Erilaiset työllistämisen tavat

Työn tekemisen tavat muuttuvat. Nykyään sinulla on erilaisia vaihtoehtoja ja mahdollisuuksia saada organisaatiosi erilaiset työtehtävät tehdyksi.

Voit palkata organisaatioosi työntekijän, mutta perinteisen rekrytoinnin sijaan voit myös ostaa tai tilata työsuorituksen toiselta yrittäjältä tai ammattilaiselta. Sinulla on mahdollisuus hankkia palvelukseesi myös vuokratyövoimaa.

Erilaiset tavat työllistää osaajia tuovat sinulle joustoa työmarkkinoiden muutosten varalta. Olennaista on, että ymmärrät, mitä tarpeita sinulla on, mitä ammatitaitoa työntekijältä kaipaat ja kuinka usein työtehtävä toistuu. Näin sinun on mahdollista löytää avoimeen tehtävään paras mahdollinen työntekijä myös pitkällä aikavälillä.

Kaikesta teetetystä työstä maksetaan joko palkkaa tai työkorvausta. Kun tilaat työtä, sinua koskee yleensä tilaajavastuu. Tämä tarkoittaa, että sinulla on velvollisuus selvittää, onko sopimuskumppani hoitanut lakisääteiset velvollisuutensa. Tilaajavastuu koskee vuokratyö- ja alihankintasopimuksia, mutta se ei sido esimerkiksi kaikkia yksityisiä elinkeinonharjoittajia tai kotitalouksia.

Elinkeinotoimintaa voi olla mahdollista teettää myös talkootyönä, mutta silloin pitää ottaa huomioon verotus ja muu talkootyöhön liittyvä lainsäädäntö.

Kotitaloutena voit työllistää esimerkiksi henkilökohtaisen avustajan, siistijän tai remontoijan. 

Jos sinua kiinnostavat erilaiset tavat tehdä töitä työnhakijan näkökulmasta, lue lisää itsesi työllistämisestä. 

Lue lisää
Aiheesta muualla

Päivitetty: