Maahanmuuttajan palvelut ja kotoutumissuunnitelma

Kun muutat Suomeen, saat TE-palveluista apua kotoutumiseen ja työllistymiseen.

Kotoutumis- ja työllistymispalvelut apunasi

Kun tulet maahanmuuttajana Suomeen, on tärkeää, että kotoudut eli omaksut suomalaisessa yhteiskunnassa tarvittavia tietoja ja taitoja.

Tarjolla on erilaisia kotoutumispalveluita, jotka auttavat sinua kotoutumisessa. Myös mukanasi muuttavilla perheenjäsenillä voi olla oikeus saada kotoutumispalveluita. Kannattaa myös alkaa opiskella suomen tai ruotsin kieltä, sillä kielitaito auttaa kotoutumisessa.

Jos tarvitset apua työnhaussa, myös silloin saat apua TE-palveluista. Tarjolla on laaja palveluvalikoima, josta löydät juuri sinulle sopivan palvelun työllistymisesi tueksi.

Alkukartoitus ja kotoutumissuunnitelma

Teet TE-toimiston asiantuntijan kanssa alkukartoituksen sekä kotoutumissuunnitelman. 

Alkukartoituksessa arvioidaan alustavasti, millaisilla palveluilla kotoutumistasi ja työllistymistäsi voidaan parhaiten tukea.

Alkukartoitus voi sisältää esimerkiksi

  • alkuhaastattelun,
  • kielitaidon testauksen ja
  • osaamisen kartoituksen.

Teet myös kotoutumissuunnitelman yhdessä asiantuntijasi kanssa. Siinä sovitaan toimenpiteistä, joiden tavoitteena on tukea mahdollisuuksiasi hankkia riittävä suomen tai ruotsin kielen taito sekä muita yhteiskunnassa ja työelämässä tarvittavia tietoja ja taitoja sekä edistää mahdollisuuksiasi osallistua yhdenvertaisena jäsenenä yhteiskunnan toimintaan. 

Kotoutumissuunnitelmassa sovitaan esimerkiksi osallistumisesta palveluihin, jotka tukevat kotoutumistasi ja työllistymistäsi. Sopivia palveluita voivat olla esimerkiksi kotoutumiskoulutus, työnhaku- tai uravalmennus tai työkokeilu. Suunnitelmassa voidaan sopia myös suomen tai ruotsin kielen opiskelusta tai esimerkiksi oman äidinkielen tai luku- ja kirjoitustaidon opetuksesta.

Palvelut
Lue lisää
Aiheesta muualla

Tämä verkkosivu on osa Euroopan komission Your Europe -portaalia. Löysitkö etsimäsi? Anna palautetta! (europa.eu)

Päivitetty: