Ulkomailta töihin Suomeen

Kun haluat muuttaa Suomeen työskentelemään, sinun tulee etsiä työpaikka ja huolehtia lupa-asiat kuntoon. Kun aloitat työn, tee työnantajasi kanssa kirjallinen työsopimus.

Suomi on yksi maailman parhaista paikoista asua ja työskennellä. Selvitä etukäteen, löytyykö Suomesta oman alasi työtä ja aloita työnhaku ennen kuin muutat. Työmarkkinatorilta löydät avoinna olevat työpaikat. Myös EURES-portaalissa ja Work in Finland -sivustolla on tietoa avoimista työpaikoista sekä Suomen työmarkkinoista.

Jos haluat ryhtyä yrittäjäksi, ota selvää, mitä kaikkea yrityksen perustamisessa tulee ottaa huomioon.

Palvelut
Lue lisää

Aiheesta muualla

Ukrainalaisten työnhakijaksi ilmoittautuminen ja työnhaku Suomessa 

Ukrainasta sotaa paenneilla on oikeus tehdä Suomessa töitä. Tähän saat rekisteröinnin yhteydessä poliisin tai rajaviranomaisen tuottaman todistuksen. Työnhakijaksi TE-toimistoon voit ilmoittautua sen jälkeen kun, olet saanut päätöksen oleskeluluvasta.

Ennen oleskeluluvan saamista ja työnhakijaksi ilmoittautumista, TE-toimistosta saa neuvoja ja apuja yleisesti työnhakuun, ammatinvalintaan sekä koulutuksiin ja valmennuksiin liittyen.

Lue lisää

Huolehdi lupa-asiat kuntoon 

Suomessa työskentelyyn tarvittavat luvat ja rekisteröinnit riippuvat siitä, minkä maan kansalainen olet. Jos kotimaasi on EU- tai ETA-maa tai Sveitsi ja olet sopinut kotimaasi viranomaisen kanssa työnhausta Suomessa, ilmoittaudu työnhakijaksi henkilökohtaisesti TE-toimistossa seitsemän päivän kuluttua lähdöstäsi. Ota henkilöllisyystodistuksen lisäksi mukaan U2-lomake. Näin sinun on mahdollista saada työttömyysturvaa kotimaastasi siltä ajalta, kun haet töitä Suomesta. Varmista, että passisi tai EU:n virallinen henkilökorttisi on voimassa koko Suomessa oleskelusi ajan.  

Jos olet EU:n, Liechtensteinin, Sveitsin tai Pohjoismaan kansalainen, et tarvitse oleskelulupaa. Voit muuttaa Suomeen ja etsiä työpaikkaa kolmen kuukauden ajan. Jos olet Pohjoismaan (Ruotsi, Norja, Tanska ja Islanti) kansalainen, rekisteröi oleskelusi Digi- ja väestötietovirastossa. Jos olet EU:n, Liechtensteinin tai Sveitsin kansalainen, sinun täytyy rekisteröidä oleskeluoikeutesi Maahanmuuttovirastossa, jos olet Suomessa pidempään kuin kolme kuukautta. Jos olet jonkin muun kuin EU:n, Liechtensteinin, Sveitsin tai Pohjoismaan kansalainen, sinun täytyy hakea työntekijän oleskelulupaa kotimaastasi. Ennen luvan saamista sinun on hankittava työpaikka Suomesta.  

Varmista ammattipätevyytesi 

Suomessa joissakin ammateissa työskentelyssä on kelpoisuusvaatimus. Jos haet tällaiseen työtehtävään, tarvitset päätöksen ammatti- tai korkeakoulututkintosi tunnustamisesta. Selvitä, mikä taho vastaa tutkintosi tai ammattisi tunnustamisesta.

Joillakin aloilla tarvitaan myös ammattipätevyyslupia. Ne ovat ammatillisia osaamistestejä, joiden suorittamisen jälkeen sinulla on lupa toimia ammatissa.

Aiheesta muualla

Kun aloitat työnteon Suomessa 

Tee työnantajasi kanssa kirjallinen työsopimus. Siinä määritellään työsuhteesi ehdot, jotka sovit työnantajasi kanssa. Avaa pankkitili, sillä tarvitset sen palkanmaksua varten. Selvitä verotukseen liittyvät asiat. Tilaa verokortti ja toimita se työnantajallesi, joka vähentää verokortissasi määrätyn ennakonpidätyksen palkastasi.

Jos aiot asua Suomessa vähintään vuoden, ilmoita muutostasi vakinaisena, kun saavut Suomeen. Tällöin saat kotikunnan ja sen kuntalaisilleen tarjoamat edut. Jos tilapäiseksi ajateltu asumisesi muuttuukin vakinaiseksi, on myös siitä ilmoitettava. Voit tehdä muuttoilmoituksen Digi- ja väestötietoviraston ja Postin yhteisessä verkkopalvelussa. Tarvitset palveluun tunnistautumista varten suomalaiset verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenteen.

Lue lisää

Aiheesta muualla

Tämä verkkosivu on osa Euroopan komission Your Europe -portaalia. Löysitkö etsimäsi? Anna palautetta! (europa.eu)

Päivitetty: