoasi monenlaisissa oppilaitoksissa. Nykyään opiskelutapoja on paljon erilaisia. Voit opiskella lähi- tai etäopetuksessa, osallistua monimuoto-opetukseen tai suorittaa tutkinnon täysin itsenäisesti. Elämäntilanteeseesi mukaan voit opiskella kokoaikaisesti, työn ohessa tai työttömänä.

Jos olet kotoutuja, sairauslomalla, eläkkeellä tai vanhempainvapailla, elämäntilanteesi voi vaikuttaa mahdollisuuksiisi opiskella, mutta kaikissa tilanteissa on kuitenkin mahdollista opiskella jotakin.

Kun suunnittelet opiskelua, mieti vastauksia seuraaviin kysymyksiin.

  • Millaisia tietoja ja taitoja haluat oppia? Missä se on mahdollista?
  • Kuinka pitkään olet valmis opiskelemaan?
  • Mitä opiskelupaikan saaminen vaatii?
  • Miten rahoitat opintosi ja toimeentulosi opintojen aikana?
  • Mitä valmiuksia opinnot tarjoavat sinulle? Vaaditaanko tutkinnon jälkeen vielä lisäkoulutusta, jotta saavutat päämääräsi?

Opintopolku-verkkopalvelusta löydät tietoa tutkinnoista, ammateista sekä opiskelusta eri oppilaitoksissa. Koulutusvaihtoehtoihin tutustumisen lisäksi voit hakea koulutuksiin sen kautta.

Palvelut
Lue lisää
Aiheesta muualla

Koulutustakuu osana nuorisotakuuta

Nuorisotakuuseen liittyvä koulutustakuu varmistaa jokaiselle peruskoulun päättäneelle koulutuspaikan

  • lukiossa tai ammatillisessa oppilaitoksessa,
  • oppisopimuskoulutuksessa,
  • työpajassa tai kuntoutuksessa tai
  • muulla tavoin.

Samalla ammatillisen koulutuksen opiskelijavalinta uudistuu. Yhteisvalinnan toisen asteen opiskelijavalinnassa saavat etusijan ne nuoret, joilla ei ole mitään tutkintoa tai muuta koulutuspaikkaa peruskoulun jälkeen. Tämä varmistaa, että ensimmäistä koulutuspaikkaansa hakevat pääsevät koulutukseen.

Täydennyshaku

Jos jäit ilman opiskelupaikkaa varsinaisessa haussa, hyödynnä täydennyshakua. Voit hakea ammatilliseen koulutukseen myös jatkuvan haun kautta.

Kesken jääneet opinnot

Jos opintosi ovat jääneet kesken, voit useimmiten jatkaa siitä, mihin opinnoissasi aiemmin jäit. Jos opinto-oikeutesi ei ole enää voimassa, sinun on kuitenkin haettava opiskelupaikkaa uudelleen. Aiemmat suorituksesi on mahdollista sisällyttää tutkintoon, kun olet saanut opiskeluoikeuden. Kysy oppilaitoksestasi, millaisia mahdollisuuksia sinulla on suorittaa opintosi loppuun.

Aiheesta muualla

Opiskelu työn ohessa

Jos olet töissä, voit suorittaa työn ohessa monimuoto-opintoja tai voit kysyä työnantajaltasi mahdollisuutta pitää vuorottelu- tai opintovapaata.

Monimuoto-opinnot on suunniteltu käytäväksi työn ohessa, joten lähiopetusta on vähemmän ja se painottuu iltoihin ja viikonloppuihin. Monimuoto-opinnoissa yhdistetään eri opiskelumuotoja, joten se voi sisältää esimerkiksi lähiopetusta, verkko-opiskelua, opintoryhmätyöskentelyä ja itsenäistä opiskelua. 

Vuorotteluvapaa on pidempi vapaa, josta sovit yhdessä työnantajasi kanssa. Voit käyttää vapaan esimerkiksi opiskeluun.

Opintovapaakäytännöt vaihtelevat työpaikoittain, joten niistä kannattaa keskustella oman työnantajan kanssa.

Palvelut
Lue lisää
Aiheesta muualla

Päivitetty: