Maahanmuuttajan työttömyysturva

Jos olet EU- tai ETA-maan tai Sveitsin kansalainen, tämän perheenjäsen tai sinulla on oleskelulupa ja jäät työttömäksi tai sinut lomautetaan, voit saada työttömyysturvaa.

Jos jäät työttömäksi, ilmoittaudu työnhakijaksi. Voit tehdä sen Oma asiointi -verkkopalvelussa, puhelinpalvelussa tai TE-toimiston tai kuntakokeilun toimipaikassa.

Jotta voit ilmoittautua työnhakijaksi, sinun pitää olla EU- tai ETA-maan tai Sveitsin kansalainen, tämän perheenjäsen tai sinulla pitää olla oleskelulupa. Jos oleskeluluvassasi lukee, että saat työskennellä vain yhdellä, tietyllä työnantajalla, et voi ilmoittautua työnhakijaksi. Muut oleskelulupaan kirjatut rajoitukset, kuten lupa työskennellä vain tietyllä alalla, eivät estä sinua ilmoittautumasta työnhakijaksi.

Kun olet ilmoittautunut työnhakijaksi, sinulla voi olla oikeus työttömyysturvaan, jos

  • olet valmis hakemaan ja ottamaan vastaan kokoaikaista työtä,
  • olet valmis osallistumaan työllistymistä ja kotoutumista edistäviin palveluihin ja
  • sinulla on työkokemusta Suomesta.

Jotta saat työttömyysturvaa, sinun on osallistuttava alkukartoitukseen ja suunnitelmassasi sovittuihin palveluihin, esimerkiksi kotoutumiskoulutukseen.

Sinulla ei ole oikeutta työttömyysturvaan, jos olet päätoiminen opiskelija tai et voi ottaa vastaan kokoaikatyötä esimerkiksi lapsen hoitamisen takia. Toimintasi yrittäjänä voi myös vaikuttaa työttömyysturvan saamiseen.

Jos olet liittynyt työttömyyskassaan ja työssäoloehto täyttyy, työttömyyskassa maksaa työttömyysturvan. Jos et kuulu työttömyyskassaan tai työssäoloehto ei täyty, työttömyysturvan maksaa Kela. Voit hakea Kelasta työmarkkinatukea myös silloin, kun sinulla ei ole vielä riittävästi työkokemusta Suomesta. Huomaathan kuitenkin, että et voi saada työmarkkinatukea, jos sinulla on tilapäinen B-oleskelulupa. Lisäksi sinulla voi olla oikeus Kelasta haettavaan toimeentulotukeen.

Työttömyysturvan saamiseen vaikuttaa myös se, onko sinulla oikeus Suomen sosiaaliturvaan. Oikeudesta Suomen sosiaaliturvaan päättää Kela.

Palvelut
Lue lisää
Aiheesta muualla

Ilmoittaudu työnhakijaksi Oma asioinnissa

Voit ilmoittautua työnhakijaksi helposti TE-palveluiden Oma asiointi -verkkopalvelussa. 

Oma asiointi

Tämä verkkosivu on osa Euroopan komission Your Europe -portaalia. Löysitkö etsimäsi? Anna palautetta! (europa.eu)

Päivitetty: